Prajitura razuita cu gem

Categorii: Retete desert, Retete de Craciun, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Prajitura razuita cu gem
Pinterest

Sssst, incepem in mare secret repetitiile pentru Craciun. Modelul l-am luat de la Starbucks, unde prajitura asta imi face pofta de fiecare data.

O singura observatie am: in functie de gemul/dulceata folosita, puteti adapta cantitatea de zahar din aluat (cei 80 gr zahar pudra). Cantitatea e ok daca folositi gem acrisor (cum e cel de visine folosit aici), dar daca alegeti unul mai dulce (de caise, piersici de exemplu) puteti reduce semnificativ zaharul din aluat.

Ingrediente
Prajitura razuita cu gem

200 gr unt gras 80% (la temp. camerei)
80 gr zahar pudra (poate fi cumparat sau macinat in casa; poate fi vanilat)
2 galbenusuri de ou
240 gr faina
1/2 lingurita praf de copt
200 gr gem sau dulceata (de visine am folosit)

Portii: 8

Preparare
Prajitura razuita cu gem

  1. Se freaca cu mixerul untul cu zaharul timp de 2 minute. In functie de gemul folosit, zaharul poate fi vanilat sau puteti adauga putina coaja rasa de lamaie/portocala.
  2. Se adauga galbenusurile pe rand si se mixeaza inca 30 secunde.
  3. Se adauga faina si praful de copt (cernute impreuna). Se amesteca cu o lingura pana aluatul e omogen.
  4. Se imparte aluatul in doua bucati egale, se pune in folie sau punga si se dau la frigider (macar 4 ore sau peste noapte).
  5. Puteti folosi o tava rotunda de 20 cm de diametru sau patrata cu latura de 18 cm (tava poate fi cu pereti detasabili). Se rade jumatate de aluat pe fundul tavii, distribuindu-l egal.
  6. Se intinde gemul peste aluat, avand grija sa lasati macar 1 cm liber pe margine. Gemul il lasati sa curga de pe lingura peste aluat si apoi doar il nivelati cu dosul lingurii.
  7. Radeti deasupra a doua bucata de aluat, avand iar grija sa-l distribuiti egal.
  8. Coaceti prajitura la 170C timp de 35 minute (pana e un pic rumena pe margini).
  9. Se lasa la racit complet, apoi se poate taia. Se taie mult mai bine daca sta cateva ore, aluatul si gemul are timp sa se inchege si nu se va mai sfarma.
 
Prajitura razuita cu gem - Aluatul de la frigider

1. Aluatul de la frigider

Prajitura razuita cu gem - Prima bucata razuita

2. Prima bucata razuita

Prajitura razuita cu gem - Strat de gem/dulceata

3. Strat de gem/dulceata

Prajitura razuita cu gem - A doua bucata razuita

4. A doua bucata razuita

Prajitura razuita cu gem - Prajitura coapta

5. Prajitura coapta


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 24)  

 
loading...

 

 

Mirela   acum 5 ani - 21 Noiembrie 2014 09:55  

Re: Prajitura razuita cu gem

Telepatie, aseara ma gandeam sa incep sa caut la tine retete pentru Craciun vesel
 

Ioana  acum 5 ani - 21 Noiembrie 2014 10:35  

Re: Prajitura razuita cu gem

dupa atatia ani impreuna, cred ce posibil vesel
 

Ana  acum 5 ani - 21 Noiembrie 2014 12:07  

Re: Prajitura razuita cu gem

Un deliciu!!! multumim de reteta
 

Maria  acum 5 ani - 21 Noiembrie 2014 13:22  

Re: Prajitura razuita cu gem

Multumesc....! vesel imi e pofta
 

Cringus Clara-Maria  acum 5 ani - 21 Noiembrie 2014 13:56  

Re: Prajitura razuita cu gem

Mulțumim pentru reteta!Arata nemaipomenit ,de gust ce sa mai zic...D-abia aștept sa o fac familiei mele!O zi buna si weekend plăcut!(după ce ca ploua afara,acum Ómi ploua si-n gura!) vesel
 

Popa georgiana  acum 5 ani - 21 Noiembrie 2014 22:42  

Re: Prajitura razuita cu gem

De cand caut reteta pentru prajitura asta!!! Multumesc mult!
 

Silvia  acum 5 ani - 24 Noiembrie 2014 16:34  

Re: Prajitura razuita cu gem

Este una din preferatele mele,dar eu nu rad aluatu de dedesupt ma chinuiam sa il intind,dar acum o sail rad si eu.Multumesc Ioana
 

dana  acum 4 ani - 19 Decembrie 2014 23:22  

Re: Prajitura razuita cu gem

albusurile de la cele doua galbenusuri se pot bate spuma cu putin zhar si cu putina nuca(merge si de cocos)si se pune bezeaua obtinuta peste gem,apoi aluatul razuit deasupra.Garantat fff buna,este probata de muuuuulte ori si este fara gres.
 

Georgiana  acum 4 ani - 9 Februarie 2015 10:46  

Re: Prajitura razuita cu gem

Buna ziua,

Daca aluatul nu se da la frigider ,este posibil sa fie un esec prajitura?

Multumesc
 

Ioana  acum 4 ani - 9 Februarie 2015 10:54  

Re: Prajitura razuita cu gem

pai nu o sa-l poti razui, e prea moale daca nu-l dai la frigider.
 

Adina  acum 4 ani - 7 Septembrie 2015 20:12  

Re: Prajitura razuita cu gem

Este foarte buna imi e pofta
 

Georgiana  acum 3 ani - 8 Februarie 2016 19:13  

Re: Prajitura razuita cu gem

E delicioasa imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

elena  acum 3 ani - 18 Februarie 2016 17:27  

Re: Prajitura razuita cu gem

Foarte buna aceasta prajitura...am facut-o de nenumarate ori si nu am dat gres.Simpla,rapida si delicioasa.Eu am incercat varianta o parte din aluat la frigider si cealalta parte la congelator.Partea de la frigider am intins-o in tava cu mana uniform,gemul si cea din congelator am ras de asupra...e congelata dar se rade foarte bine.Multumim pt. aceasta reteta!!!!
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Februarie 2016 07:12  

Re: Prajitura razuita cu gem

sa-ti fie de bine, Elena!
 

Mariana   acum 3 ani - 25 Martie 2016 05:55  

Re: Prajitura razuita cu gem

Numai ce am terminat de mincat jumate din ea. E super buna, cantitatea trebuie dublata altfel nu o sa va ajunga vesel asta o sa fac data viitoare: portie dubla vesel
 

Teodora  acum un an - 10 Decembrie 2017 09:48  

Re: Prajitura razuita cu gem

Delicioasa, ieftina si gustoasa. O faceam foarte des cand erau copii mici. Se mai numeste si prajitura ,,mozaic".
 

darvenia  acum 11 luni - 21 Ianuarie 2019 12:30  

Re: Prajitura razuita cu gem

foarte buna prajitura, doar ca a trebuit sa mai adaug un pic de faina vesel
 

Ioana  acum 11 luni - 21 Ianuarie 2019 17:03  

Re: Prajitura razuita cu gem

Darvenia, ce tip de faina ai folosit? eu pun 550, nu din cea mai fina pentru patiserie (480 sau 000).
 

Darvenia  acum 11 luni - 21 Ianuarie 2019 19:52  

Re: Prajitura razuita cu gem

Faina din grau tanar de tip 00 pt patiserie ?data viitoare schimb tipul de faina
 

Ioana  acum 11 luni - 22 Ianuarie 2019 10:04  

Re: Prajitura razuita cu gem

nu trebuie sa o schimbi daca te-ai obsinuit cu ea si iti place in dulciuri, doar sa tii minte ca eu folosesc in general 550 si o sa fie mici diferente.
 

Darvenia  acum 11 luni - 22 Ianuarie 2019 16:37  

Re: Prajitura razuita cu gem

Ok multumesc pt raspuns
 

Violeta Stefan  acum 5 zile - 25 Noiembrie 2019 17:23  

Re: Prajitura razuita cu gem

Buna,maine vreau sa 0 fac.Vreau sa te intreb daca
pot folosi faina 650,cea de paine?daca da,ce gramaj?
Cu stima, Violeta
 

Ioana  acum 5 zile - 26 Noiembrie 2019 10:00  

Re: Prajitura razuita cu gem

poti scoate 1/2 lingura de faina si sa pui in loc 1/2 lingura de amidon, asa vei usura faina 650.
 

Violeta Stefan  acum 3 zile - 27 Noiembrie 2019 17:00  

Re: Prajitura razuita cu gem

Multumesc.
 

Violeta Stefan  acum 3 zile - 27 Noiembrie 2019 17:02  

Re: Prajitura razuita cu gem

Sau pot folosi faina OOO?care e diferenta?In casa am 000,cozonac si 650.Multumesc,dar vreau sa stiu diferenta.
 

Violeta Stefan  acum o ora - 1 Decembrie 2019 14:23  

Re: Prajitura razuita cu gem

Am facut aluatul acum cu faina 000.Este cam moale,l-am pus la frigider.Daca nu pot sa o rad,am sa o pun la congelator ,ma gandesc.Multumesc pt reteta.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus