Iaurt inghetat cu trandafiri si busuioc

Retete din Croatia Retete desert Retete cu iaurt Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Iaurt inghetat cu trandafiri si busuioc

Daca in Bologna cel mai bun mijloc de racorire (la cele 40C pe care le-am prins chiar era nevoie!) era o granita mare, in Korcula am descoperit cel mai delicat si rafinat desert racoritor: acest iaurt (de capra) inghetat, aromat cu trandafiri si busuioc.

Intr-o zona mai putin turistica, in localitatea Pupnat, se afla konoba Mate, cel mai interesant restaurant de pe insula: folosesc produse locale, bio pentru crearea unui meniu rafinat, cum nu te-ai astepta sa gasesti in acel loc. Iar atmosfera este de neimaginat: parca ai lua masa in propria curte, inconjurat de familie. Calm, relaxare si veselie este parca motto-ul restaurantului. Iubirea fata de mancare a fost evidenta si am fost impresionata de faptul ca in acel loc, in care parca timpul s-a oprit in loc, exista asemenea pasionati de gastronomie, care cunosc bine bucataria croata, dar in acelasi timp au curajul sa o completeze cu mancaruri reinterpretate, moderne, fara a pierde insa legatura cu insula.

Ingrediente

350 ml iaurt gras
3 lingurite dulceata/marmelada de trandafiri
8-10 frunze busuioc
1 lingurita de zahar brun

Portii: 2

  1. Iaurtul se pune la scurs intr-un tifon impaturit in patru. Se lasa la scurs in frigider, peste noapte.
  2. Se amesteca iaurtul scurs cu dulceata de trandafiri. Se gusta si se stabileste daca se mai doreste zahar. Nu trebuie sa fie decat usor dulce iaurtul. Eu am folosit iaurt preparat in casa, care e mai putin acrisor decat cel din magazin, asa ca am mai avut nevoie doar de o linguita de zahar brun pentru a fi suficient de dulce.
  3. Se adauga in iaurt busuiocul tocat foarte marunt.
  4. Se pune iaurtul intr-o cutie cu capac, astfel incat stratul de iaurt sa fie de doar 2 cm (ca sa se congeleze mai repede).
  5. Se da iaurtul al congelator pentru 1 ora. Se amesteca bine. Se repeta amestecarea din ora in ora timp de 5 ore.
  6. Se serveste in cupe. Daca il lasati peste noapte la congelator, iaurtul se va intari: il scoateti cu 5 minute inainte de servire, apoi cu o lingura il razuiti sub forma de fulgi si il puneti in cupe.

Iaurt inghetat cu trandafiri si busuioc

Iaurt inghetat cu trandafiri si busuioc

Iaurt inghetat la konoba Mate

Iaurt inghetat la konoba Mate

Camara de la Konoba Mate

Camara de la Konoba Mate

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

senzed  acum 10 ani - 11 August 2012 13:11  

:) ce lapte ai folosit pentru obtinerea iaurtului?
adica ai mers pe varianta clasica cu lapte de vaca sau ai folosit lapte de capra?
cum a iesit in comparatie cu originalul?
 

Ioana  acum 10 ani - 11 August 2012 14:02  

am folosit lapte de vaca de data asta. inca n-am ajuns la sursa de lapte de capra :)
sa stii ca a iesit identic cu originalul, doar bulgarasii de iaurt erau mai micuti. deci sunteti invitati cu proxima ocazie ;)
 

Stefania  acum 9 ani - 27 Mai 2013 03:33  

Buna Ioana,
Ce procent de grasime trebuie sa aibe iaurtul? In Canada nu cred ca am vazut mai gras de 3.8%..e bine asa?
Multumesc!
 

Ioana  acum 9 ani - 27 Mai 2013 11:10  

nu gasesti iaurt grecesc? un iaurt care sa aiba cam 10% grasime e ideal, va iesi "inghetata" mai cremoasa.
 

olga  acum 9 ani - 17 Iunie 2013 12:50  

Draga Ioana,

Pot sa pun menta? Nu gasesc busuioc.
Multumesc frumos.
 

Ioana  acum 9 ani - 17 Iunie 2013 13:10  

da, sigur, s-ar potrivi bine.
 

Laura  acum 6 ani - 26 Octombrie 2015 09:38  

Ioana, iaurtul asta inghetat se poate pastra mai mult la congelator? Am o galetusa de 1kg si plec in vacanta joi, nu apuc sa-l mananc.. Multumesc
 

Laura  acum 6 ani - 27 Octombrie 2015 09:59  

Si daca pun iaurt 10% tot trebuie scurs?
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Noiembrie 2015 09:30  

poate raspund prea tarziu, dar sta bine la congelator. cand te intorci doar il lasi un pic la temp. camarei sa se inmoaie si apoi il amesteci vartos cu o lingura pana redevine cremos (sau il pui in robot si dai cateva pusuri, asa e mai usor).
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Noiembrie 2015 09:42  

nu, daca e gras si gros cel grecesc poti sa nu-l scurgi.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...