Somon la cuptor

Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete fara gluten Retete la cuptor Retete simple

Tehnica pentru a obtine un somon la cuptor moale si suculent.

Nu stiu daca l-ati gustat vreodata asa, dar pentru mine cel mai bun somon e cel crud. Asa ca pentru somonul la cuptor am cautat o reteta care sa pastreze tot ce are mai bun somonul crud (textura moale si cremoasa, culoarea, gustul de apa de mare) si in acelasi timp sa fie gatit. Cand coceam somonul la temperaturi mai mari, culoarea devenea roz-pal si gustul era total diferit de al somonului crud. Mergea, dar nu eram extaziata de rezultat. De aceea somonul nici nu se afla printre pestii mei preferati cand era vorba sa-i gatesc la cuptor.

Solutia am gasit-o in folosirea unei temperaturi foarte mici, dar care implica un timp mai lung de coacere. Insa merita asteptarea. Somonul la cuptor iese absolut perfect.

In reteta se cere o decupare a somonului pentru a obtine o grosime uniforma a fileurilor. Nu faceam asta inainte, chiar daca acele margini ieseau uscate ca sa nu fac risipa, dar de cand am descoperit minunatele chiftelele de somon, acest lucru nu mai e o problema. Acele margini sunt ideale pentru a face cateva chiftelute.

Somonul la cuptor poate fi servit cu legume pe abur (broccoli in special), cu sos de marar si mazare sau cu o salata racoritoare.

Ingrediente

1 file somon (alegeti un file cat mai gros; al meu avea aprox 4 cm; un file de 500 gr e suficient pentru 2 persoane)
putin ulei masline
sare, piper, chili

  1. Se scoate fileul din frigider cu 30 minute inainte de gatire, sa aiba timp sa revina la temp. camerei. Treceti cu degetele peste file si daca simtiti oase, luati o penseta si extrageti-le.
  2. Se decupeaza marginile subtiri ale fileului, astfel incat sa aveti o grosime cat mai uniforma (vezi pozele 1-2). Marginile se folosesc la alta reteta.
  3. Se taie apoi fileul pe latime, bucati cat de late doriti (le-am taiat la 4-5 cm). Le stropiti cu putin ulei de masline si le presarati cu sare de mare, piper negru macinat si chili dupa gust.
  4. Se aseaza fileurile intr-o tava antiaderenta (stropita cu putin ulei de masline) sau o tava cu hartie de copt. Se aseaza pe randul din spate fileurile mai groase si in fata cele mai subtiri.
  5. Se dau la cuptor la 90C timp de 35 minute (pentru fileuri de 3.5-4 cm grosime). Adaptati usor timpul daca fileurile voastre sunt mai subtiri sau mai groase.
  6. Se scot bucatile din tava si se curata cu un cutit proteina alba coagulata la baza, care arata ca un albus de ou (vezi poza 5).
  7. Daca doriti, se desface cu grija pielea de pe fileuri si se pune inapoi in tava. Se introduce tava sub grill timp de aprox 5 minute, pana pielea e crocanta si usor rumena.
  8. Se servesc imediat, fileurile presarate cu coaja crocanta rupta bucati. Alaturi adaugati legume la abur si lamaie sau un sos de lamaie.

Fileul de somon

Fileul decupat, pentru egalarea grosimii

Taiat felii si condimentat

Fileuri crude in tava

Fileurile coapte, le curatam de proteina coagulata

Prajim pielea sub gratar

Fileurile sunt gata

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...