Sos de rosii dulce-acrisor

Retete condimente Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Sos de rosii dulce-acrisor

Sos dulce-acrisor-picant din cartea Mariei Cristea Soimu. In carte se sugereaza sa fie servit langa vanat dar eu l-am facut pentru picnicuri. Este ca un fel de ketchup dulce si mi se pare foarte potrivit pentru pentru carnati la gratar sau hamburgeri. Am facut doar jumatate de portie si a iesit o cantitate destul de mare pe care am portinonat-o si congelat-o fiindca sigur o sa-l terminam pana la toamna.

Ingrediente

5 kg de rosii
1 kg ceapa
250 ml otet (de vin alb am pus)
500 gr zahar
1 lingura sare de muraturi (am pus sare grunjoasa de mare)
1 cana cu mustar
1 lingura boia iute
2 linguri boabe de mustar

  1. Se spala legumele, se curata rosiile de coditele tari si se taie felii. Se curata ceapa, se taie felii si se tine 10 min. in apa rece.
  2. Se pun legumele astfel pregatite intr-un vas smaltuit sa fiarba 2 ore.
  3. Se trage vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca 1 ora, apoi s etrec prin sita sau masina de tocat cu separator.
  4. Pasta obtinuta se pune la fiert cu restul ingredientelor. Se fierbe pana pasta are consistenta unei smantani groase (1 ora si 15 minute a durat pentru jumatate de portie; pe final cand a inceput sa se ingroase am pus deasupra vasului o sita antistropire).
  5. Se pune in borcane curate, se inchid ermetic si se sterilizeaza in bain-marie sau se acopera cu paturi pana a doua zi.
  6. Se serveste langa friptura grasa de porc, rulade de carne tocata, vanat.

Rosiile cu ceapa la fiert

Rosiile cu ceapa la fiert

Se adauga restul condimentelor

Se adauga restul condimentelor

Sosul fiert

Sosul fiert

Comentarii (4)

 

Alin  acum 7 ani - 22 Iunie 2016 14:13  

Multumiri pentru reteta!
Poti sa imi spui ce fel de mustar ai folosit?
 

Ioana  acum 7 ani - 22 Iunie 2016 14:15  

cel mai simplu (Crenvustila parca-i zice)
 

Silvia Amarandei  acum 7 ani - 23 Iunie 2016 10:39  

multumiri pentru reteta si poze spre exemplificare, care sunt fff importante.La punctul 2 cred ca s-a omis " se pun la fiert rosiile si ceapa cu ce adaos?"- apa , otetul din reteta???; la fel la punctl 4 " restul ingedientelor""????
 

Ioana  acum 7 ani - 23 Iunie 2016 10:53  

1. cu niciun adaos, se pun la fiert si in cateva minute rosiile isi lasa sucul (se folosesc rosii coapte, doar in sezonul lor). cam in 5 minute vasul va fi plin de suc de rosii in care vor fierbe pulpa de rosii si ceapa (in prima poza se vede deja sucul lasat).

2. restul ingredientelor = ce a mai ramas de pus in afara de ceapa si rosii (pe care le ai deja in oala), adica otetul, zaharul, sarea, mustarul, boiaua si boabele de mustar
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...