Vitello tonnato

Retete aperitive Retete din Italia Retete cu peste si fructe de mare Retete cu carne de vitel sau vita

Vitelul cu sos de ton este un aperitiv italian, ideal pentru zilele calduroase de vara. Felii reci de vitel fiert in supa sunt servite alaturi de un sos fin si aromat.

Ingrediente

1 bucata muschiulet de vitel (cca 500-800 gr)
1 ceapa mica
1 morcov mic
1 felie telina
2 foi dafin
2 cuisoare
1 fir rozmarin
4 fileuri ansoa
3 linguri otet de vin alb (am folosit otet de sherry)
100 ml vin alb sec
500 ml supa de pui
1/2 lamaie
1-2 linguri ulei

Sos de ton

1 conserva de ton in ulei (de 160 gr)
1 ou fiert tare
50 ml ulei
2 lingurite cu varf capere
sare, piper

  1. Se incinge uleiul intr-o tigaie inalta, care sa cuprinda bucata de carne (eu am taiat muschiuletul in doua ca sa aiba loc). Se rumeneste usor muschiuletul pe toate partile. Se scoate din tigaie.
  2. In uleiul ramas se adauga ceapa, morcovul si telina taiate bucati mari. Se calesc 3 minute, amestecandu-se rar.
  3. Se adauga rozmarinul, dafinul, cuisoarele si ansoa si se mai calesc 1 minut.
  4. Se stinge cu otet si se fierbe pana se evapora. Se adauga vinul si se fierbe pana se evapora aproape de tot si el.
  5. Se adauga supa si 1 lingura suc de lamaie. Se pune muschiuletul inapoi in tigaie. Se completeaza cu apa pana carnea este acoperita complet. Se fierbe cu capac, la foc mic mic, timp de 20 minute.
  6. Se scoate muschiuletul pe o farfurie si se lasa sa se racoreasca un pic. Muschiuletul se ruleaza strans in folie si se da la frigider.
  7. Supa care a ramas in tigaie se mai fierbe inca 20 minute la foc mediu, pana scade cam la jumatate. Se strecoara supa.
    * nu veti folosi toata supa la sosul de ton, asa ca restul se poate congela si utiliza la alte portii de sos
  8. Preparam sosul de ton: se pune in blender oul si tonul scurs de ulei. Se mixeaza pana devine o pasta fina. Se adauga piper macinat, caperele si se mai mixeaza un pic. Se adauga apoi uleiul, cate o lingura pe rand si se mixeaza. Se subtiaza sosul cu supa de mai sus. Adaugati cata supa doriti pana sosul are consistenta care va place (eu am pus 50 ml supa), tinand cont ca la rece se va mai ingrosa un pic. Se drege sosul de sare si piper si se mai adauga 1 lingura suc de lamaie. Se da sosul la rece.
  9. Carnea si sosul se pastreaza la rece pana a doua zi. La servire, carnea se feliaza subtire (cu un cutit de sunca sau feliator electric) si se stropeste cu sos de ton. Se decoreaza cu capere si ulei de masline amestecat cu patrunjel tocat.

Rumenim muschiuletul

Calim legumele

Reducem vinul

Se adauga supa

Tonul si oul in robot

Sosul de ton

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...