Sos de usturoi

Retete cu cartofi Retete din Grecia Retete cu legume Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Sos de usturoi

Este un sos grecesc numit Skorthalia, este bun langa pane-uri, carne sau legume la gratar... cam la orice mancare care se serveste cu mujdei.

Ingrediente

5 catei usturoi
2 cartofi (cca 250 gr)
50 ml ulei masline
1/4 lingurita sare
1/4 lingurita piper

  1. Fierbeti cartofii in coaja pana intra furculita usor in ei. Decojiti-i.
  2. Intr-un bol (sau mojar mai mare) striviti cateii, adaugati sarea si pisati pana se inmoaie usturoiul. Adaugati incet 2-3 lingurite de ulei, pana usturoiul devine ca o pasta.
  3. Adaugati cartofii si continuati sa pisati bine bine. Adaugati si 2 linguri de pe apa fierbinte in care au fiert cartofii in timp ce faceti cartofii piure.
  4. Adaugati apoi incet ulei in timp ce omogenizati compozitia. Amestecul trebuie sa devina ca o maioneza de fin (trebuie sa fie mai subtire decat un piure normal). In functie de tipul cartofilor folositi, veti folosi tot uleiul sau mai putin, deci adaugati-l treptat.
  5. Gustati de sare si mai adaugati daca trebuie. Adaugati piper dupa gust, eu pun destul de mult, cam 1/4 lingurita la aceasta cantitate.
  6. Se pastreaza la frigider cca 3 zile.

Comentarii (22)

 

Ultimele comentarii

maria  acum 14 ani - 10 Februarie 2010 18:53  

e super felicitari
 

ubu.roi  acum 14 ani - 23 Martie 2010 19:50  

Cum spune teo, la noi i se spune scordolea, dar cuvantul se refera la mancare de peste nu numai la sos.

Vine din greaca σκορδαλιά (skordhalia cu accent pe ultimul a), de la σκορδο (skordo = usturoi)

Inca ceva: eu am mancat fie cu lamaie, fie cu otet.
 

piu  acum 13 ani - 3 Octombrie 2010 20:26  

Incercati in loc de cartofi sa puneti paine mai veche(de 2-3 zile)..si putina nuca.E mult mai bun(pt.gustul meu).Pronuntia corecta e Skordalia.
 

Norica  acum 13 ani - 24 Octombrie 2010 10:04  

nu exista scordalea cu peste sarat ci cu peste afumat si este o mancare greceasca nu romaneasca :p :)
 

Claudia  acum 13 ani - 16 Noiembrie 2010 15:27  

L-am facut cu aripioare si eu. No comment ;) =P~
 

mydoom10  acum 13 ani - 4 Februarie 2011 01:24  

fratilor,nu e nici un sos de usturoi e fix PIURE DE CARTOFI CU USTUROI si se numeste SCORDALIA DE LA SCORDO = USTUROI
 

gabriela  acum 13 ani - 6 Martie 2011 18:37  

eu mananc la cartofi prajiti mujdei cum il numesc uni dar cineva mi-a zis sa incerc si cu zmantana
Mujdei cu zmantana:se prepara mujdeiul clsic si apoi se pune zmantana ulei sare dupa gust apio se amesteca bine si se serveste cu orice este foarte bun si la pui :) ;) :p =P~
 

Annelie  acum 13 ani - 10 Martie 2011 12:33  

Pentru cei care nu stiu, skordalia este un piure de cartofi cu usturoi,otet, ulei de masline si sare, toate dupa gust. Se serveset cu peste , insa grecii mananca mai ales bakaliaros . Skordalia nu este mujdei, asa cum arata fotografia.
 

Ioana  acum 13 ani - 10 Martie 2011 14:33  

pentru aceasta varianta am o alta reteta: [link]
 

Carmen  acum 8 ani - 4 Decembrie 2015 20:09  

La reteta autentic greceasca este musai sa adaugati cca 2,3 lingurite (nu linguri) otet.
Acesta amplifica gustul usturoiului ,si face preparatul mult mai aromat.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...