Macaroane cu carne de vitel
Categorii: Retete din Croatia, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu paste, Retete de Craciun, Retete cu carne de vitel sau vita

Aceasta mancare este o specialitate din localitatea Zrnovo din insula Korcula. Pastele sunt facute in casa si apoi se face langa ele un sos din carne de vitel. Le-am incercat la aceeasi konoba Maha, unde mi-au explicat cum fac pastele de casa, dar nu mi-au dezvaluit si reteta sosului, care e secreta, fiind transmisa din generatie in generatie. Va dati seama ce uimita am fost cand am gustat sosul si mi-am dat seama ca are fix acelasi gust cu tocanita de vitel pe care o face mama mea Am adaugat doar cateva arome folosite pe insula (dafin, oregano si vinul - un Pošip ca sa fiu exacta) si rezultatul a fost desavarsit!
Ingrediente
Macaroane cu carne de vitel
400 gr macaroane de casa
Tocanita din carne de vitel
500 gr carne de vitel
1 ceapa mare
1/2 ardei rosu
100 ml vin alb sec
1 foaie de dafin
1/2 lingurita oregano uscat
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita piper negru macinat
sare
3 linguri ulei
Portii: 4
Preparare
Macaroane cu carne de vitel
- Se pune o oala cu 1 l de apa pe foc si se tine fierbinte tot timpul cat faceti tocanita.
- Se taie carnea cubulete.
- Se macina in robotel ceapa cu ardeiul pana devin pasta (sau se dau pe razatoare).
* puteti folosi ceapa rosie, este specifica bucatariei din Korcula - Se incinge uleiul intr-o oala si se caleste pasta de ceapa si ardei pana nu se mai simte miros de ceapa cruda.
- Se adauga cubuletele de vitel si se prajesc, amestecand des, pana isi schimba culoarea.
- Se stinge cu vin si se lasa pana se evapora.
- Se trage oala de pe foc si se adauga boia, piper, oregano si foaia de dafin. Se amesteca bine si se adauga 2 polonice de apa fierbinte.
- Se aduce tocanita la fierbere, se pune capacul si se lasa la fiert la foc aproape mic (cat sa bolboroseasca usor tocanita), timp de 30 minute. O verificati in acest timp sa nu scada prea tare apa si sa se arda.
- Dupa 30 minute sosul trebuie sa fie grosut. Se adauga sare dupa gust si inca 2 polonice de apa fierbinte. Se continua fierberea cu capac inca 30 minute.
- Acum se verifica carnea si daca e bine fiarta (se topeste in gura) se ia capacul si se mai lasa la fiert doar pana sosul scade, devine cremos. Daca carnea nu e fiarta, se mai adauga cate un polonic de apa si se fierbe cu capac pana carnea e moale. Se gusta de sare.
- Cand tocanita e gata, se fierb macaroanele in multa apa cu sare. Se scurg bine, se pun in sos si se amesteca. Se servesc calde. Sunt bune si reincalzite.
* se pot folosi si macaroane cumparate