Crostata cu gem de rubarba si capsuni

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete din Italia

 

Crostata cu gem de rubarba si capsuni
Pinterest

Crostata este o tarta rustica de origine italiana, la preparatea careia puteti folosi orice fructe doriti, in functie de sezon.

Am folosit gemul de rubarba pe care l-am preparat duminica, deoarece are un rol special pe langa gustul bun pe care-l are in combinatie cu capsunile: acela de a nu lasa sucul din capsuni sa ajunga la aluatul de la baza si sa-l inmoaie. O alta solutie ar fi sa presarati pe aluat in loc de gem putin pesmet sau biscuiti sfaramati.

Pentru ca aluatul de la tarta sa iasa crocant si un pic sfaramicios este important sa folositi ingredintele foarte reci (untul si apa) si de cate ori manevrati aluatul sa aveti mainile reci astfel incat untul sa nu se topeasca, el e cel care da consistenta crustei. De asemenea cand formati tarta trebuie sa lucrati foarte rapid.

Puteti face tarta cu orice gem doriti si orice fructe, depinde doar de gusturile voastre. Pe timpul iernii o puteti face doar cu gem, il puneti in strat mai gros si cand e coapta decorati cu fulgi de migdale sau nuci putin prajite. O alta combinatie interesanta pe care vreau sa o incerc e cu zmeura si caise...

Ingrediente
Crostata cu gem de rubarba si capsuni

170 gr faina
2 linguri zahar (am folosit zahar brun)
1 varf cutit sare
150 gr unt rece (de la frigider)
4-6 linguri apa rece (tineti-o la congelator 10 minute)
3 linguri gem de rubarba
8 capsuni mari
1 lingura zahar pudra pentru decorat

Preparare
Crostata cu gem de rubarba si capsuni

  1. Faina, zaharul si sarea se pun in robot si se mixeaza cateva secunde sa se amestece bine. Se adauga untul taiat fulgi si se mai mixeaza 5 secunde, pana aluatul e nisipos. Cu robotul mergand, adaugati apoi cate o lingura de apa pe rand pana aluatul se aduna ca o bila. Eu am pus 5 linguri apa.
  2. Cu mainile reci (le-am tinut sub jet de apa rece) scoateti aluatul din robot, inveliti-l in folie alimentara dandu-i forma de disc si dati la frigider pentru minim 1 ora.
  3. In acest timp taiati capsunile felii.
  4. Pe tava in care veti coace tarta (am folosit fundul unei tavi rotunde cu pereti detasabili) asezati hartie de copt si apoi presarati faina (aluatul poate fi putin lipicios). Asezati aluatul in centru si cu mainile reci si date prin faina intindeti o foaie circulara de cca 27 cm diametru, nu trebuie sa fie perfecta.
  5. Intindeti gemul in centru lasand o margine de cca 5 cm libera. Asezati pe gem feliile de capsuni in cerc, incepand de la exterior.
  6. Ridicati marginile lasate libere in jurul umpluturii, avand tot timpul mainile infainate si ajutandu-va de hartia de dedesubt, in cazul in care aluatul s-a lipit putin. Presati usor marginea si presarati apoi putin zahar pe ea pentru a deveni crocanta. Daca vreti sa fie mai rumena ungeti-o cu putin unt topit sau galbenus batut inainte de a presara zaharul, eu nu am facut asta.
  7. Dati la cuptorul preincalzit la 200C pentru 45-50 minute.
    *Pe la jumatatea timpului de coacere am mai adaugat capsuni pe tarta, deoarece nu le-am pus pe toate de la inceput, mi s-au parut multe, dar au scazut mult, lasand sa se vada stratul de gem, asa ca am acoperit golurile.
  8. Presarati zahar pudra pe margini dupa ce s-a racorit putin. Serviti cand s-a racit complet.
 
Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Amestecam faina cu zaharul si sarea

1. Amestecam faina cu zaharul si sarea

Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Adaugam fulgii de unt

2. Adaugam fulgii de unt

Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Mixam untul si obtinem aluatul nisipos

3. Mixam untul si obtinem aluatul nisipos

Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Adaugam apa

4. Adaugam apa

Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Punem aluatul la frigider

5. Punem aluatul la frigider

Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Intindem foaie circulara

6. Intindem foaie circulara

Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Intindem gemul pe aluat

7. Intindem gemul pe aluat

Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Asezam feliile de capsuni

8. Asezam feliile de capsuni

Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Ridicam marginea si presaram zahar pe ea

9. Ridicam marginea si presaram zahar pe ea

Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Crostata cu gem de rubarba si capsuni

10. Crostata cu gem de rubarba si capsuni


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 9)  

 

 

 

Adela  acum 8 ani - 27 Februarie 2009 18:44  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

ARATA TARE BINE! UNDE GASESC RUBARBA IN ROMANIA?
 

Ioana  acum 8 ani - 27 Februarie 2009 19:01  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

eu am luat de la Real!
daca nu poti face gem de rubarba poti inlocui cu alt gem, dar tine cont ca gemul de rubarba e acrisor bine
 

Adela  acum 8 ani - 27 Februarie 2009 19:29  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

MERSI IOANA! AM VAZUR MULTE RETETE CU RUBARBA SI NU STIAM UNDE O GASESC .
 

Ioana  acum 8 ani - 27 Februarie 2009 19:38  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

cu placere vesel

gemul de rubarba e foarte acrisor si de aceea daca vrei sa-l manaci ca atare e indicat sa faci gemul in combinatie cu ceva (mere, capsuni). eu l-am facut simplu si l-am folosi doar in deserturi
 

Anca.S  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 17:35  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

Ce-ar fi sa-ti schimbi destinatia de vacanta si sa vi in Spania cu niste gem de rubarba in loc de sampanie ?
Ma ocup eu de Agua de Valencia, Sangria si Paella de Marisco,iti pot oferi cazare (gratis) intr-o casuta de vacanta la 30 de metri de plaja, de care dispunem in luna august ...tu asigura-te sa nu pleci la drum fara gem de rubarba...daca se poate dintr-ala facut de tine... ca e cu siguranta mai bun decat cel din comert.
Wow... sunt cel putin 15 ani de cand n-am mai mancat dulceata dintr-asta si cred ca nu exista pe lume alta mai buna
nu imi place
In fine... stiu ca deja aveti planurile facute pentru concediul de anul acesta....
Daca nu vreti sa le schimbati, ai macar in vedere oferta mea , pt anul viitor...
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 17:49  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

wow, invitatia suna super, si nici nu avem planuri de concediu, adica avem dar fara rezervare... cautam cazare la locul faptei... dar alta e problema, eu nu zbor cu avionul trist asa ca toate concediile noastre sunt pe 1000 km de jur imprejurul romaniei, unde ajungem cu masina. desi pentru o paella de marisco parca parca as zbura vesel
 

Anca.S  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 17:50  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

Aflu ( cu surprindere) ca stai la Cluj.
Ce coincidenta, nu?
Un motiv in plus sa va urcati pe-un avion de low cost cu destinatia Valencia-Manises, cu cate borcane de rubarba te lasa inima sa-mi aduci vesel
Si daca nu, am un pont: fiica mea e in vacanta la Cluj, la ai mei parinti.
Se intoarce la inceputul lunii septembrie.
Vine cu masina , dintr-aia cu portbagaj incapator...
Vezi cate borcanele de rubarba ti-au ramas si cate te lasa inima sa-mi trimiti....si eu iti trimit paellero, orez din Delta del Ebre pentru Paellas, anchoas din Mar Cantabrico, de la Santoņa,si alte alea de care eu gasesc aici si tu nu acolovesel)
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 18:09  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

si tu esti din Cluj?
s-a facut cu rubarba! oricum nu va gasi in comert sau nu am vazut eu, poate in magazinele bio...
nu ii spun sotului meu de oferta ta ca se pune pe avion si vine la tine vesel el e satul de concediile "in jurul casei". mai ales ca el e cel care conduce unde mi se nazare mie.
 

Anca.S  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 18:27  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

stii... si zborul cu avionul e ca orice lucru facut pentru prima data.
Te asigur ca daca e sa ti se intample ceva , se intampla oricum.
Statistic e dovedit ca accidentele de avion provoaca infinit mai putine vicime decat cele de masina.
ia-ti inima in dinti, cauta iute pe wizz .com doua bilete si veniti fuguta.
N-are ce sa va para rau...
Acuma plec la mare, un pic.
Cand ma intorc, iti scriu pe adresa ta adresa mea, asa putem conversa pe yahoo si poate te conving.
In teorie ar trebui sa te conving... doar sunt scorpionvesel)
Napoca Napocensis!
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Iulie 2009 19:07  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

ok, ai doua saptamani sa ma convingi vesel povestim mai multe pe mail, ca sa nu incurcam lumea cu povestile noatre off topic
 

Ioana  acum 8 ani - 31 Iulie 2009 11:05  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

a ajuns cu bine mailul vesel
 

intrebaree ? :d  acum 8 ani - 2 Noiembrie 2009 16:33  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

arata superr bn .. | dar qm o mananc >? :D
 

Ioana  acum 8 ani - 2 Noiembrie 2009 17:23  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

simplu, o feliezi ca pe o pizza si manaci feliile
 

vera  acum 7 ani - 17 Iunie 2010 19:50  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

A iesit f buna, desi am pus mere in loc de capsuni vesel.
 

andreia  acum 5 ani - 20 Ianuarie 2012 13:00  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

imi e pofta curg baliile
 

Crinuta Cazac  acum 5 ani - 6 Iunie 2012 19:15  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

mmmmmmmmmmmm f bun
 

Irina Vacarasu  acum 4 ani - 29 Mai 2013 13:02  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

Ioana draga, m-ai lasat din nou fara cuvinte ! Am facut aceasta crustata cu gem de rubarba facut dupa reteta ta. Nu mai mancasem niciodata rubarba si nu stiam la ce sa folosesc acest gem. Cand am vazut aceasta reteta m-am hotarat sa o fac ca experiment, insa cand am gustat-o nu-mi venea sa cred ce mi se intampla. Combinatia de arome dintre fructe si untul din crusta este de-a dreptul uimitoare. Abia astept sa o fac din nou ! Multumesc , Ioana !
 

Rovena Tufina  acum 2 ani - 22 Mai 2015 10:53  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

Buna Ioana,
Ieri am facut aceasta crostata. Nu am avut gem de rubarba asa ca am folosit gem de caise.
A fost foarte gustoasa.
Iti multumesc frumos!
 

Elena Moisesc  acum un an - 22 Iunie 2016 11:30  

Re: Crostata cu gem de rubarba si capsuni

E minunata reteta! Am facut-o ieri cu mici modificari. In rimul rand am facut 1+1/2 din cantitatea de aluat pentru ca am vrut sa folosesc o tava diferita. In loc de gem de rubarba am folosit pasta de macese si rubarba am folosit-o in loc de capsuni (macerata cam 3h la frigider cu zahar+vanilie+lamaie). Deasupra am pus nuci tocate si zahar care s-a caramelizat super la copt. Am servit tarta calda cu inghetata de nuci si a fost absolut minunata!! Multumesc pentru reteta
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus