Batoane cu mac

Categorii: Retete aluaturi, Retete gustari (snack), Retete de post, Retete ieftine, Retete romanesti

 

Batoane cu mac
Pinterest

Batoanele copilariei anilor '80. Sigur va amintiti de ele. Erau extra pufoase si usor dulci. Ce bine ne tineau de foame la scoala! Sunt incantata sa va dau astazi reteta lor, sunt extraordinare. Ingredientele sunt simple si ieftine, fara lapte sau oua, asadar sunt si de post. Iar daca - desi ma indoiesc - va raman batoane si se intaresc, puteti face din ele o minunata budinca de paine.

Ingrediente
Batoane cu mac

Aluat

500 gr faina alba (tip BL55)
250 ml apa calduta
15 gr drojdie proaspata (Pakmaya)
50 gr zahar
1/4 lingurita sare
80 ml ulei caldut

Decor

75 ml apa
20 gr faina
1 lingura mac

Sirop

50 ml apa
1 lingura zahar

Bucati: 10

Preparare
Batoane cu mac

  1. Se dizolva drojdia in 125 ml apa calduta si se lasa la loc cald 10 minute, doar pana face putina spuma la suprafata.
  2. Intr-un bol se pun 200 gr faina si se face o gaura in mijloc. Se toarna acolo drojdia dizolvata si se framanta, tragand incet faina in lichid, pana aveti un aluat omogen (dupa ce s-a legat aluatul, eu am mai framantat 2 minute cu robotul). Va rezulta un aluat nici foarte ferm, dar nici moale... mediu ca textura. Se acopera aluatul si se lasa sa creasca la loc aldut, timp de 1 ora.
  3. In restul de apa (125 ml) calduta se dizolva zaharul si sarea.
  4. Se pune restul de faina (300 gr) peste aluatul crescut si se adauga si apa de la pasul 3. Se framanta iar pana aveti un aluat omogen. Continuati apoi sa framantati aluatul, ungandu-va constant mainile cu uleiul caldut. Faceti asta pana ati terminat tot uleiul. Continuati sa framantati pana aluatul este foarte elastic si nu se mai simte uleios (se poate framanta si o tura in masina de paine sau 5 minute in robot).
  5. Acoperiti aluatul si lasati-l la crescut loc caldut inca 1 ora.
  6. Rasturnati aluatul pe masa de lucru data cu putina faina. Taiati aluatul in 10 bucati egale (cca 80 gr / bucata).
  7. Intindeti fiecare bucata sub forma de dreptunghi de aprox 20 x 10 cm. Trageti usor de colturi sa fie cat mai dreptunghiulara foaia.
  8. Rulati foaia pe lungime. Asezati rulourile in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt. Eu am asezat cate doua batoane unele langa altele dar fara a le inghesui si am lasat cam 2 cm distanta intre fiecare grup de doua batoane, ca sa aiba loc sa creasca. Batoanele formate vor parea mici si subtiri, dar stati linistiti, vor creste si se vor "pufosi" in urmatorii pasi.
    * la final am adaugat un cadru reglabil in jurul rulourilor ca sa stea mai bine in tava
  9. Introduceti tava intr-o punga de plastic si lasati batoanele sa creasca la loc caldut timp de 25 de minute. In acest timp incingeti cuptorul al 240C.
  10. Amestecati apa si faina pentru decor. Ungeti batoanele cu acest amestec. Presarati mac pe fiecare baton.
  11. Introduceti tava in cuptor si imediat scadeti temperatura la 200C. Coaceti batoanele timp de 20-25 minute, pana sunt rumene deasupra.
  12. Dizolvati zaharul in apa pentru sirop. Imediat ce ati scos tava din cuptor, ungeti batoanele fierbinti cu sirop.
  13. Lasati sa se raceasca complet. Batoanele se vor desface usor unele de altele.Se pastreaza acoperite cu folie. A doua zi raman la fel de pufoase.
 
Batoane cu mac - Aproape jumatate din faina cu drojdia dizolvata in apa

1. Aproape jumatate din faina cu drojdia dizolvata in apa

Batoane cu mac - Prima crestere a aluatului

2. Prima crestere a aluatului

Batoane cu mac - Aluatul framantat a doua oara

3. Aluatul framantat a doua oara

Batoane cu mac - A doua crestere a aluatului

4. A doua crestere a aluatului

Batoane cu mac - Foaie intinsa

5. Foaie intinsa

Batoane cu mac - Rulam

6. Rulam

Batoane cu mac - Se aseaza rulourile in tava

7. Se aseaza rulourile in tava

Batoane cu mac - Se lasa la crescut si se presara cu mac

8. Se lasa la crescut si se presara cu mac

Batoane cu mac - Batoanele cu mac coapte, unse cu sirop

9. Batoanele cu mac coapte, unse cu sirop


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 35)  

 
loading...

Cozonac cu mac

21 Decembrie 2000

Cozonac cu mac

Macarons cu ciocolata

16 Ianuarie 2014

Macarons cu ciocolata

Macaroane de casa

6 August 2012

Macaroane de casa

 

 

olga  acum un an - 4 Februarie 2016 11:27  

Re: Batoane cu mac

Senzational putin spus vesel
Ai tare multe, trimite si la aia care nu mai pot de pofta vesel
 

florin  acum un an - 4 Februarie 2016 13:29  

Re: Batoane cu mac

Sarut mana. Prin 80 se mai mancau si gogosi,respectivi celebri pereti. Este poate banal ,dar poate stiti o reteta mai deosebita de gogosi. Daca vorbim de batoane,de ce nu si despre celebrele gogosi.Va multumesc si asteptam cu nerabdare un filmulet.
 

Ioana  acum un an - 4 Februarie 2016 15:11  

Re: Batoane cu mac

ca de obicei Olga, impart cu drag!
 

Ioana  acum un an - 4 Februarie 2016 15:11  

Re: Batoane cu mac

Florin, am pe site gogosi clasice, fripte in ulei. de pereti n-am auzit. cum erau? poate imi amintesc ceva...
 

florin  acum un an - 4 Februarie 2016 17:19  

Re: Batoane cu mac

Sarut mina. Va multumesc ptr. promtitudine. Prin 80, inainte si dupa, la toate colturile din Cluj ,se gaseau acei covrigi cu sare in forma de 8 inchis circular. Era o nebunie daca erau si calzi. Se striga si in ungureste ceva de genul " ferga susmo ", cred ca in traducere " covrigi cu sare",mi-au ramas intiparite in memorie cuvintele.Nu stiu daca este corecta transcrierea fonetica??? Daca aveti cunostinte din acele vremuri va vor confirma, denumirea de PERETI.Cred ca se produc si acum.Nu aveau sere grunjoasa pe ei. Cand erau fierbinti se straopeau cu o saramura, astfel incat nu erau exagerat de sarati. Era ca o crusta de sare fina.Ce timpuri.........V-am plictisit. SCUZE,
 

Ioana  acum un an - 4 Februarie 2016 18:15  

Re: Batoane cu mac

ooo, dar ii stiu! denumirea doar nu imi era cunoscuta. prima data mancam sarea de pe ei, se lua usor si apoi urmau covrigii vesel
cat despre plictiseala, niciodata cand e vorba de mancare. si asa avem un nou proiect.
 

Paula  acum un an - 5 Februarie 2016 06:16  

Re: Batoane cu mac

Draga Ioana. Vad ca am ajuns la capitolul amintiri. Si pt ca esti atat de deschisa la sugesti am si eu una. Caut de mult pe net fara a gasi ceva sa ma convinga reteta copilariei mele de lichiu. Stiu ca poate pt fiecare bordei lichiu inseamna altceva dar sa explic mai bine: in zona Muresului unde am copilarit lichiu era un desert care il facea bunica de sarbatori odata cu cozonacul . Cu aluat dospit de cozonac in tava de prajituri si clar in cuptorul de lemne. Peste foaia de vreo 1-2 cm de aluat punea o crema facuta din branza de vaci dulce , galbenusuri de ou zahar vanilie si coaja de llamaie probabil si smantana dar nu sunt sigura. Cand era copt lichiul mirosea fantastic si avea vreo 3-4 grosime. Era delicios. Ulterior am vazut o varianta mult mai subtire la sasi in zona Sibiului.
Te-ai ruga in caz ca stii reteta sa ne-o impartasesti si noua la capitolul retete traditionale. Sau macar un link daca stiiun site unde o pot gasi. Multumesc mult.
 

Ioana  acum un an - 5 Februarie 2016 09:28  

Re: Batoane cu mac

Paula, oare lichiu seamana cat de cat cu reteta aceasta [link] ?
eu sigur n-am mancat asa ceva, dar cu prima ocazie o intreb pe soacra-mea sa vad ce stie de aceasta reteta.
 

Paula  acum un an - 5 Februarie 2016 13:42  

Re: Batoane cu mac

Ioana nu este acelasi lucru. Seamana mai mult cu pasca. Am descoperit ca sasii ii spun hencles. Si o fac cu gris. Dar aduce mult cu pizza la aspect. Imagineaza-ti aluatul de cozonac intins subtire si deasupra se face galben auriu spre rosiatic crema de branza galbenusuri cu miros de vanilie si lamaie. Cui ii place cozonacul si dospiturile il va adora. Am vazut si variante cu nume de lipiu. Sigur o sa fie persoane care au mancat asa ceva la tara in Ardeal. Pe pagina [link] se vb despre aceasta reteta. Se da reteta dintre carte de bucate in germana. Daca ma incumet sa o fac promit ca trimit poze.
 

Ioana  acum un an - 5 Februarie 2016 13:55  

Re: Batoane cu mac

Paula, mai mai documentez si vad daca aflu ceva... te anunt. aici am gasit un filmulet care seamana cu descrierea ta [link]
 

Paula  acum un an - 6 Februarie 2016 09:34  

Re: Batoane cu mac

Da este asa ceva. Cred ca crema de deasupra difera in functie de zona. In Sibiu continea si gris. Iar bunica mea punea foaia mai groasa. Si in crema si branza de vaci si arome. Oricum cand era scos din cuptorul de lemne unde era lasat doar cateva minute mirosea frumosssi arata auriu rosiatic. Mutumesc Ioana.
 

Mari Ana  acum un an - 7 Februarie 2016 17:38  

Re: Batoane cu mac

Abia astept sa le fac. Imi amintesc perfect gustul lor, sunt curioasa daca reusesc sa le fac la fel de pufoase, Ar fi perfecte pentru copii la pachetelul de scoala. Nu am drojdie proaspata, m-as apuca acum. vesel
 

diana  acum un an - 8 Februarie 2016 16:18  

Re: Batoane cu mac

Delicioase au iesit!Multumesc ca mi-ai amintit de ele!Data viitoare am sa le fac un pic mai dulci...
 

Ioana  acum un an - 8 Februarie 2016 17:53  

Re: Batoane cu mac

Mari Ana, ale mele au iesit la fel de pufoase. uleiul le pufoaseaza.
 

Ioana  acum un an - 8 Februarie 2016 17:55  

Re: Batoane cu mac

Cu mare drag, Diana. cantitatea de zahar poate fi ajustata fara probleme.
 

Mari Ana  acum un an - 19 Februarie 2016 16:23  

Re: Batoane cu mac

M-am oprit doar dupa a treia tura de batoane, trei zile la rand. vesel Au iesit exact cum ai spus, pufoase, nu foarte dulci si satioase. Multumim, Ioana!
 

Ioana  acum un an - 20 Februarie 2016 11:03  

Re: Batoane cu mac

Da, da, da!!!! Stiam eu!!!! sucite, dar arata cum trebuie (pufoase si rumene). Felicitarile mele vesel
 

Ioana  acum un an - 23 Martie 2016 10:43  

Re: Batoane cu mac

Minunate ti-au iesit batoanele, Violeta! Sa va fie de bine!
 

Dora  acum un an - 10 Aprilie 2016 18:07  

Re: Batoane cu mac

Cele mai batoane cu mac ce le am mancat va multumim pt retete copilul meu de 2 ani a manca si iau placut foare mult el nu prea manca dulce si nici paine dar batoanele ii plac . Daca aveti cunva reteta de prajitura Laura era in comert pe vremea lui Ceausescu va rog sa mio trimiteti va mutumesc vesel
 

Ioana  acum un an - 11 Aprilie 2016 11:16  

Re: Batoane cu mac

Dora, copilul are numai de castigat daca nu e atras de dulciuri. asa am fost si eu de cand ma stiu (din pacate nu a fost cazul si cu painea) si cred ca a fost un mod natural care la maturitate a tinut departe kg in plus. asa va manca dulciuri doar cand sunt cu adevarat bune, macar sa merite caloriile vesel se pare ca batoanele astea merita.
o sa cercetez prajitura Laura, nu-mi amintesc de ea, cel putin dupa nume.
 

Mada   acum un an - 3 August 2016 10:41  

Re: Batoane cu mac

Buna! Le-am facut si eu ieri, dar mi-au dat ceva emotii la inceput. Nu stiu cum a reusit la tine sa se activeze drojdia doar in acea cantitate de apa. La mine nu a avut nicio reactie pana nu am pus putin zahar si faina. Cat pe ce sa ratez bunatatea asta! vesel In rest, complimente pentru retete! Site-ul tau a devenit motorul meu de cautare pentru ceva nou, ceva bun si de incredere.
 

Ioana  acum un an - 3 August 2016 11:24  

Re: Batoane cu mac

ma bucur, Mada!
 

daniel   acum 10 luni - 26 Aprilie 2017 11:00  

Re: Batoane cu mac

se poate folosi si drojdie uscata?
 

Ioana  acum 10 luni - 26 Aprilie 2017 11:12  

Re: Batoane cu mac

sigur, jumatate de plic drojdei uscata
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus