Sos de vin rosu

Retete lact-ovo-vegetariene Retete de Sosuri si Salsa

Sos de vinu rosu ideal pentru fripturile de carne rosie. Eu l-am servit de data asta cu aceste chiftelute in bacon si piure de pastarnac, dar se potriveste si langa carnea de vita sau miel.

Ingrediente

400 ml vin rosu sec
600 ml supa de pui
1 ceapa medie
1 morcov
1 praz
2 catei usturoi
1 lingura cu varf pasta de rosii
1 fir mic rozmarin
1 fir cimbru (sau 1/2 lingurita cimbru uscat)
1 foaie dafin
2 cuisoare
3 boabe ienibahar
1/2 lingurita boabe coriandru
2 linguri unt
sare, piper

Portii: 4

  1. Se taie legumele bucati egale, nu foarte mari. Se calesc legumele in ulei, amestecand des pana incep sa fie rumene pe alocuri (cca 10 minute).
  2. Se adauga pasta de rosii, ienibaharul, cuisoarele si coriandrul si se continua calirea inca 5 minute. In acest timp pasta de rosii se va carameliza si ea un pic si va avea un gust mai bun.
  3. Se adauga vinul, dafinul, rozmarinul si cimbrul si se fierbe pana vinul se reduce la jumatate (cca 10 minute).
  4. Se adauga supa de pui si se reduce si ea la jumatate (cca 20 minute), la foc mediu. Se adauga putina sare si piper negru macinat in sos.
  5. Se strecoara sosul, presandu-se legumele in sita ca sa extrageti tot sucul. Se pune sosul strecurat inapoi in oala si se reduce inca 20 minute. Se drege sosul de sare.
  6. Sosul astfel preparat se pastreaza la frigider pana e nevoie de el.
  7. Cand doriti sa-l folosit il turnati intr-o tigaie mai larga si il aduceti la fierbere. Adaugati untul taiat cuburi si fierbeti pana simtit ca sosul e gros (cca 2-3 minute). Untul are rol de a da gust sosului, de a-i da textura si luciu.

Prajim pasta de rosii si legumele

Reducem vinul

Reducem supa

Sosul strecurat

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...