Chiftele cu parmezan si tarhon la cuptor

Retete aperitive Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete de Pasti Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Chiftele cu parmezan si tarhon la cuptor

M-am intors! Nu cred ca mi-ati dus dorul, doar v-am lasat ocupati cu sunca de pui. Maine va povestesc pe unde am umblat, ce am vazut, auzit si mai ales ce am mancat in acest mini-concediu.

Dar si azi am ceva interesant sa va arat. Sunt chiftelele mele de weekend. Le-am pregatit in fiecare weekend in ultimele 3 saptamani fiindca sunt la cuptor si fiindca imi plac si dupa ce se racesc, spre deosebire de cele clasice. Sunt mai migaloase, fiindca trebuie sa va tocati singuri carnea, dar va asigur ca merita efortul. Ca sa-mi fie mai comod, mi-am tocat mai multa carne o data si am portionat-o in congelator.

Chiftelele ies foarte usoare (ati sesizat, usor e cuvatul cheie din ultimele retete), foarte aromate si foarte suculente, incat nu le mai duci dorul celor prajite in ulei. Se potrivesc cu o salata de rucola si fasii de parmezan, stropita doar cu suc de lamaie. Presupun ca ar fi extraordinare marinate intr-un sos usor de rosii (nu poate fi altfel; lamaia, parmezanul si tarhonul se potrivesc cu rosiile), dar pana acum nu mi-au ramas suficiente pentru asa ceva. Poate incercati voi primii, si-mi spuneti daca am avut dreptate.

Ingrediente

750 gr carne tocata mixta (tocat cantitati egale de ceafa de vita + carne de vitel + piept de porc)
1 ceapa mai mica (cca 50 gr)
2 catei usturoi
100 gr miez de paine (fara coaja)
100 ml lapte
30 gr parmezan ras
1/4 legatura patrunjel
2 fire tarhon (cam 1 lingurita cu varf tarhon tocat)
coaja rasa de la 1/4 lamaie
1/4 lingurita piper negru macinat
1 lingurita cu varf sare

Bucati: 28

  1. Carnea de vita, vitel si pieptul de porc se tin la congelator cu 1-2 ore inainte de a le tocat. Asa se vor tocat mai usor. Se trec apoi o data prin masina de tocat carne.
  2. Intr-un bol puneti miezul de paine rupt in bucatele si turnati laptele peste el. Lasati sa stea pana e nevoie de el.
  3. In alt bol tocati ceapa cubulete marunte si presarati putin sare. Lasati sa stea pana e nevoie de ea (cam 10 minute).
    * sucul de pe ceapa trebuie eliminat daca ceapa e iute; puteti sa optati si pentru calirea foarte usoara a cepei, fara a o rumeni, doar un pic sa-si piarda mirosul de crud, dar eu prefer sa o storc fiindca e mai rapid.
  4. Intr-un bol incapator puneti carnea tocata, verdeturile tocate, usturoiul strivit, coaja de lamaie razuita, parmezanul ras, sarea si piperul. Adaugati miezul inmuiat (nu-l stoarceti deloc) si ceapa stoarsa bine de sucul care-l lasa. Amestecati foarte usor cu o lingura toate acestea, doar cat sa se imprastie egal in bol.
  5. Treceti tot continutul bolului inca o data prin masina de carne. Acum toate elementele din chiftele se vor combina bine. Va rezulta o pasta uniforma.
  6. Din compozitia de carne formati bile de dimensiunea unei nuci. Cand ati terminat de format toate chiftelele, ungeti-va palmele cu putin ulei si rulati chiftelele inca o data intre palme. Va ungeti mainile cu ulei tot la 5-6 chiftele. Asezati chiftelele unse in tava tapetata cu hartie de copt, fara a le inghesui (cam 15 chiftele intr-o tava).
  7. Coaceti chiftelele la 250C timp de 10 minute. Chiftelele vor fi palide dupa acest timp. Mutati cuptorul pe grill (caldura sa vina doar de sus; la 220C daca aveti termostat la grill) si mai lasati pana chiftelele se rumenesc placut (undeva la 3-4 minute).
    * daca aveti cuptor electric cu program de extra-rumenire (adica caldura vine de sus si de jos, dar predomina cea de sus) atunci le puteti lasa pe acest program 13 minute la 250C, fara a fi nevoie sa mutati pe grill; se vor rumeni la fel frumos
  8. Chiftelele sunt mai bune caldute, dar sunt bune si la temperatura camerei. Se pot reincalzi.

Ingredientele pentru chiftele in bol

Ingredientele pentru chiftele in bol

Pasta pentru chiftele (trecuta a doua oara prin masina de carne)

Pasta pentru chiftele (trecuta a doua oara prin masina de carne)

Chiftelele formate si unse in tava

Chiftelele formate si unse in tava

Dupa 10 minute in cuptor

Dupa 10 minute in cuptor

Se rumenesc sub grill

Se rumenesc sub grill

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

florin  acum 7 ani - 12 Aprilie 2016 12:59  

Sarut mana. Bine ati revenit. Este intradevar o varianta sanatoasa . O mica precizare , carnea se TOACA, cerealele se macina, eventual si unele condimente.Multumesc.
 

Ioana  acum 7 ani - 12 Aprilie 2016 13:14  

merci Florin, am scris carne tocata si apoi am dat-o inainte cu macinatul. o sa modific cand am un pic de timp.
 

Ioana  acum 7 ani - 12 Aprilie 2016 14:39  

Dorina :)

Simona, nu te gandi, doar pune-l ;) daca nu si nu, poate putin marar sau busuioc ar merge in loc.
 

Simona  acum 7 ani - 12 Aprilie 2016 23:23  

OK, atunci sa fie! Multumesc.
 

Ioana  acum 7 ani - 13 Aprilie 2016 11:00  

va fi ca o briza, o lingurita de tarhon nu e mult la atata carne.
 

Gabi  acum 7 ani - 4 Mai 2016 20:44  

Buna Ioana, nu am gasit alta sectiune de e-mail sau de contact general, asa ca iti scriu aici. Ne mutam in casa noua si trebuie sa aleg cuptorul si plita din noua bucatarie. Pana acum am avut cuptor electric, simplu si plita pe gaz. Acum ma bate gandul sa uncerc plita electrica, desi sunt niste voci care spun ca mincarea nu are chiar acelasi gust si consumul este mare. Tu ce ai, ce-mi recomanzi, ce te-a invatat experienta? De asemenea, vad ca e la moda cuptorul cu aburi, cu convectie sau cu alte functii care acomodeaza slow cookingul in vid... Ce parere ai de ele? Mi-am petrecut cateva ore incercand sa fac research si nu am ajuns la nicio concluzie. Asa ca m-am gandit sa intreb un om cu experienta solida in cooking. :-) Imi poti raspunde direct pe mail, daca vrei sa nu facem reclama... :-D Multumesc!
 

Laura  acum 7 ani - 9 Aprilie 2017 16:43  

Buna Ioana! Deci chiftele fara ou? Ies la fel de pufoase? Multumesc
 

Ioana  acum 7 ani - 9 Aprilie 2017 18:05  

da, fara ou, dar sa adaugi si carne grasa (porc) ca sa nu iasa uscate. ele se vor lega de la parmezan si miezul de paine.
 

Mihaela Filip  acum 4 ani - 10 Iulie 2019 11:11  

Hello....oare ar merge bine combinatia de muschi vita si piept de porc? Sau iasa prea uscate, muschiul fiind fara grasime?
Mersi mult...
 

Veronica  acum un an - 7 Martie 2023 21:10  

Nu stiu a cata oara am gatit chiftelele dupa reteta aceasta, dar cu siguranta nu am facut destule ca deja le-am dat gata! Delicioase!!!!!!!!!!!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...