Fasole alba cu legume

Retete cu legume Retete fara gluten Retete simple

Reteta Fasole alba cu legume

Fasole cu legume si... putina aroma de jamon iberic. Fiindca daca se poate face ulei cu chorizo (vezi aici cum), de ce nu am putea aroma uleiul si cu jamon (sau prosciutto crudo). Pentru asta ar fi bine sa folosim capete de jamon (sau prosciutto), care se vand la un pret mai bun. Ar fi o aroganta sa folosim astfel un Jamon Iberico de Bellota 100%. Dar din bucatelele imperfecte ramase se obtine un ulei foarte bun pe care-l puteti picura pe un toast cu avocado, pe un file de peste alb la gratar sau la cuptor sau din care puteti face maioneza... smart, nu-i asa? Maioneza cu aroma de jamon sau chorizo ;) Sper ca v-am deschis pofta si v-am dat idei pentru aceste uleiuri aromate.

Daca vreti sa transformati aceasta reteta de post, puteti folosi un ulei aromat cu rozmarin.

Ingrediente

500 gr fasole alba foarta (vezi aici cum se fierbe fasolea; sau puteti folosi fasole din conserva)
1 ceapa medie
1 ardei kapia rosu (mediu)
1 ardei kapia verde (mediu)
1 ardei iute (rosu sau verde)
1 rosie din conserva (sau o lingurita cu varf pasta de rosii)
1 lingura otet de sherry (otet xeres; reserva, daca se poate)
1/2 legatura patrunjel
3 linguri ulei
sare, piper negru

Ulei cu jamon (sau prosciutto)

100 gr jamon iberic (sau prosciutto crudo)
150 ml ulei de masline {mai neutru la gust)

  1. Intr-un robot mixati uleiul cu jamonul rupt bucati. Puneti acest amestec intr-o tigaie nu foarte mare si incalziti-l un pic, asa se va infuza mai bine. Mutati totul intr-un vas cu capac si lasati vreo 2-3 ore la temperatura camerei, apoi la frigider. E bun de folosit de a doua zi. Iese mai mult ulei decat e nevoie in aceasta reteta.
  2. Se toaca cubulete marunte ceapa si ardeii. Se calesc in ulei, la foc mic, pana se inmoaie bine de tot. Se presara cu sare ca sa se inmoaie mai repede. Nu rumeniti legumele, ele trebuie doar sa fie foarte moi. Dureaza cam 15 minute acest pas.
  3. Adaugati rosia strivita cu furculita si mai caliti 3 minute, pana uleiul se aduna iar la suprafata legumelor. Acum daca doriti, puteti scoate cu o lingura mare parte din ulei (eu l-am scos, fiindca la final mai vine adaugat uleiul aromat).
  4. Adaugati 3 linguri din apa in care a fiert fasolea si otetul. Aduceti la fierbere. Adaugati imediat fasolea fiarta si amestecati usor. Fierbeti inca 5 minute. La final adaugati 2 linguri de ulei aromat cu jamon si patrunjelul tocat.
  5. Opriti focul si lasati sa stea cu capac macar 10 minute. Mi se pare mai bun dupa ce sta o vreme sau chiar reincalzit. E bun si la temperatura camerei.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...