Ardei umpluti

Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete de mancaruri cu legume Retete cu orez Retete cu carne de porc Retete romanesti

Reteta Ardei umpluti

Ardei umpluti clasici, cum ii face si mama mea, doar ca eu n-am facut sosul asa gros ca si ea, mi se pare prea multa faina adaugata degeaba, asa ca a iesit un sosulet usor cremos. Dar cine doreste un sos consistent, poate creste cantitatea de faina din rantas. Am umplut doar 8 ardei, restul de umplutura l-am pastrat pentru azi, vreau sa fac o portie de sarmale sparte.

Ingrediente

15 ardei grasi
1 cana bulion
3 linguri rase faina
4 linguri ulei
sare, piper, boia

Umplutura

650 gr carne de porc tocata (sau amestec vita si porc)
300 gr orez cu bob rotund
1 ceapa mare
2-3 linguri ulei
1 lingurita piper
2 lingurite sare
2 lingurite vegeta de casa macinata
1 lingurita boia
6 fire patrunjel
2 fire marar (sau cimbru)
200 ml bulion
1 ou

Bucati: 15

  1. Pentru umplutura: se toaca ceapa marunt si se caleste in uleiul incins pana se inmoaie. Se ia de pe foc si se adauga in ea boiaua, amestecandu-se bine. Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura, inclusiv ceapa calita, bulionul si oul.
    * este indicat sa folositi orez cu bob rotund pentru aceasta reteta, la fel ca si la sarmale, desi eu de data asta am pus din cel cu bobul lung fiindca mi-am dat seama in ultimul moment ca nu am din celalalt
  2. Se taie partea de sus a ardeilor si se curata de cotoare. Se trec sub jet de apa sa se curete de samburi.
  3. Se umple fiecare ardei cu umplutura pregatita, dar lasati loc in partea de sus, cam de un deget ca sa nu iasa umplutura afara cand se umfla orezul.
  4. Asezati ardeii intr-o oala incapatoare, cat mai inghesuiti sa nu se rastoarne. Puneti capacelele deasupra. Acoperiti-i cu apa putin peste jumatate. Adaugati 2 lingurite de sare in apa si aduceti la fierbere. Cand incepe sa fiarba apa, dati focul pe mediu spre mic, puneti capacul si lasati sa fiarba cam 40-45 minute.
  5. Incingeti cele 4 linguri de ulei si adaugati faina. Amestecati rapid, pana se formeaza o pasta, si stingeti cu bulionul in care ati dizolvat 2 lingurite boia si 1/2 lingurita piper. Amestecati rapid si daca se ingroasa prea repede puneti cu polonicul putina apa fierbinte de pe ardei pana obtineti o compozitie care curge usor. Turnati acest rantas peste ardei si lasati sa dea cateva clocote, pana vedeti ca sosul incepe sa se ingroase. Gustati sosul si mai adaugati sare sau piper daca doriti. Dati apoi focul la mic si mai lasati sa fiarba incet cam 10 minute.
  6. Se servesc stropiti cu sos si smantana.

Umplem ardeii

Umplem ardeii

Acoperim cu apa pana la jumatate si fierbem

Acoperim cu apa pana la jumatate si fierbem

Turnam rantasul peste ei

Turnam rantasul peste ei

Comentarii (69)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 23 Iunie 2014 18:09  

ei???? a mancat au ba?
daca da, iti recomand sa-i faci si pe cei umpluti cu bulgur sunt minunati.
 

Silvie Red  acum 7 ani - 5 Iulie 2014 13:44  

Eu am renuntat la rantas
:)
 

Monica  acum 6 ani - 26 Octombrie 2015 11:11  

Multumesc Ioana, tu esti mereu salvarea mea culinara! Am facut si eu ardei umpluti pentru prima oara(si aveam o tzara de emotii), am respectat toti pasii, doar am omis faina de la final si am adaugat si niste tulpina verde de telina in compozitie. Au iesit foarte gustosi si au fost foarte apreciati. Jumatatea mea mi-a repetat de cateva ori ca nu ma crede ca fac reteta asta pentru prima oara. Toate retetele de pe site-ul tau au iesit excelent, de altfel.Succes total!
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Noiembrie 2015 09:32  

ma bucur, Monica. sa va fie de bine!
 

Iohana  acum 6 ani - 3 Februarie 2016 11:52  

Se pot umple si rosii, sunt delicioase. Le scobesc de continut cu lingurita, iar continutul il dau prin razatoare si il pun la sos. Eu mananc ardeii umpluti cu iaurt sau smantana. Incercati si voi!
 

Ioana  acum 6 ani - 3 Februarie 2016 13:11  

Iohana, am si eu o idee pentru tine, poate n-ai incercat-o: rosii umplute cu orez si verdeturi. vara sunt minunate. vezi aici daca-ti place ideea [link]
 

dinu  acum 4 ani - 30 Iunie 2017 10:49  

Buna Ioana,
Nu ar fi bine ca dupa ceapa se punem si carnea tocata la calit si apoi, boiaua? Nu am gasit la ,,preparare" cand si unde adaug carnea tocata.
In rest, cred ca reteta este ca a mamei mele si o voi incerca si eu.
Multumesc frumos!
 

Ioana  acum 4 ani - 30 Iunie 2017 11:14  

eu calesc doar ceapa si adauga boiaua, apoi le torn peste restul ingredientelor pentru umplutura. scrie la pasul 1 "Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura, inclusiv ceapa calita, bulionul si oul." deci eu nu calesc carnea, o framant asa cruda cu restul.
 

otilia  acum 4 ani - 15 Septembrie 2017 18:49  

Foarte frumos prezentati si cred ca sunt ff. buni ,o sa incerc si eu asa reteta.De fiecare data mai schimb ceva la reteta pana sunt multumita de gust si cred ca iese f buni si cu orez cu bobul lung,merci de reteta!
 

Cori Cj   acum 4 ani - 25 Septembrie 2017 09:02  

I-am facut si eu sambata dupa reteta ta :). Exista 3 diferente fata de cum ii fac eu: pana acum nu am bagat niciodata sos de rosii/bulion in compozitie, am bagat doar 100gr orez pentru 9 bucati si eu nu fac rantas in tigaie/pe foc.
Ne-au placut si in varianta asta ;)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...