Sfecla rosie cu hrean

Retete cu legume Retete romanesti Retete salate

In sfarsit pe site o reteta care mi-e foarte draga!

De ce atat de tarziu? Deja stiti povestea mea cu otetul si cu toate lucrurile pe care am refuzat sa le mananc multi ani din cauza lui. Sfecla si hreanul au fost principalele vizate. Cand am realizat cat de mult imi plac ambele am inceput sa le consum cu mare placere. Apoi papilele mele au inteles si rolul otetului in mancare. Si din aproape in aproape am ajuns la aceasta salata. In ultimul an am gustat multe salate de sfecla rosie cu hrean, uneori chiar cateva borcane din surse diferite in paralel, pana mi-am dat seama cum vreau sa fie salata mea perfecta. Am tinut seama de:
- culoare: sa fie vie, cu reflexe fucsia, nu inchisa spre maroniu; culoarea e data in general de soiul sfeclei folosite dar si de cat o coaceti/fierbeti
- textura: un pic al dente, sa nu fie terciuita salata; aici trebuie sa fim atenti la cat o coacem/fierbem; prefer salata razuita (sau macar taiata cubulete mici mici) fata de cea felii... doar o chestie de gust personal
- gust: toate elementele echilibrate; otetul sa dea putina aciditate si sa echilibreze dulceata sfeclei, fara a se simti insa in mod special in amestec (sa nu cumva sa-mi zgarie sensibilele papile  :p  ); hrean nici prea putin ca pare lesinata salata, nici prea mult ca acopera gustul sfeclei

Stiti voi cu ce e buna aceasta salata, dar mie imi place in mod special langa aceasta tocanita de cartofi.

Ingrediente

650 gr sfecla rosie (rotunda; 6 sfecle mai mici)
3-4 linguri otet de vin alb (9 grade)
1 lingura rasa zahar
1/2 lingurita sare
20-25 gr hrean ras (cca 1 lingura hrean din borcan)
putin chimen (macinat sau seminte; optional)

Portii: 1 borcan de 450 ml

  1. Aleg sfecle mici si rotunde. Mici pentru ca se coc/fierb mai repede, in plus sunt mai tinere, deci mai putin fibroase si mai suculente. Rotunde pentru ca am observat ca au o culoare mai frumoasa si sunt mai putin fibroase decat cele lunguiete. De asemenea ma uit in zona unde a fost taiata codita si le prefer pe cele de un visiniu-fucsia celor de un visiniu-inchis. E doar o chestie de aspect, dar astfel culoarea salatei e mai vie, mai roz.
  2. Sfecla rosie se coace sau se fierbe in coaja (in apa sau pe abur). Orice metoda alegeti important e sa nu fierbeti sfecla prea mult, pana se terciuieste, doar pana intra furculita in ea fara sa intampinati rezistenta in centru. Daca doriti sa coaceti sfecla procedati asa: le spalati bine cu burete de sarma, apoi le asezati intr-un vas mai adanc, unele langa altele, fara a le scurge rea bine de apa. Acoperiti vasul si coaceti la 180C pana intra furculita in ele (orientativ, pentru sfecle mici rotunde a durat o ora si jumatate). La inceput verificati sfeclele la 1/2 de ora, apoi cand vedeti ca incepe furculita sa patrunda in ele, le veti verifica la 10-15 minute. In timpul verificarilor, daca vi se pare ca se usca si se scorojesc pe fundul vasului, le stropiti cu cate 1-2 linguri de apa inainte de a le acoperi si baga iar la cuptor.
  3. Se lasa sfecla sa se racoreasca, apoi se curata de coaja (folositi manusi si ziare ca sa nu va patati mainile si blatul de lucru). Se da sfecla pe razatoarea mare. Eu prefer sfecla razuita, mi se pare ca se imbina mai bine gusturile, dar unii o taie felii subtiri sau cuburi marunte.
  4. Se da doar un clocot la otetul amestecat cu zahar si sare, doar cat sa se topeasca. Se toarna peste sfecla impreuna cu hreanul razuit si se amesteca usor pana hreanul e uniform distribuit. Daca doriti, presarati si putin chimen.
  5. Se indeasa in borcane. E buna de servit de a doua zi, ca sa aiba timp sa se macereze putin sfecla si sa se amestece aromele. Se pastreaza in frigider sau in camara racoroasa timp de 2 saptamani. Din cantitatile de mai sus am umplut un borcan de 450 ml.

Sfecla spalata intra la cuptor

Sfecla coapta

Sfecla dreasa

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...