Sos de usturoi

Categorii: Retete cu cartofi, Retete din Grecia, Retete cu legume, Retete de Sosuri si Salsa

 

Sos de usturoi
Pinterest

Este un sos grecesc numit Skorthalia, este bun langa pane-uri, carne sau legume la gratar... cam la orice mancare care se serveste cu mujdei.

Ingrediente
Sos de usturoi

5 catei usturoi
2 cartofi (cca 250 gr)
50 ml ulei masline
1/4 lingurita sare
1/4 lingurita piper

Preparare
Sos de usturoi

  1. Fierbeti cartofii in coaja pana intra furculita usor in ei. Decojiti-i.
  2. Intr-un bol (sau mojar mai mare) striviti cateii, adaugati sarea si pisati pana se inmoaie usturoiul. Adaugati incet 2-3 lingurite de ulei, pana usturoiul devine ca o pasta.
  3. Adaugati cartofii si continuati sa pisati bine bine. Adaugati si 2 linguri de pe apa fierbinte in care au fiert cartofii in timp ce faceti cartofii piure.
  4. Adaugati apoi incet ulei in timp ce omogenizati compozitia. Amestecul trebuie sa devina ca o maioneza de fin (trebuie sa fie mai subtire decat un piure normal). In functie de tipul cartofilor folositi, veti folosi tot uleiul sau mai putin, deci adaugati-l treptat.
  5. Gustati de sare si mai adaugati daca trebuie. Adaugati piper dupa gust, eu pun destul de mult, cam 1/4 lingurita la aceasta cantitate.
  6. Se pastreaza la frigider cca 3 zile.
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 16)  

 

Mujdei

8 Mai 2015

Mujdei

Mujdei cu smantana

15 Aprilie 2007

Mujdei cu smantana

Sos Adobo

9 Septembrie 2021

Sos Adobo

 

 

diana h  acum 8 ani - 30 Iunie 2009 14:37  

Re: Sos de usturoi

excelenta idee! si presupun ca e si mai usor de tolerat usturoiul (pentru fiere si ficat) preparat astfel. eu l-as folosi ca si crema de uns pe piine prajita!
 

dana  acum 8 ani - 30 Iunie 2009 15:35  

Re: Sos de usturoi

acest sos merge cu aripioarele?..eventual si nishte cartofi pai langa..
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Iunie 2009 15:43  

Re: Sos de usturoi

merge perfect, eu pentru aripioare l-am pregatit vesel
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Iunie 2009 17:23  

Re: Sos de usturoi

diana, l-am facut si cu ulei de floarea soarelui dublu filtrat (ca cel de casa), are un gust mult mai puternic decat cel cumparat (care e rafinat) si l-am servit pe paine. nu-ti spun cat de bun a fost!
 

MARIUTZA  acum 8 ani - 11 Iulie 2009 15:27  

Re: Sos de usturoi

...MINUNAT !!!!!!!!!!!!. CARTOFII, IL FAC MAI USOR DE DIGERAT, CHIAR SI ACOLO UNDE SUNT USOARE PROBLEME CU...FICATUL SI FIEREA! vesel ........ POFTA BUUUUUNA ! vesel ....
 

MARIUTZA  acum 8 ani - 17 Iulie 2009 13:13  

Re: Sos de usturoi

imi e pofta ................... imi e pofta !!!!!!!!!!!!!!!!
 

Elena Macaron  acum 8 ani - 18 Iulie 2009 20:16  

Re: Sos de usturoi

incercati acest sos pe felii de franzela puneti deasupra o felie de cascaval putin oregano si apoi bagati in cuptor pina se rumeneste piinea foarte gustoasa cu un pahar de bere imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

alexandra  acum 8 ani - 20 Septembrie 2009 11:43  

Re: Sos de usturoi

foarte delicios
 

marius  acum 8 ani - 22 Septembrie 2009 21:00  

Re: Sos de usturoi

E super sosul!!! vesel
Felicitari imi e pofta
 

simona  acum 8 ani - 24 Octombrie 2009 12:22  

Re: Sos de usturoi

arata foarte delicios.am sa-l incerc si eu.sper sa le placa la toti,cred ca merge si la un gratarel. vesel
 

Dan  acum 8 ani - 30 Noiembrie 2009 22:34  

Re: Sos de usturoi

sunt Dan daca ma mai ti minte oricum stiu o alta reteta de sos de usturoi:e la fel ca asta numai ca se elimina cartofii si se adauga smantana bine batuta deci sa nu fie teapana si daca iese prea gros sosul poti sa mai adaugi putina apa vesel sa incerci e delicios imi e pofta
 

teo  acum 7 ani - 16 Ianuarie 2010 11:06  

Re: Sos de usturoi

In romaneste i se spune SCORDALEA ! Se poate prepara cu nuci sau cupeste sarat,de preferinta crap sau stiuca." Se ia un crap sau o stiuca sarata,se opareste citeva minute,apoi se scotae n NUMAI CARNEA pestelui,far piele sau oase. Intr-un vas (de preferat o tava )se face un pat din carnea pestelui peste care se toarna sosul de usruroi de mai sus . Este o mancare excelenta ! imi e pofta
 

maria  acum 7 ani - 10 Februarie 2010 18:53  

Re: Sos de usturoi

e super felicitari
 

ubu.roi  acum 7 ani - 23 Martie 2010 19:50  

Re: Sos de usturoi

Cum spune teo, la noi i se spune scordolea, dar cuvantul se refera la mancare de peste nu numai la sos.

Vine din greaca σκορδαλιά (skordhalia cu accent pe ultimul a), de la σκορδο (skordo = usturoi)

Inca ceva: eu am mancat fie cu lamaie, fie cu otet.
 

piu  acum 7 ani - 3 Octombrie 2010 20:26  

Re: Sos de usturoi

Incercati in loc de cartofi sa puneti paine mai veche(de 2-3 zile)..si putina nuca.E mult mai bun(pt.gustul meu).Pronuntia corecta e Skordalia.
 

Norica  acum 7 ani - 24 Octombrie 2010 10:04  

Re: Sos de usturoi

nu exista scordalea cu peste sarat ci cu peste afumat si este o mancare greceasca nu romaneasca vesel vesel
 

Claudia  acum 7 ani - 16 Noiembrie 2010 15:27  

Re: Sos de usturoi

L-am facut cu aripioare si eu. No comment vesel imi e pofta
 

mydoom10  acum 6 ani - 4 Februarie 2011 01:24  

Re: Sos de usturoi

fratilor,nu e nici un sos de usturoi e fix PIURE DE CARTOFI CU USTUROI si se numeste SCORDALIA DE LA SCORDO = USTUROI
 

gabriela  acum 6 ani - 6 Martie 2011 18:37  

Re: Sos de usturoi

eu mananc la cartofi prajiti mujdei cum il numesc uni dar cineva mi-a zis sa incerc si cu zmantana
Mujdei cu zmantana:se prepara mujdeiul clsic si apoi se pune zmantana ulei sare dupa gust apio se amesteca bine si se serveste cu orice este foarte bun si la pui vesel vesel vesel imi e pofta
 

Annelie  acum 6 ani - 10 Martie 2011 12:33  

Re: Sos de usturoi

Pentru cei care nu stiu, skordalia este un piure de cartofi cu usturoi,otet, ulei de masline si sare, toate dupa gust. Se serveset cu peste , insa grecii mananca mai ales bakaliaros . Skordalia nu este mujdei, asa cum arata fotografia.
 

Ioana  acum 6 ani - 10 Martie 2011 14:33  

Re: Sos de usturoi

pentru aceasta varianta am o alta reteta: [link]
 

Carmen  acum 2 ani - 4 Decembrie 2015 20:09  

Re: Sos de usturoi

La reteta autentic greceasca este musai sa adaugati cca 2,3 lingurite (nu linguri) otet.
Acesta amplifica gustul usturoiului ,si face preparatul mult mai aromat.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus