Cartofi fierti in crusta de sare cu mujdei picant

Retete cu cartofi Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa Retete din Spania

Reteta Cartofi fierti in crusta de sare cu mujdei picant

Cartofi fierti in apa marii. Papas arrugadas (cartofi zbarciti) este o mancare traditionala din insulele Canare (Spania). Vedeta  insa este sosul picant. L-as manca pe paine =P~ Sau pe un peste cu malai.

Ingrediente

1kg cartofi mai mici
2 linguri sare de mare (cca 30 gr)

Mujdei picant (Mojo picón)

5 catei de usturoi
1 lingura cu varf ardei iute macinat in ulei
1/2 ardei gras copt (optional; se va folosi daca pasta de ardei iute este super iute)
1/2 lingurita chimion macinat
3/4 lingurita boia afumata
putina sare grunjoasa
50 ml ulei masline
1-2 lingurite otet de sherry (sau de vin rosu)

Portii: 2-3

  1. Intr-un mojar striviti usturoiul cu putina sare grunjoasa pana obtineti o pasta fina. Adaugati boiaua si chimionul si omogenizati cu pistiulul. Adaugati ardeii iuti macinati si amestecati cu lingurita. Turnati incet ulei in timp ce amestecti pana aveti consistenta unui sos care curge incet de pe lingurita. Dregeti sosul cu otet. Daca lasati sosul sa stea macar cateva ore la temperatura camerei, gustul de va imbunatati.
    * cand e gata gustati sosul, daca este foarte iute pentru gustul vostru (depinde de cat de iute ati facut ardeii macinati in ulei), il veti "dilua" cu ardei rosu copt facut pasta; adaugati treptat pana aveti iutimea dorita; daca sosul s-a ingrosat prea tare, adaugati inca putin ulei.
    ** sosul poate fi mixat in robot daca il doriti foarte fin si mai legat
  2. Se aleg cartofi cat mai mici (ca sa absoarba sarea pana in centru) si cam de aceeasi marime ca sa fiarba in acelasi timp. Pregatiti doar atatia cartofi cat sa va intre in oala pe un singur strat. Se spala bine cartofii. Puteti sa-i frecati cu un burete de sarma, dar nu se curata de coaja.
  3. Se aseaza cartofii in oala si se adauga apa doar cat sa-i acopere (eu am pus 800 ml apa). La aceasta cantitate de apa am adaugat 30 gr sare de mare.
  4. Se aduce la fierbere si apoi se da focul la mic, sa fiarba incet. Cand cartofii sunt fierti (introduceti o furculita in unul din ei si daca intra usor e ok; mie mi-a durat putin peste 20 minute) dati focul la mare sa se evapore mai repede apa de pe ei. Lasati sa fiarba pana apa s-a evaporat complet (cam 15 minute dureaza la aceasta cantitate de apa).
  5. In acel moment dati focul la mic si mai lasati cartofii in oala doar pana crusta de sare se usca complet. In acest timp intoarceti usor cartofii pe cealalta parte ca sa se usuce peste tot. Dupa aprox. 5 minute coaja e uscata si sarea cade usor de pe ei daca o frecati.
  6. Scoateti cartofii din oala. Serviti calzi cu mujdei picant sau/si salsa verde. La servire frecati coaja cartofilor ca sa cada din sarea de pe ea. Lasati doar atata sare cat sa va placa gustul.

Cartofii in apa sarata

Cartofii in apa sarata

Dupa aproape 25 minute sunt fierti, dau focul la mare

Dupa aproape 25 minute sunt fierti, dau focul la mare

La final, cartofii sunt acoperiti de crusta de sare

La final, cartofii sunt acoperiti de crusta de sare

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Ovidius  acum 8 ani - 16 Octombrie 2015 22:59  

Sarut mana. Am promis ca o sa citesc mai cu atentie siiii .... :

?custa de sare ....?

n-o fi CRUSTA ? :)

2. Nu ies prea sarati ? Ai mei is cam toti la regim anti-sare ;(
 

Ioana  acum 8 ani - 17 Octombrie 2015 10:38  

1. am observat ieri dar doar azi am avut vreme sa corectez :) corectat!

2. in interior nu ies prea sarati, ies perfect asezonati. coaja trebuie frecata bine si daca si asa pare prea multa se poate curata partial (se ia foarte usor jos, ca la cartofii copti). am facut mujdeiul aproape fara sare tocmai ca sa compenseze cartofii. daca insa cineva e la regim fara sare din motive de sanatate, recomand totusi sa-i coaca in coaja, in cuptor.
 

o femeie  acum 8 ani - 19 Octombrie 2015 14:44  

neaparat si musai sa o fac. Plec in curand in Canare :)
 

Ioana  acum 8 ani - 19 Octombrie 2015 15:01  

ce fain! neaparat sa gusti acolo aceasta specialitate si poate ne aduci idei noi.
 

t0much  acum 8 ani - 20 Noiembrie 2015 22:47  

Multumim, ne-au placut, simplu si gustos.
 

Ioana  acum 8 ani - 21 Noiembrie 2015 09:10  

sa va fie de bine!
 

Marusia  acum 8 ani - 22 Noiembrie 2015 20:21  

Cum pot pune retetele ca favorite? :)
Aceasta reteta mi-as dori sa o încerc si eu,dar nu pot acum si mi-ar fi mai usor sa o gasesc la favorite ;)
Va multumesc :)
 

Ioana  acum 8 ani - 23 Noiembrie 2015 09:16  

Marusia, sub poza mare din reteta exista o inimia gri cu un "+" pe ea. apesi pe ea cand esti logata si reteta intra la Favorite.
 

Dora  acum 7 ani - 12 Aprilie 2016 04:49  

Buna Ioana noi locuim de 10 ani in Tenerife si o sa va zic daca vreti niste trucuri la cartofi in crust cand sunt fierti ii aruncati apa de pe ei si ii mai lasati 2 minute pe aragaz pe foc fara capac si raman cu sare asa se face aici si nu mai trebuie sa stati sa scada toata apa ?si daca vreti sa spun si mujdeiul picant al meu (de la o localinca de aici)2catei de usturoi ,jumatate de ardei rosu ,jumatate de ardei mic iute rosu,o lingura de sare mare,1/4 lingurita chimion,100 ml ulei de masline si15 ml de otet se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie fara otet si se amesteca daca ii prea iute puneti mai mult ardei rosu proaspat la sfarsit se incorporeaza otetul si asa mojo ramne rosu daca bagam otetul la inceput isi pierde din culoare si mai sunt aici si mojo verde pentru peste si fructe de mare ,cel rosu il folosec aici pentru carne ?
 

Ioana  acum 7 ani - 12 Aprilie 2016 15:40  

Dora multumim de noile informatii. cred ca si mojo rosu al tau e bun dar cum eu nu mananc ardei rosu crud, raman la varianta cu ardei copt. poate imi spui varianta ta de mojo verde...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...