Ciuperci sote

Retete aperitive Retete cu ciuperci Retete garnituri Retete cu legume Retete de post Retete rapide Retete simple Retete din Spania

Reteta Ciuperci sote

Azi incercam gusturi noi si aducem savoarea mancarurilor din restaurantele spaniole in casele noastre. Ingredientul "secret" folosit azi e sherry-ul Tio Pepe. Stiu ca e ceva nou pentru multa lume, la fel a fost si pentru mine pana de curand, dar rezultatul e unul extraordinar!

Ingrediente

500 gr ciuperci champignon micute
2-3 prize oregano
4 catei de usturoi
1 lingurita rasa boia dulce
1 varf bun chili pudra (sau boia iute)
1 lingura suc de lamaie
3 linguri sherry sec (Tio Pepe Fino)
cateva fire de patrunjel
7 linguri ulei de masline de calitate
sare

Portii: 2-3

  1. Spalati ciupercutele cu un servetel umed si taiati din codite astfel incat sa ramana doar 1/2 de cm din ele. Striviti usturoiul si apoi pisati-l intr-un mojar cu putina sare pana devine pasta. Adaugati peste el boiaua dulce si chili si 2 linguri de apa. Frecati pana obtineti un mujdei fin. Tocati marunt patrunjelul.
  2. Tot timpul cat pregatiti ciupercile focul sa fie la maxim! Trebuie sa auziti cum sfaraie tigaia non-stop.
  3. Se incinge bine uleiul, intr-o tigaie larga in care ciupercile sa nu fie inghesuite.
    * pentru cele 500 gr ciuperci am folosit o tigaie de 25 cm diametru si am fost la limita; mai multe erau deja prea inghesuite
  4. Adaugati ciupercile si prajiti-le scuturand tigaia din cand in cand (sau amestecand cu o lingura de lemn, cum va e mai la indemana) pana vedeti ca pe alocuri sunt rumene, cca 3-4 minute. Presarati ciupercile cu oregano (pe care-l striviti intre degete cand il presarati ca sa-si elibereze mai bine aroma) si sare dupa gust.
  5. Turnati mujdeiul si amestecati rapid.
  6. Turnati sucul de lamaie si sherry-ul si lasati sa fiarba inca 1 minut, pana cand sosul din tigaie se ingroasa, devine siropos.
  7. Se ia tigaia de pe foc si se presara patrunjelul tocat. Se gusta de sare.
  8. Se servesc calde sau reci, cu paine taraneasca (ca sa inmuiati in sosul delicios), ca aperitiv sau garnitura.

Tio Pepe

Tio Pepe

Mujdei de usturoi

Mujdei de usturoi

Prajim ciupercile

Prajim ciupercile

Stingem cu sherry

Stingem cu sherry

Ciuperci sote

Ciuperci sote

Comentarii (39)

 

Ultimele comentarii

Corvin  acum 10 ani - 8 Noiembrie 2011 09:44  

Iata cum se poate "strica" o reteta spaniola, transformandu-se intr-una pur romaneasca, dar la fel de delicioasa: nu am avut oregano si am inlocuit cu busuioc, nu am avut Tio Pepe dar l-am inlocuit cu visinata (facuta in casa de catre mine ;) ) si nu am pus 3 languri ci vreo noua, nu am pus patrunjel ci marar proaspat. Rezultat de exceptie. =P~
 

Ioana  acum 10 ani - 8 Noiembrie 2011 09:51  

daca rezultatul este de exceptie, nu are cum sa fie "stricata" ci doar exceptionala cu toate adaosurile facute. interesanta ideea cu visinata...
 

liliana  acum 10 ani - 23 Martie 2012 17:10  

eu am facut cu conserva de ciuprci pt ca nu aveam proaspete si au iesit bune...bune...cu retetele tale de post ma simt minunat...multumesc Ioana
 

GEORGE  acum 10 ani - 29 Martie 2012 14:52  

Am terminat acu de mancat ....Am facut ceva improvizatii : Sosul l-am facut cu smantana sare piper si patrunjel prin el , si in loc de sherry am pus vin rosu de butoi cu zeama de lamaie :)...Am pus si un carnacior prospat langa ca de sunt barbat si tre sa umplu si eu cu ceva masa ..In final au iesit super...Pofta buna
 

maimuca  acum 10 ani - 17 Iunie 2012 10:01  

Reteta pare grozava si as dori sa o fac si eu, tinand cont si de comentariile aferente. Dar, spune sincer, ciupercile le-ai cules din copac? Vad ca ale tale au codite, nu picioruse!
 

Catalina  acum 9 ani - 17 Martie 2013 19:18  

FFFFFFFFFFFFFFFF bune =P~ =P~ =P~
 

senni  acum 8 ani - 16 Iulie 2013 18:15  

Hé, hé... Le-am facut azi pentru cina spaniola cu prietenii. Foarte gustos! :)))
 

Bogdan  acum 8 ani - 1 Februarie 2014 16:12  

excelente!
 

Ionela Dumitrache  acum 8 ani - 21 Februarie 2014 18:55  

Ioana,sunt minunate!!!!Am folosit putina visinata,in rest am respectat intocmai reteta. este primul comentariu,dar te urmaresc si gatesc retetele tale de vreo doi ani cred.Esti extraordinara,te felicit din toata inima.
 

elena  acum 8 ani - 12 Mai 2014 21:26  

Sant delicioase, tocmai le-am facut, am inlocuit pe ici pe colo ingredientele dar au iesit delicioase!! Multumim mult Ioana!!!
:)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...