Chec cu lamaie

Retete desert Retete cu ou

Chec cu lamaie insiropat: proaspat si aromat. A fost un cadou pentru prietenii nostri Adriana si Alex, care ne-au invitat weekendul acesta la casa lor de vacanta de la Cojocna si ne-au rasfatat cu gratare si produse bio din gradina lor.

Reteta apartine lui Alice Waters din "Chez Panisse Cookbook".

Ingrediente

125 gr unt
4 oua mari
250 gr zahar
150 ml lapte batut
80 ml suc de lamaie
1 lingura coaja rasa de lamaie
250 gr faina alba (tip BL55)
25 gr amidon
5 gr praf de copt (1/2 pliculet)
1/4 lingurita sare

Sirop

80 ml suc de lamaie
250 gr zahar pudra

  1. Nota: pentru aceasta reteta am folosit 3 lamai. Din ele am stors cei 160 ml suc de care avem nevoie, iar coaja necesara am ras-o dintr-o lamaie si jumatate.
  2. Se topeste untul si apoi se lasa sa se racoreasca pana e nevoie de el.
  3. Faina se cerne de 4 ori impreuna cu amidonul, sarea si praful de copt.
  4. Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu 200 gr zahar si se amesteca cu mixerul pana devine ca o crema galben pal.
  5. Se adauga laptele batut, sucul si coaja de lamaie si se mai mixeaza un minut.
  6. Albusurile se bat la viteza medie pana se formeaza o spuma deasa, dar care inca nu sta pe tel. Se adauga incet 50 gr de zahar in timp de continuati sa mixati la viteza mai mare. Cand puteti intoarce vasul si spuma nu curge, e gata, nu mixati mai mult.
  7. In amestecul de galbenusuri adaugati 1/2 din cantitatea de faina. Folositi un tel sau o paleta lata pentru incorporare. Adaugati apoi 1/2 din spuma de albusuri, amestecand de asemenea usor de sus in jos ca sa nu se lase spuma. Adaugati restul de faina si cand e incorporata adaugati restul de spuma.
  8. In untul topit si racorit, adaugati 5 linguri din aluatul de chec. Omogenizati. Puneti apoi acest amestec peste aluatul de chec si amestecati iar usor cu telul pana la incorporare.
  9. Turnati aluatul intr-o tava (de 30 cm lungime) unsa cu unt.
  10. Coacei checul la 160C, timp de 50 minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca checul e gata il scoateti din cuptor.
  11. Se pune sucul de lamaie cu zaharul la fiert. Cand zaharul e topit, siropul e gata.
  12. Checul il lasati sa se racoreasca 5 minute si apoi il rasturnati pe un platou. Cu o scobitoare il intepati de vreo 30 de ori pe toata suprafata. Turnati incet siropul peste el astfel: puneti cateva linguri pe toata suprafata lui si apoi asteptati sa se absoarba. Continuati pana terminati siropul.
    * eu am pus doar 1/2 din sirop si mi s-a parut suficient de dulce si de insiropat.
  13. Se lasa sa se raceasca complet.

Aluatul pentru chec

Checul copt

Incepem sa insiropam checul

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...