Sos de rosii in stil grecesc

Retete din Grecia Retete cu legume Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa

Prin ce difera sosul de rosii de la o tara la alta? Prin condimentare. Cel italian e aromat cu busuioc, cel spaniol are un gust special din cauza cepei caramelizate, pe cel romanesc bunica-mea il aromatizeaza cu frunze de telina. Cel de fata, cel grecesc, are ca aroma speciala scortisoara, care accentueaza aroma si dulceata rosiilor. Nu este o aroma puternica, doar una de sustinere, asa ca puteti sa-l incercati cu curaj. Dar sunt sigura ca il veti prepara dupa ce veti vedea ce retete interesante va propun cu acest sos de rosii

Vezi toate retetele cu acest sos de rosii:

  1. Rulouri de vinete cu branza in sos de rosii
  2. Chiftelute cu cartofi in sos de rosii
  3. Paste cu sos de rosii si feta
  4. Midii in sos de rosii si feta (midii saganaki)
  5. Legume umplute cu carne si orez
  6. Mancarica de verdeturi cu cartofi noi
  7. Orez cu midii
  8. Chiftele cu cartofi noi si ardei la cuptor
  9. Giouvetsi de pui
  10. Vinete in sos de rosii si telemea (vinete saganaki)
  11. Orzo cu creveti (giouvetsi cu creveti)
  12. Vinete in sos de rosii

Ingrediente

2 kg rosii bine coapte
2 linguri ulei masline
4 catei usturoi
1 lingurita zahar
1 lingurita cu varf oregano
1/4 lingurita fulgi de chili (sau dupa gust)
1 baton scortisoara (cca 3 cm)
1 foaie dafin
sare

Portii: aprox. 600 ml

  1. Se cresteaza rosiile in x si se oparesc 10 secunde in apa fierbinte. Se decojesc. Se taie bucati mari si se pun in robot si se mixeaza pana se maruntesc.
  2. Intr-o tigaie larga se incalzeste incet uleiul impreuna cu usturoiul taiat felii. Cand usturoiul e usor rumen si miroase puternic se adauga rosiile maruntite. Se adauga restul ingredientelor (oregano, dafin, chili, scortisoara, zahar contra aciditatii si sare dupa gust). Se aduce la fierbere.
  3. Se fierbe sosul de rosii timp de 30-35 minute, pana scade mult. La inceput la foc mare, dupa 20 minute puteti reduce putin focul ca sa nu trebuiasca sa amestecati prea des. Se gusta sosul de sare la final. Se scoate batonul de scotisoara si dafinul.
  4. La final se baga blenderul vertical in sos si se mixeaza bine. Daca doriti sosul fara samburi il puteti trece printr-o sita (eu l-am trecut).
  5. Se pune intr-o sticla cu gat larg sau borcan si se pastreaza la frigider.

Adaugam rosiile

Adaugam aromele

Si fierbem 30 minute

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...