Frunze de sfecla si spanac inabusite

Retete aperitive Retete din Grecia Retete cu legume Retete de post Retete fara gluten Retete ieftine

Reteta Frunze de sfecla si spanac inabusite

Din meniul grecesc, horta, o metoda sanatoasa de a gati verdeturile. Practic ele sunt inabusite in propriul suc, astfel incat nu se pierd vitaminele solubile in apa. Servirea cu lamaie ajuta la absorbtia fierului din frunze.

In Kefalonia nu aveau in meniu legume la gratar. Aveau in schimb alte doua optiuni sanatoase: legume fierte si verdeturi fierte. Ideea de dovlecel fiert nu m-a incantat. Insa verdeturile acestea fierte mi-au placut la nebunie. Au fost garnitura ideala pentru pestele la gratar.

In Grecia foloseau orice amestec de frunze verzi de sezon, inclusiv frunze de papadie si fenicul. Eu am folosit frunze de sfecla si spanac. La final le-am dres cu cel mai bun ulei de masline din dotare si neaparat cu suc de lamaie.

Ingrediente

350 gr frunze verzi (150 gr frunze de sfecla + 200 gr spanac tanar)
2 linguri ulei extravirgin de masline
sare de mare, piper negru macinat
1/2 lamaie

Portii: 2

  1. Intr-o cratita mai larga se adauga doar putina apa, cat sa acopere fundul perfect. Se aduce apa la fierbere, apoi se pun verdeturile pe rand.
  2. Prima data am pus frunzele de sfecla fiindca necesita un timp mai lung de gatire. Am pus capacul si le-am lasat 2 minute sa se inabuse. Apoi am inceput sa adaug cate o mana de spanac tanar, amestecand dupa fiecare adaugare si punand la loc capacul pana se "ofileau".
  3. Dupa ce se adauga toate frunzele, se ridica capacul doar cand pe fundul oalei se vede ca s-a adunat mult suc lasat de frunze. Se continua fierberea fara capac pana sucul se reduce un pic. Se presara acum sare si piper negru.
  4. Se scot frunzele cu tot cu suc intr-un bol, se acopera bolul si se lasa sa se raceasca de tot.
  5. In momentul servirii se toarna deasupra uleiul si se stoarce 1/4 de lamaie. Se presara inca putina sare de mare.
  6. Se serveste cu felii de lamaie si paine proaspata ca sa absorbiti tot sucul.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...