Supa de varza

Retete cu legume Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Supa de varza... se zice ca e buna pentru cura de slabire. Dar nu in aceasta varianta, cu afumatura si smantana ca-n Ardeal. ;)

Ingrediente

1 varza medie (in jur de 1 kg)
200-300 gr afumatura (ciolan, ceafa, costita afumata)
1 morcov mare
1 lingurita cimbru uscat
1 ceapa mare
1 cana bulion
1 lingura cu varf faina
1 lingura rasa boia dulce
1/2 lingurita piper
300 gr smantana
sare
4 linguri ulei
marar (dupa gust, eu am pus cam 6 fire)

  1. Intr-o oala punem 3 l apa la fiert si afumatura taiata cubulete. Lasam sa fiarba cam 15 minute, apoi adaugam morcovul taiat rondele. Continuam sa fierbem inca 10 minute.
  2. In acest timp taiem varza fideluta subtire si o frecam cu putina sare pentru a se inmuia un pic. Adaugam varza in oala, cimbrul si 1 lingurita sare. Continuam sa fierbem la foc mediu pana varza e aproape facuta, cca 15-20 minute.
  3. Intr-o craticioara pregatim rantasul: in uleiul incins calim ceapa tocata marunt. Cand s-a inmuiat adaugam piperul si boiaua, amestecam rapid, apoi adaugam faina si iar amestecam pana faina absoarbe uleiul. Stingem cu bulion si amestecam pana e omogen totul.
  4. Punem rantasul intr-o strecuratoare pe care o scufundam in supa de varza si amestecam in rantas pana acesta se dizolva in supa. Ceapa care ramane in strecuratoare se arunca.
  5. Lasam sa fiarba totul cam 5 minute si apoi gustam de sare. Eu am mai pus vreo 2 lingurite. Dam focul la mic, astfel incat supa sa nu mai clocoteasca.
  6. Smantana se dizolva intr-un bol cu 5 polonice de supa fierbinte (amestecam dupa fiecare polonic adaugat). Turnam smantana in oala incet, amestecand in acelasi timp viguros cu polonicul in supa. Presaram mararul tocat fin. Lasam inca 10 minute pe foc, tot la foc mic.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...