Sardine la tigaie

Retete aperitive Retete din Grecia Retete cu peste si fructe de mare Retete rapide Retete simple

Reteta Sardine la tigaie

Usor de gatit, usor de mancat: sardine in sos picant.

Dupa ce gustati sosul, sigur ii veti gasi si alte intrebuintari, nu doar pentru peste. Este mult prea bun ca sa-l limitam la o reteta.

Ingrediente

250 gr sardine (sau ansoa)
50 gr branza feta
30 ml ulei masline extravirgin
30 ml vin alb sec
100 ml apa
1 lingurita mustar
2 linguri patrunjel tocat
1/4 lingurita oregano uscat
1 ardei iute (am folosit 1/2 ardei bulgaresc rosu+1/2 ardei bulgaresc verde pentru culoare)
1/4 lamaie
piper

Portii: 3

  1. Daca sardinele sunt congelate lasati-le sa se dezghete in lapte.
    Se curata sardinele:
    - se taie capul
    - se despica pe burta
    - se prinde coloana dinspre partea cu capul si se trage spre coada, se va desprinde usor, cu tot cu intestinele
    - se spala bine fileurile si se presara cu putina sare
  2. Se amesteca cu telul mustarul si uleiul. Se adauga apa si vinul. Se toarna acest amestec intr-o tigaie marga (cca 25 cm) si se aduce la fierbere. Se sfarma feta in acest sos si se presara putin piper macinat. Se fierbe sosul timp de 2 minute.
  3. Se adauga patrunjelul tocat marunt, oregano si ardeiul iute taiat rondele. Se amesteca. Se gusta sosul de sare (feta e destul de sarata).
  4. Se trage tigaia de pe foc si se aseaza frumos fileurile de peste in tigaie.
  5. Se pune tigaia iar pe foc si cand incepe sa fiarba se pune capacul. Se lasa sa fiarba inabusit timp de cca 2-3 minute (sau pana fileurile sunt facute, in functie de dimensiunea lor). Se trage tigaia de pe foc, se ia capacul si se stoarce putin suc de lamaie peste fileuri.
  6. Se serveste cu paine proaspata.

Fierbem sosul

Fierbem sosul

Adaugam verdeturile si ardeiul iute

Adaugam verdeturile si ardeiul iute

Asezam sardinele

Asezam sardinele

Sardine la tigaie

Sardine la tigaie

Comentarii (16)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 31 August 2012 13:56  

nu :( acelea deja sunt prea moi, au gustul ala puternic de la conserva...
 

Ioana  acum 11 ani - 31 August 2012 14:16  

eventula daca ai sardine bune in suc propriu, ceva fara arome, le poti scurge si pui sosul asta peste ele. sardinele nu le mai lasi in sos sa fiarba.
 

Loredana Mirela   acum 11 ani - 31 August 2012 15:43  

Mi s-a facut o pofta extraordinara de sardine la tigaie.
Nu cred ca am mai mancat de anult trecut de la mare, anul asta am omis sa le mai gust cand am fost la mare.
Dar parca cele mai bune erau acele care le facea mama cand eram mic. Imi doresc si acum sa le mai gust :)
 

Simona  acum 11 ani - 3 Septembrie 2012 17:19  

Am incercat sosul tau de la sardine exact la pui, cum ai spus, ca n-am apucat sa caut peste... E grozav, chiar cred ca merge la aproape orice... ;)
 

Ioana  acum 11 ani - 3 Septembrie 2012 17:47  

;)
 

Alex  acum 11 ani - 6 Septembrie 2012 00:13  

Arata prea bine, am sa incerc si eu curand. Multumesc :D
 

sanderos  acum 11 ani - 10 Februarie 2013 14:28  

fooarte frumos o sa o incerc si eu.
 

Roxanna Mika  acum 10 ani - 20 Februarie 2013 23:43  

Le am preparat si eu in acesta seara... cred ca nu am scos bine coloana (ramasesera destul de multe oase mititele)... sosul, delicios dar nu ma asteptam sa iasa atat de putin :)):)) Am avut la masa doi baieti(iubitul meu si varul acestuia).. Au spus ca sunt foarte bune, dar foarte putine pentru ei:)) deci data viitoare trebuie sa fac portie dubla si sa i "atasez" neaparat un pahar de vin "d ala cu picior"dupa indicatiile lor:))
Eu de data asta doar le am gustat, dar sunt extraordinare (chiar si cu acele oase mici) :)), abia astept sa repet reteta:)
 

Ioana  acum 10 ani - 21 Februarie 2013 09:15  

Roxanna, reteta a fost gandita ca un aperitiv. daca vrei sa fie fel principal clar trebuie mai mult, mai ales pentru doi barbati.
cand cureti sardinele trebuie sa tragi hotarat dinspre cap spre coada, atunci iese toata coloana cu oase intr-o bucata.
 

Ioana  acum 10 ani - 21 Februarie 2013 10:22  

a, Roxanna, acum am vazut poza atasata si sardinele tale sunt mai marisoare, asa ca, da trebuie sa fii mai atenta cand le cureti. poti sa treci cu degetul pe file dupa ce scoti coloana si verifici daca au mai ramas oase.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...