Toast cu ricotta si lamaie

Retete aperitive Retete cu branza Retete de Craciun Retete rapide Retete simple

Reteta Toast cu ricotta si lamaie

Pentru urmatorul wine party pe care o sa-l gazduiesc! Alaturi de un Prosecco sau un Riesling. Ca de obicei, cand e vorba de lucruri simple, va reamintesc ca ricotta trebuie sa fie de o calitate cat mai buna, cremoasa si proaspata. In rest, e simplu.

Ingrediente

felii de mini-ciabatta (sau bagheta)
1 cutie ricotta
1 catel usturoi
miere
ulei masline extravirgin (cel mai bun, pe care il folositi la salate)
1 lamaie
fleur de sel, piper negru

  1. Se taie ciabatta/bagheta felii (aici am pregatit 12 felii pentru 2 persoane). Se stropesc cu putin ulei pe ambele parti.
  2. Se incinge tigaia grill (fara adaos de grasime) timp de 5 minute. Se prajesc feliile de ciabatta pe ambele parti doar pana prin urme usoare de gratar. Nu le lasati prea mult, daca devin prea crocante imi par mai greu de mancat.
  3. Se curata usturoiul si se taie in doua. Cu partea taiata frecati fiecare felie de ciabatta. Treceti peste toata suprafata doar o data, nu le usturoiati prea tare, vrem sa aiba doar o aroma placuta de usturoi ca sa nu copleseasca restul aromelor.
  4. Ungeti fiecare felie cu ricotta fara sa va straduiti sa o intindeti prea frumos, e ok sa arate rustic. Asezati feliile usor suprapuse pe platoul de servire.
  5. Presarati cu fleu de sel si apoi rasniti piper negru. Razuiti coaja de lamaie peste tot (cam 1/4 lamaie). Picurati putina miere deasupra (cam 1 lingurita la cele 12 felii). Turnati apoi putin ulei peste ele (ca 1.5 linguri).
  6. Serviti imediat.

Comentarii (8)

 

Sergiu Fendrihan  acum 6 ani - 20 Noiembrie 2017 11:45  

Unde este petrecerea cu vin?
 

Ioana  acum 6 ani - 20 Noiembrie 2017 13:22  

wine party-urile sunt pentru grupul meu de degustare. ne intalnim regulat si servim vinurile care ne-au incantat in ultima vreme.
ceea ce mi-a amintit ca am doua vinuri bune de impartit si cu voi ;) joi...
 

Sergiu Fendrihan  acum 6 ani - 20 Noiembrie 2017 15:29  

atunci sa va fie... de aci pana dincolo nu mai postati din astea false, private , invitati in privat persoanele respective si gata , credeam ca se organizeaza la un restaurant ceva...
 

Ioana  acum 6 ani - 20 Noiembrie 2017 16:55  

nu am inteles ce e fals. am spus doar ca aceste tartine le voi pregati la urmatorul wine party la care voi fi gazda.
acesta este un site de retete, nu restaurant, credeam ca se subintelege ca e o recomandare de wine pairing.
 

Ana  acum 6 ani - 21 Noiembrie 2017 14:39  

O reteta foarte gustoasa! Multumim ?
 

Simona  acum 6 ani - 21 Noiembrie 2017 17:44  

Buna seara, Ioana! Arata foarte bine si imi imaginz cat sunt de gustoase... Interesanta ideea de wine party, foarte interesanta! Ce altceva te gandesti sa mai servesti, sau daca nu poti sa spui, cam ce ne recomanzi sa pregatim pentru o astfel de petrecere, sau degustare? Multumesc!
 

Ioana  acum 6 ani - 22 Noiembrie 2017 11:29  

Simona, de obice lucruri simple pun langa vin:
- cateva boluri mici cu diferite tipuri de ulei (masline, fistic, nuca)
- cuburi de paine (specialitati: cu seminte, de secara, cu branza) care se vor inmuia in uleiurile de mai sus; cand am timp fac cate o focaccia
- grisine
- masline verzi (simple sau marinate daca am timp)
- platou cu branzeturi (din fiecare tip macar una: moale - Brie, cu mucegai - Roquefort, semimoale - Manchego sau Caciotta, tare - Parmigiano); daca am ceva gemuri speciale care merg cu aceste branzeturi, le asez langa, in boluti mici (gem de chili, de sfecla rosie...)
- platou cu mezeluri (de obicei prosciutto, salam picant italian, carnaciori sticks picanti, mortadella)
- tartine de tot felul (cu avocado, cu ricotta, cu branza de capra, cu crema de anghinare, ciuperci)
- de cele mai multe ori pregatesc si o supa crema de sezon, pe care o servesc la inceput, in pahare, cu granola sarata in loc de crutoane. Ultima data am facut supa crema de telina cu creveti. Inainte am facut de dovleac si fenicul.
- tonul in vinegreta basca a avut mult succes. la fel si salata de ton proaspat.

La inceput deschid un vin spumant cu care intampin invitatii, pana ne adunam toti. Apoi continui cu cateva vinuri albe, dar cele mai asteptate sunt cele rosii.

Eu prefer spumantul si Sauvignon Blanc. Iar din rosii Cabernet Sauvignon.
 

Simona  acum 6 ani - 22 Noiembrie 2017 12:38  

Wow, Ioana, ce pofta mi-ai facut! Mi se pare un regal! Super ideea! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si bucurii! Multumesc frumos!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...