Salata de ciuperci

Retete aperitive Retete cu ciuperci Retete cu legume Retete rapide Retete simple Retete salate

Reteta Salata de ciuperci

Ieri am gasit ghebe la Cora, asa ca mi-am luat 2 caserole (vreo 600 gr), am ajuns bucuroasa acasa si mi-am zis ca fac tocanita din ele. Da de unde, erau puse in caserole cu tot cu radacina, sa traga la cantar, asa ca dupa ce le-am curatat am ramas cu vreo 200 gr ciuperci. N-am avut de ales si am facut salata cu maioneza sa le mai "lungesc" un pic. Fiindca erau asa putine le-am tratat ca pe o delicatesa si in loc sa le servim cu paine le-am servit in cantitati mici cu crackers sarati... sa tina cat mai mult.

Ingrediente

200 gr ciuperci curatate (ghebe)
2 linguri ulei
cateva fire de patrunjel
sare, piper

Maioneza

1 galbenus
1 lingurita mustar
ulei
1 catel mare usturoi
1 lingura smantana (sau iaurt)
sare

  1. De la ghebe se foloseste doar palarioara si eventual parte din picior care nu e lemnoasa. Se pun palarioarele la fiert in apa care clocoteste si se lasa sa dea cateva clocote, cca 1 minut.
  2. Se toarna intr-o strecuratoare si se spala bine sub jet de apa pana nu mai simtiti nimic lipicios (mucilaginos) pe ele. Se apasa bine ca sa se scurga apa din ele.
  3. Se maruntesc ciupercile in robot sau in masina de carne. Se pun la calit in uleiul incins, presarand sare si piper dupa gust peste ele. Dupa aprox. 10 minute de calit la foc mediu se presara patrunjelul tocat marunt si se mai calesc 1 minut.
    * daca faceti salata din ciuperci gen champignon, care nu sunt asa aromate, cand le caliti recomand sa adaugati putina pudra de ciuperci peste ele ca sa capete aroma intensa de ciuperci.
  4. Se scot intr-un bol si se lasa la racit complet.
  5. In acest timp preparam maioneza: galbenusul se freaca cu mustarul. Se adauga incet ulei si se amesteca rapid tot timpul cu o lingura de lemn pana maioneza capata consistenta si sta pe lingura. Se adauga usturoiul strivit si smanatana/iaurtul si se omogenizeaza bine. Se condimenteaza cu sare dupa gust.
  6. Se adauga cca 2 linguri de maioneza peste ciuperci si se amesteca bine. Se pastreaza la frigider. Se poate servi cu paine sau pe biscuiti sarati (crackers).

Oparim ciupercile

Oparim ciupercile

Le spalam si le scurgem bine

Le spalam si le scurgem bine

Calim ciupercile

Calim ciupercile

Adaugam maioneza

Adaugam maioneza

Comentarii (12)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 12 ani - 23 Octombrie 2009 17:31  

crackersul e made in italy! de la ceva firma Crich, au cu sare, cu rozmarin si integrali, foarte buni toti si in plus sunt bio
 

adry  acum 12 ani - 24 Octombrie 2009 23:04  

Ioana, voiam creckersul cu ciupercutele pe care le-ai facut tu ca gol :(
 

moni  acum 12 ani - 13 Noiembrie 2009 15:43  

cred ca sunt foarte bune
deja imi lasa gura apa :)
 

florina  acum 12 ani - 15 Martie 2010 17:56  

=P~ data viitoare o sa fac reteta asta sper sa fie buna ;)
 

ConstantinV  acum 5 ani - 22 Aprilie 2017 17:51  

Ce fel de salata este aceea in care se prepara termic ingredientele?!?!
Fetelor, mai puneti mana pe carte si urmariti emisiunile culinare la TV. Sunt o sumedenie si non stop!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Ioana  acum 5 ani - 23 Aprilie 2017 11:11  

una ca salata de boeuf sau cea de vinete, de exemplu... cele fara preparare termica se numesc "salate de cruditati". se dovedeste ca cei care comenteaza aiurea sunt cei care mai au de invatat ;) incepe cu dex-ul si definitia salatei.
 

Lavinia  acum 6 luni - 16 Martie 2022 06:38  

Buna Ioana, cu ce alte ciuperci mai pot face aceasta salata? Sunt multe variante de ciuperci congelate sau deshidratate. Oare merge sa folosesc si una din variantele astea? Imi place mult salata de ciuperci si as vrea sa pot sa o fac oricand, nu doar cand gasesc ciupercute proaspete :). Astept raspunsul tau. Multumesc.
 

Ioana  acum 6 luni - 16 Martie 2022 11:09  

Buna, Lavinia!
Ciupercile congelate sunt o optiune buna. Acele pungi cu amestec de ciuperci (hribi, ghebe, pleurotus... le-am folosit aici, la bruschette [link]) se potrivesc si aici.
 

Lavinia  acum 6 luni - 16 Martie 2022 11:20  

Multumesc mult. Am sa incerc ??.
 

Lavinia  acum 6 luni - 31 Martie 2022 07:50  

Buna Ioana. Vreau sa spun ca a iesit salata minunata. Un gust deosebit ? a fost prima data cand mi-a iesit asa buna. Multumesc inca o data.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...