Chiftelute lenese cu mozzarella

Ingrediente

250 gr carne tocata de vita (sau mixta vita/porc)
2 fileuri ansoa in ulei
2 catei de usturoi
1 lingura pasta de rosii
1/4 lingurita oregano uscat
putina coaja rasa de lamaie bio
100 gr mozzarella
2-3 frunze de busuioc sau patrunjel
1 lingura ulei de masline
putin ulei picant (olio al peperoncino)

Portii: 2
Calorii: 470 cal / portie

  1. Se rup bucati de carne de marimea unei alune de padure cu coaja (poate usor mai mari...); se strang in pumn ca sa stea lipita. Apoi rapid rulati intre palme sa o neteziti, ca o bila.
  2. Intr-o tigaie larga se incinge uleiul, se adauga ansoa tocate si apoi chiftelutele. Se presara cu mult piper negru rasnit. Se lasa 1 minut fara sa amestecati sa se rumeneasca pe prima parte, apoi puteti incepe sa amestecati sa se faca pe toate partile. Tineti focul mai mare, astfel incat sa auziti uleiul ca sfaraie, sa nu apuce carnea sa-si lase sucul si sa se inabuse.
  3. Cand chiftelutele si-au schimbat culoarea peste tot (nu trebuie sa fie rumene, nu trebuie inca sa fie facute total inauntru, doar sa nu se mai vada carne cruda) trageti-le pe marginea tigaii si in centru adaugati usturoiul strivit. Amestecati rapid, 30 secunde apoi adaugati pasta de rosii. Amestecati si prajiti-o si pe ea 1 minut.
  4. Adaugati 50 ml apa si oregano si amestecati acum totul, inclusiv chiftelele. Puneti capacul pe tigaie si fierbeti 2 minute, pana aveti un sos legat. Adaugati coaja de lamaie (cat treceti de 4-5 ori cu lamaia pe razatoarea mica) si gustati sosul de sare.
  5. Turnati continutul tigaii intr-un vas termorezistent de aprox 18-20 cm diametru. Puneti bucati de mozzarella printre chiftelute, pe toata suprafata vasului. Presarati putin patrunjel sau busuioc tocat.
  6. Dati vasul la cuptorul preincalzit la 200C. Mutati imediat pe programul grill (caldura sa vina de sus; 200C) si lasati doar pana branza e topita si continutul vasului bolboroseste pe margini (cca 5 minute).
  7. Scoateti vasul din cuptor si picurati ulei picant peste chiftelute (cam 1 lingurita am pus). Serviti cu paine prajita frecata usor cu usturoi si presarata cu parmezan razuit.

Comentarii (3)

 

Ana  acum 3 ani - 6 Octombrie 2020 21:00  

Draga Ioana,

Am decis sa incerc in sfarsit chiftelutele lenese :) Desi inteleg ca ansoa face diferenta la gust, daca - sa presupunem - ca nu mi ar placea sau nu am, ai putea recomanda ceva in schimb?
M am gandit sa conidmentez carnea si sa o sarez inainte sa o chiftelez:) dar m am gandit ca poate ai tu sugestii mai bune :)
P. S. Iti urmaresc blogul de aaaani de zile, l am recomandat de nenumarate ori si am facut multe multe retete :) iti apreciez creativitatea si dedicarea, si iti multumesc pentru ca impartasesti cu noi.
 

Mihaela   acum un an - 2 Martie 2023 19:12  

Buna seara! Carnea tocata se condimenteaza? (sare.,piper..) Multumesc!
 

Ioana  acum un an - 3 Martie 2023 10:29  

Nu, carnea nu se condimenteaza. sunt micute, la pasul 2 se condimenteaza cu ansoa (sare) si piper, e suficient.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...