Naut cu rosii

Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete fara gluten Retete ieftine Retete simple

Reteta Naut cu rosii

Nautul cu care m-a servit prietena mea Maria acum cateva saptamani. Apoi, In Spania am mancat ceva asemanator la micul dejun, doar ca in loc de naut au adaugat seminte de pin (o cantiatate mai mica bineinteles) . Acest sos era servit ca si condiment langa oua, dar din pacate nu i-am retinut numele (titiana?). Dar era un sos caramelizat de rosii cu ceapa si ardei, cu gust foarte intens. Cand cimbrul vi se pare plictisitor, puteti sa-l condimentati cu praf de curry.

Daca ajungeti in Valencia si vreti sa mancati micul dejun sau pranzul cu localnicii, va recomand un loc super. Acolo am mancat acest sos delicios. Mi-a placut mult, dar atentie, nu e pentru pretentiosi. Adica e forfota, inghesuiala, o nebunie spaniola. Dar mancarea e adevarata, totul pregatit de ei, gustoasa iar chelnerii foarte prietenosi. Daca vi se pare interesant, locul se numeste Bar Rojas Clemente, e chiar la intrarea in piata agroalimentara (mercado) Rojas Clemente.

Ingrediente

1 kg rosii bine coapte
1 ceapa medie
1 ardei verde mediu (cca 100 gr)
1 lingura pasta de rosii
250 gr naut fiert (+ 100 ml apa in care a fiert nautul)
1 fir cimbru (sau 1/2 lingurita oregano uscat)
1 lingurita zahar
3-4 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 2-3

  1. Se incinge uleiul si se adauga ceapa tocata marunt si ardeiul taiat patrate. Se caleste pana se inmoaie ceapa bine de tot (spre 10 minute, la foc mic).
  2. Se adauga pasta de rosii si se amesteca 2 minute, pana se caramelizeaza un pic.
  3. Rosiile se taie in doua si se dau pe razatoare (cu partea taiata spre razatoare) pana ramaneti doar cu pielita in mana. Se adauga pulpa de rosii peste ceapa si ardei. Se adauga cimbrul, sare, se rasneste putin piper negru, puteti adauga si putin chili daca doriti sa fie picanta. Se fierbe totul cam 1 ora. La inceput focul poate fi pe mediu, dar pe masura ce scade si se ingroasa sosul, dati focul mai mic, sa nu se arda rosiile. Uleiul se va ridica deasupra pe margini. In timp ce fierbe sosul il gustati si daca pare acrisor/acid, adaugati zaharul.
    * daca faceti cantitate mai mare,a folositi o cratita cat mai larga, astfel incat timpul de fierbere sa fie cat mai mic; timpul de fierbere depinde de cat de larga e cratita pe care o folositi; pentru aceste cantitati am folosit o cratita de 25 cm diametru;
  4. Cand sosul e scazut si rosiile arata mai mult ca o pasta, cresteti focul spre mare si amestecand des continuati sa fierbeti doar pana rosiile se caramelizeaza un pic (se vede ca sosul se inchide usor la culoare). Nu-l lasati sa se arda, iar daca incepe sa se lipeasca de cratita va puteti opri. Astfel gustul rosiilor va deveni foarte intens.
  5. Adaugati nautul fiert (vezi aici cum se fierbe nautul) si apa de pe el si mai fierbeti cateva minute, doar pana se infierbanta mancarea. Gustati de sare.
  6. Serviti cald cu pita proaspata si vin rosu.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...