Saltimbocca Alla Romana

Retete din Italia Retete de mancaruri cu carne Retete rapide Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Saltimbocca Alla Romana

Saltimbocca inseamna "sare in gura", adica se face atat de repede si e atat de buna incat practic va sare singura, direct in gura. Am completat-o cu un sosulet delicios pe baza de vin si supa de pui si inviorat cu un strop de suc de lamaie. Pereche perfecta!

Daca va marturisesc - in mare secret desigur - ca am lins farfuria la propriu, nu o sa ma credeti... dar va provoc sa faceti si voi reteta aceasta de saltimbocca alla romana si sa incercati sa rezistati acestui gest care sigur nu e inclus in codul bunelor maniere la masa :p (vedeti? si emoticonul linge farfuria!)

Ingrediente

4 cotlete de vitel (de cca 50 gr fiecare)
4 felii prosciutto (de Parma am folosit)
8 fruze salvie
1 lingura ulei
2 linguri unt (de calitate; 80% grasime)
30 ml vin alb sec
120 ml supa de pui (preparata in casa)
1 lingura suc de lamaie
2 linguri faina alba
sare, piper negru macinat

Portii: 2

  1. Se ia fiecare cotlet in parte. Se aseaza deasupra o folie de plastic si se bate subtire, ca pentru snitele, folosind ciocanul de carne cu partea plata. Cand bateti, incepeti dinspre centru si continuati spre margini si apoi repetati pana ajungeti la grosimea dorita. Cand ati terminat, ridicati cotletul si tineti-l spre fereasta. Veti vedea daca e batut egal pe toata suprafata. Daca vedeti zone mai groase insistati inca putin acolo.
  2. Asezati pe fiecare cotlet o felie de prosciutto. Decupati-o daca nu se potriveste perfect. Apasati prosciutto cu mana astfel incat sa se lipeasca de cotlet. Ce ziceti acum? Parca vitelul si porcul s-au nascut siamezi, nu-i asa? ;)
  3. Prindeti cu scobitori cate 2 frunze de salvie pe fiecare cotlet. Aveti grija ca scobitoarea sa nu strapunga cotletul pana in cealalat parte, introduceti-o oblic.
  4. Pe cotlete, pe partea opusa frunzelor de salvie, presarati foarte putina sare si piper negru macinat dupa voie. Treceti cotletele prin faina pe ambele parti si apoi scuturati bine excesul de faina.
  5. Incingeti foarte bine intr-o tigaie uleiul si 1 lingura de unt. De acum focul va fi la maxim tot timpul.
  6. Puneti in tigaie cotletele la prajit, cu partea cu prosciutto in jos. Prajiti doar cate 2 cotlete o data, nu le inghesuiti. Dupa 1.5 minute (cand prosciutto e rumen) intoarceti cotletele si prajiti-le inca 1 minut pe partea cealalta. Scoateti cotletele pe un platou incalzit si acoperiti-le cu folie de aluminiu sa stea calde.
  7. Dupa ce ati prajit toate cotletele scurgeti mare parte din grasimea din tigaie (sa va ramana doar 1 lingura, ochiometric).
  8. Turnati vinul in tigaie si fierbeti 1 minut, pana se evapora aproape de tot.
  9. Adaugati supa si fierbeti la foc mare inca 5 minute, pana scade mai bine de jumatate.
  10. Adaugati restul de unt (1 lingura, dar nu foarte generoasa) si mai fierbeti 2 minute de cand s-a topit untul. Veti observa ca sosul se ingroasa un pic.
  11. Adaugati sucul de lamaie si mai fierbeti 1 minut. Dupa ce adaugati sucul de lamaie veti vedea ca sosul se ingroasa si mai tare. Sosul e gata cand treceti cu lingura de lemn prin el si raman urme pe fundul tigaii.
  12. Puneti cate 2-3 linguri sos in farfurii incalzite. Asezati saltimbocca deasupra. Serviti imediat.
  13. Garnituri: spanac sotat, cartofi natur, piure cartofi.

Cotletele batute subtiri

Cotletele batute subtiri

Cotletul acoperit cu o felie de prosciutto

Cotletul acoperit cu o felie de prosciutto

Prindem frunzele de salvie cu scobitori

Prindem frunzele de salvie cu scobitori

Cotletele sunt gata

Cotletele sunt gata

Trecem fiecare cotlet prin faina

Trecem fiecare cotlet prin faina

Incingem tigaia cu ulei si unt

Incingem tigaia cu ulei si unt

Prajim prima data cu partea cu prosciutto in jos

Prajim prima data cu partea cu prosciutto in jos

Intoarcem si prajim pe a doua parte

Intoarcem si prajim pe a doua parte

Degresam tigaia cu vin

Degresam tigaia cu vin

Sosul e gata, cand treceti cu lingura raman urme pe fundul tigaii

Sosul e gata, cand treceti cu lingura raman urme pe fundul tigaii

Saltimbocca Alla Romana

Saltimbocca Alla Romana

Comentarii (17)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 9 ani - 2 Octombrie 2012 17:04  

fiindca e plina piata de spanac, acum recomand spanac sotat.
 

Nicoleta  acum 9 ani - 3 Octombrie 2012 11:32  

buna ziua ti-am dat,belea am capatat:P(eu sunt)..nu mai scapi de mine:)cum fac spanacul sotat?..eu stiu asa:incing cratita cu putin unt,pun spanacul,il asesonez cu sare,piper,il las 3 min si gata..e bine?sau nu asa se face..scuze pentri insistenta:)
 

Ioana  acum 9 ani - 3 Octombrie 2012 11:35  

exact asa. sau poti folosi un strop de ulei in loc de unt si foarte putin usturoi strivit. doar cat sa aiba o aroma subtila spanacul. in rest doar sare, piper si e gata!
 

tudor  acum 9 ani - 20 Noiembrie 2012 12:54  

salut.am si eu o intrebare speciala: unde gasesc frunze de salvie acum in noiembrie?:)) sau cu ce as putea inlocui salvia?
 

Ioana  acum 9 ani - 20 Noiembrie 2012 13:31  

La Cora (dar si la alte supermarketuri) gasesti plicuri cu verdeturi proaspete (inclusiv salvie) chiar si acum. sunt puse la rece, in zona de legume-fructe. cat nu folosesti din plic, poti pastra la congelator.
 

tudor  acum 9 ani - 20 Noiembrie 2012 16:17  

mersi mersi
 

Juliane  acum 9 ani - 29 Noiembrie 2012 13:31  

Buna,te rog sa-mi spui cum sa aleg cotletele de vitel pentru a nu ma pacali ,carnea de vita este foarte tare ,din aceasta cauza nu mananc aproape de loc.Este foarte greu sa gasesti pe piata romaneasca carne de vitel sau vita buna pentru noi nu suntem crescatori de vite pentru carne ci pentru lapte si carnea lasa de dorit.Multumesc!
 

Ioana  acum 9 ani - 29 Noiembrie 2012 13:40  

aici trebuie neaparat cotlete de vitel, nu de vita. le iau de la Cora, sunt cu os, dar le dezosez si le bat bine.
 

nico  acum 9 ani - 26 August 2013 03:34  

saltimbocca inseamna "iti lasa gura apa" NU "sare in gura" :)))) :p :p :p , incearca sa pui salvia in mijloc si preseaza prosciuto cu mana sa se prinda de carne...scobitorile sunt cam inestetice :)
 

Simona  acum 8 ani - 19 Februarie 2014 16:38  

Nu, mai, zau, nico! De unde ai scos traducerea asta savanta, ca sunt tare curioasa...?
Eu cred ca inseamna exact ce a spus Ioana. In ceea ce priveste scobitorile, am vazut chiar pe site-urile cu retete din Italia.
Oare se poate fara ciupituri din astea rautacioase? ! In fond Ioana ajuta pe toata lumea, dar daca te crezi chef... vii si explici etimologia cuvintelor...
Atunci fa-o ca un profesionist! Nu-ti cer mai mult, dar nu pot accepta mai putin!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...