Peste cu legume la cuptor

Retete cu legume Retete cu peste si fructe de mare

Reteta Peste cu legume la cuptor

Una din retetele mele preferate cu peste. Sosuletul este demential.

Reteta de peste cu legume la cuptor este inspirata de doamna Aurica, bucatareasa la un restaurant pescaresc de langa Oradea. Restaurantul nu promitea foarte multe la prima vedere, insa la prima degustare m-am indragostit de sosul acesta. Multumim doamna Aurica, reteta de peste cu legume la cuptor face sa ramaneti pe veci intre amintirile noastre placute.

Ingrediente

500 gr peste file (salau, crap, stiuca)
2 cepe
1 ardei gras rosu
2 rosii mari bine coapte
1 ardei iute murat + 2 linguri suc de pe ei
2-3 fire cimbru (sau 1 lingurita cimbru uscat)
3 foi dafin
1 lingurita zahar
3 linguri ulei
sare, piper

Portii: 3

  1. Ceapa si ardeiul se taie felii. Se calesc in uleiul incins pana se inmoaie un pic, cca 5 minute.
  2. In acest timp se oparesc (timp de 10 secunde) rosiile crestate in X intr-o parte, apoi se decojesc. Se mixeaza in robotel impreuna cu zaharul.
  3. Se adauga pulpa de rosii peste legume, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi se adauga frunzele de dafin si cimbrul. Se fierbe totul cca. 10 minute, pana sosul scade binisor.
  4. In acest timp sarati fileurile de peste portionate dupa dorinta sau dupa cum se potrivesc in tava.
    * se poate folosi si peste intreg, doar ca timpul de coacere in cuptor va fi mai lung
  5. Stingeti focul si adaugati in sosul de legume ardeiul iute murat, taiat rondele si sucul de pe ardeii iuti. Amestecati.
  6. Acum aveti doua variante:
    - turnati un strat subtire de sos pe fundul unei tavi termorezistente. Asezati fileurile de peste deasupra si acoperiti-le cu restul de sos; in acest fel pestele va iesi mai suculent si isi va lasa aroma in sos.
    sau
    - turnati tot sosul in tava si asezati deasupra fileurile de peste; in acest fel pestele va ramane mai ferm si isi va pastra aroma.
  7. Dati tava la cuptor la 200C pentru 15 minute.
  8. Serviti pestele la cuptor imediat, cu paine moale. Daca ati ales prima varianta serviti direct din caserola, arata frumos. Daca ati ales a doua varianta scoateti fileurile pe un platou si turnati sosul peste ele. In ambele cazuri presarati cu patrunjel si leustean tocat.

Calim ceapa si ardeiul

Calim ceapa si ardeiul

Adaugam rosiile si verdeturile

Adaugam rosiile si verdeturile

Strat de sos pe fundul tavii

Strat de sos pe fundul tavii

Fileurile de peste in tava

Fileurile de peste in tava

Acoperim fileurile cu restul de sos

Acoperim fileurile cu restul de sos

Comentarii (20)

 

Ultimele comentarii

Simona  acum 12 ani - 4 Iulie 2011 10:27  

No, d-na Aurica draga, aseara am cinat salau cu legume, varianta 1 - plus leustean , m-a topit combinatia de gusturi ! Mutrele noastre erau asa : =P~ =P~ =P~ =P~ cat timp a fost pestele la cuptor, si asa : :) :) :) :) dupa ce am mancat, caci am avut si un rose de Sahateni langa peste...
Si...da, iarasi am fost patru !...Multumim pentru masa !
 

Ioana  acum 12 ani - 4 Iulie 2011 11:41  

mai dar ce party-uri dati voi acolo, cred ca ma voi autoinvita si eu o data la asa mancaruri si vinuri bune ;)
 

Simona  acum 12 ani - 4 Iulie 2011 12:02  

Mi-a fost jena sa-ti spun ca am facut si salamul de biscuiti... :p
 

maria  acum 12 ani - 12 Iulie 2011 20:23  

cred ca e intradevar foarte speciala reteta asta......oare ce peste ar mai putea fi folosit? merluciu o fi bun? in general vorbind e bun si congelat sau doar peste proaspat?
 

simona  acum 12 ani - 31 Iulie 2011 15:18  

foarte buna si reteta de peste, am savurat-o duminica asta, nu credeam sa iasa asa gustoasa, iar sosul e demential :)
astept cu mare nerabdare si alte retete asemenea.
 

rsimona  acum 12 ani - 3 Septembrie 2011 18:47  

foarte buna reteta. eu am facut-o cu macrou ca nu am avut altceva in congelator si mi-a fost lene sa mai ies din casa :p
 

emma  acum 11 ani - 4 Iulie 2012 20:47  

vai ce bine arata :) oare cu ce as putea sa inlocuiesc ardeii? sotulu-i meu nu ii plac deloc :( =P~ =P~
 

iulia  acum 10 ani - 26 Ianuarie 2014 00:41  

super bun..tocmai ai facut reteta :D ms mult!
 

Ioana  acum 10 ani - 26 Ianuarie 2014 11:38  

ma bucur Iulia ca ti-a placut. imi pare rau ca nu eram ieri acasa sa-ti vad mesajul la timp, dar vad ca te-ai hotarat la varianta asta.
 

iulia  acum 10 ani - 26 Ianuarie 2014 22:39  

da multumesc pt reteta, a fost foarte bun, am ales varianta asta mai romaneasca :) dar o voi face si pe cealalta peste cateva zile :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...