Sos piri-piri

Retete cu legume Retete portugheze Retete de post Retete pentru gratar Retete rapide Retete simple Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Sos piri-piri

Nu am folosit ardei super iuti piri-piri (ardei foarte iuti, mici si rosii), ci din cei lungi care se gasesc la noi la orice aprozar (cred ca ardei iuti bulgaresti se numesc), dar iuteala sosului nici nu trebuia sa fie mai tare dupa gustul meu. Sosuletul este bun servit pe orice carne facuta la gratar sau la cuptor, sau peste niste oua fierte sau oua ochiuri. Si sigur veti gasi si alte intrebuintari, pentru ca este genul de sos dupa care-ti lingi degetele. Veti vedea dupa ce-l terminati, ca degetele nu vor putea sta departe de el.

Reteta este originara din estul Africii (Mozambic), insa a fost adusa si popularizata in Europa de portughezi.

Ingrediente

3 ardei iuti rosii
1 lingura rasa pasta de ardei (sau 1/3 ardei gras rosu)
1 lingurita ghimbir data pe razatoarea mica
1 lingurita sare
1 ligurita boia dulce
1/2 lingurita usturoi granulat (sau 2 catei usturoi)
1/4 lingurita chimion (cumin) sau 1 lingurita oregano uscat
100 ml ulei
50 ml suc de lamaie (sucul de la 1 lamaie)
1/2 lingura otet alb
2 linguri wiskey

  1. Se curata ardeii iuti de samburi. Daca doriti sosul mai picant puteti lasa cativa atasati de nervuri.
    * ardeii iuti folositi de mine sunt mediu-iuti, daca doriti sosul extra-picant puteti adauga si un ardei iute uscat, din cel mic si foarte foarte iute.
  2. Se pun toate ingredintele in blender si se mixeaza bine, pana obtineti o pasta.
  3. Se pastreaza intr-o sticla.

Ardei iuti

Ardei iuti

Creveti dati cu sare si piper, prajiti 4 minute intr-o tigaie si stropiti cu sos piri-piri

Creveti dati cu sare si piper, prajiti 4 minute intr-o tigaie si stropiti cu sos piri-piri

Comentarii (18)

 

Ultimele comentarii

pusa  acum 12 ani - 3 Iulie 2011 17:04  

Pare bun dar dupa cite preparate se tin la frigider ar trebui sa avem camere frigorifice.Deci intrebare...se poate si steriliza banuiesc
 

pusa  acum 12 ani - 3 Iulie 2011 17:09  

Ce nu va convine nu publicati .Sa inteleg ca nu va plac nici macar nedumeririle dar ce sa mai zic de critici
 

Ioana  acum 12 ani - 4 Iulie 2011 10:44  

se poate steriliza, normal.
 

alex  acum 12 ani - 5 Aprilie 2012 16:49  

cti timp se poate pastra sosul??????la rece presupun...super tare.lasai pe cei ce comenteza,tot timpul exista cineva care sa comenteze.eu cred ca nu au nicio treaba cu bucataria...mersi mult
 

Ioana  acum 12 ani - 7 Aprilie 2012 10:34  

rezista cam1 saptamana.
 

alex  acum 12 ani - 7 Aprilie 2012 17:31  

mersi Ioana...... :)
 

vali  acum 8 ani - 12 Iulie 2015 11:34  

buna-ziua ,se numeste cominhos si e asemanator cu chimenul nostru,doar ca are un gust foarte diferit.Daca doriti alta reteta de sos(molho)pentru pui prajit ,uite una.Cativa catei de usturoi,o lamiie taiata in bucati,sare,boia dulce,boia iute Se tritureaza si se incorporeaza putin cate putin ulei(la fel ca la maioneza)pana cand are consistentia dorita.Mai subtire sau mai groasa.Va doresc duminica placuta si pofta mare!
 

Ioana  acum 8 ani - 12 Iulie 2015 19:55  

merci vali, o sa incerc propunerea ta.
 

Oana  acum 5 ani - 15 Martie 2019 10:44  

Ioana, chimionul folosit e macinat sau seminte?
 

Ioana  acum 5 ani - 15 Martie 2019 11:31  

macinat, Oana.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...