Tarta cu branza

Retete cu branza Retete desert Retete din Germania si Austria Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Tarta cu branza

Tarta cu branza din Germania. Umplutura este mult mai cremoasa decat a unui cheesecake american. Reteta e originala, primita de la Sara, careia ii multumesc pentru a fost atat de draguta si mi-a trimis-o.

In Germania folosesc branza "quark" pentru aceasta tarta. La noi, cea mai apropiata de textura quark-ului este branza de vaci cremoasa in galetusa, de la Dr. Oetker. Am mai incercat si branza Quark de la Exquisa, cea in varianta cu iaurt (singura pe care am gasit-o), dar mi s-a parut mult prea acra.

Este o tarta foarte buna si fina, iar de acum o puteti imbogati cu orice sos de fructe de sezon sau pur si simplu cu bucati de fructe proaspete (incepeti cu capsuni, ca tot suntem in plin sezon). Cand va grabiti, puteti sa-i faceti crusta de biscuiti, ca la aceasta reteta.

Nota: am facut doar jumatate de portie, adica crusta din 100gr faina si umplutura din 250 gr branza; am folosit tava cu pereti detasabili de 18 cm, ca urmare foaia de aluat am decupat-o la 23 cm diametru.

Ingrediente

Pate brisee

200 gr faina alba
160 gr unt rece
1 galbenus de ou
5 linguri lapte rece

Umplutura

500 gr branza de vaci cremoasa (sau quark)
1 ou
2 galbenusuri
60 ml ulei
100 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 plic budinca de vanilie
200 ml lapte
200 ml smantana pentru frisca

  1. Untul (rece, de la frigider) si laptele pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati galbenusul batut impreuna cu laptele si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25 pana la 0:35) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se aplatizeaza cu mana sub forma de disc si se da la frigider timp de 30 minute.
  6. Bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
  7. Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  8. Intindeti iar bucata de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. Dati-l la frigider pana cuptorul e incalzit la 180C.
    * pentru poze cu aluatul in timpul prepararii click aici
  9. Intindeti din aluat o foaie rotunda, de dimensiune 30 cm. Eu am intins foaia si am decupat cercul folosind o farfurie.
  10. Asezati foaia intr-o forma de tarta sau o tava rotunda cu pereti detasabili (de 26 cm diametru). Dati tava la frigider pana e gata umplutura.
  11. Pentru umplutura: amestecati toate ingredientele cu mixerul sau un tel. Incepeti cu primele doua (branza si oul) si apoi tot adaugati cate un ingredient pe rand, amestecand dupa fiecare.
  12. Se toarna umplutura in tava, peste crusta.
  13. Se coace la 180C, timp de 40-45 minute. Se feliaza dupa racire.

Branza de vaci cremoasa

Branza de vaci cremoasa

In tava

In tava

Tarta coapta

Tarta coapta

Tarta cu branza

Tarta cu branza

Comentarii (20)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 15 August 2013 09:33  

Cristina, budinca se pune direct din plic, pudra.
 

Paula Dumitrescu  acum 9 ani - 20 Decembrie 2014 13:06  

:) ;)
 

adriana  acum 9 ani - 4 Februarie 2015 21:25  

Iubita Ioana, m-ai terminat, mere, mereu mi se pare ceva nou, e delicios !!! multumim, sa fii sanatoasa !
 

Ioana  acum 9 ani - 5 Februarie 2015 09:24  

sa-ti fie de bine, Adriana!
 

vasile  acum 8 ani - 7 Septembrie 2015 21:47  

vezi ca nu ti sa copt in interior aluatul ala,doar la suprafata s-a rumenit frumos,m-am luat dupa capul tau si am pus si eu compozitia de branza in crusta cruda fara a o coace inainte si surpriza,la suprafata sa rumenit aluatul frumos da in interios era crud,nu mai postati retete daca nu stiti sa le faceti corect si acatari
aluatul trebuie mai intii rumenit la 180 C,timp de 15 minute cu folie de aliuminiu in care puneti boabe de fasole sau orez,dapa aia scoateti foaie de aliuminiu si mai continuati 5 minute fara folie,tucmai dupa aia adaugati crema si coaceti tarta
o zi buna sa aveti,pe a mea mi-ai stricat-o cu reteta ta,imi esti datoare cu o tarta,dar nu de a ta cruda,ma scuzi ca m-am exprimat asa,dar nu mai pot de nervi,oricum tu esti de vina
va multumesc pentru intelegere
 

Ioana  acum 8 ani - 8 Septembrie 2015 09:45  

crusta e destul de subtire ca sa se coaca, nu prea are cum sa ramana cruda dupa atata timp la cuptor. mai moale decat cu precoacere da, dar nu se simte aluat crud. am facut astfel de tarte si cu fructe foarte zemoase si tot s-a copt. la fel si la quicheuri. promit ca la viitoarele tarte ma voi asigura ca nu las loc de greseala.
 

Alexandra  acum 8 ani - 27 Februarie 2016 17:23  

Poate sami zica cineva ce smantana trebuie la reteta asta
 

Ioana  acum 8 ani - 27 Februarie 2016 19:30  

Scrie deja ca e smantana pentru frisca, 35% grasime
 

Camelia georgeta  acum 7 ani - 5 Noiembrie 2016 23:57  

Tarta e buna,compozitia e buna, umplutura e ok doar ca ramane putin cruda, adica trebuie copt putin aluatul de tarta inainte de a pune umplutura ;)

 

Olimpia purice   acum 6 ani - 21 Septembrie 2017 14:38  

Sunt interesata,de retete cu brinzaza,v-a multumesc.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...