Pilaf de orez cu ciuperci

Retete cu ciuperci Retete din Italia Retete cu orez Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Un risotto pe care l-am facut intre sarbatori inspirandu-ma dintr-o reteta Jamie Oliver. Ciupercile de padure uscate pe care le-am gasit la Cora ajuta mult la gustul final al pilafului, avand in vedere ca ciupercile champignon au un gust neutru. Insa in aceasta combinatie am reusit sa fac un pilaf aromat.

Ingrediente

300 gr orez pentru risotto (arborio)
1 ceapa
100 ml vin alb sec
1.2 l supa fierbinte (de pui sau legume)
1 pumn de ciuperci uscate (am folosit hribi si galbiori)
1 lingura unt
4 linguri parmezan razuit + putin pentru servit
3 linguri ulei masline
sare, piper

Ciuperci la grill

20 ciuperci champignon (sau orice alte ciuperci proaspete)
cateva fire de patrunjel
sucul de la 1/2 lamaie mica
2 linguri ulei de masline
sare, piper

Portii: 4

  1. Supa o tineti pe foc pentru a o avea la indemana fierbinte. Eu am facut supa de legume adaugand in apa fierbinte 2 linguri de vegeta de casa.
  2. Am pus ciupercile uscate intr-un bol si le-am acoperit cu supa fierbinte. Le-am lasat 15 min. la inmuiat, apoi le-am scos si le-am tocat marunt.
  3. Intr-o tigaie cu pereti mai inalti am incins 3 linguri de ulei si am adaugat ceapa tocata marunt si am lasat-o 5 minute pana s-a inmuiat.
  4. Am adaugat orezul si l-am lasat 5 minute la prajit la foc mare, amestecand din cand in cand.
  5. Am turnat vinul si dupa ce s-a absorbit am adaugat ciupercile uscate tocate, apa in care s-au inmuiat ciupercile (nu va ingrijorati daca e maro :) ), sare si cateva prize de piper. Apoi am turnat primul polonic de supa fierbinte si am dat focul la mediu spre mic, doar cat sa bolboroseasca usor pilaful.
  6. Apoi incepeti sa puneti supa, doar cate un polonic o data. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de supa a fost complet absorbita de orez. Amestecati constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos! Operatia va dura cam 20 minute, pana terminati toata supa. La sfarsit orezul va fi fiert si cremos.
  7. Adaugati untul si parmezanul si amestecati pana untul e topit complet. Stingeti focul, puneti capacul pe oala si lasat 5 minute sa stea.
  8. Ciupercile proaspete (curatate de codita) le-am grillat folosind oala grill cu abur: le-am lasat 15 minute cu partea in care a fost codita in jos, ca sa isi lase apa, apoi le-am intors si le-am mai lasat 10 minute.
  9. Le-am taiat felii intr-un bol, le-am condimentat cu sare si piper, am adaugat patrunjelul tocat marunt si apoi am turnat peste ele 2 linguri de ulei batute cu sucul de lamaie.
  10. Se serveste astfel: se aseaza in farfurii pilaf de orez, deasupra presaram salata de ciuperci grillate si apoi putin parmezan.

Ciuperci uscate la inmuiat

Ciuperci uscate tocate

Adaugam treptat supa peste orez

Pana orezul e facut

Adaugam untul si parmezanul

Ciuperci pe grill

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...