Tarta Tatin

Categorii: Retete desert, Retete din Franta, Retete cu fructe

 

Tarta Tatin
Pinterest

Tarta Tatin, tarta de origine franceza, este de fapt este o tarta rasturnat cu mere. Eu am folosit de data asta gutui, fiindca am o plasa plina, primita saptamana asta de la vecinii mei din Feleac. Nici nu stiu ce o sa ma fac cu atatea, poate fac dulceata, daca am vreme. Aluatul de tarta este de la patiserul american David Lebovitz, care acum locuieste la Paris. Daca insa ati facut crostata cu capsuni si v-a placut acel aluat, puteti sa-l folositi, e mai "untos" si se potriveste pentru o tava mai mare.

Ingrediente
Tarta Tatin

2 mere mari (sau gutui)
3 linguri zahar
1 lingura apa
1 lingura unt
1 varf cutit scortisoara (sau alta aroma)

Aluat

140 gr faina
85 gr unt rece (l-am tinut 10 min. la congelator)
2 lingurite zahar
1 varf cutit sare
3 linguri apa rece (am tinut-o 10 min. la congelator)

Preparare
Tarta Tatin

  1. Se pune in robotel faina, cu zaharul, sarea si untul rece taiat cubulete. Se mixeaza rapid, doar de cateva ori, pana devine ca un pesmet.
  2. Se adauga cu robotul mergand cele 3 linguri de apa rece ca gheata. Cand aluatul devine ca o bila in robot, se scoate pe o folie, se aplatizeaza sub forma de disc, se acopera cu folia si se da la frigider minim 30 minute, maxim 1 zi.
  3. In acest timp, intr-un vas termorezistent (care se poate folosi si pe aragaz si in cuptor) de diametru 20 sau 26 cm se pune zaharul si apa la foc mic. Se amesteca din cand in cand fiindca pe margine se va carameliza mai repede. Cand zaharul capata o culoare aurie deschisa, adaugati untul, amestecati rapid si luati de pe foc. Adaugati si scortisoara si amestecati pana untul e topit complet.
  4. Abia inainte de a scoate aluatul de la frigider curatati merele (sau gutuile) si taiati-le felii groase pe care le curatati de cotor. Nu le curatati mai repede fiindca se vor oxida (mai ales gutuile). Asezati feliile peste zaharul caramelizat, cu zona unde a fost cotorul in sus. Asezati-le frumos pentru ca aceasta va fi "fata" tartei.
  5. Raciti-va mainile sub jet de apa rece. Scoateti aluatul din frigider si intindeti-l rapid intre doua folii de plastic, la inceput cu mainile, iar catre final cu un sucitor. Aveti grija ca foaia sa depaseasca diametrul tavii. Cand foaia e subtirica, cu ajutorul foliei de dedesubt rasturnati-o peste tava cu mere/gutui. Daca e mai mare foaia decat vasul, decupati-o cu o rola de patiserie sau un cutit. Apasati usor aluatul pe margini astfel incat sa intre printre feliile de gutui.
    * aluatul se potriveste pentru o tava de 26 cm; daca folositi tava mai mica, de 20 cm ca si mine foaia va iesi mai mare decat tava si va trebui decupata.
  6. Dati la cuptorul preincalzit la 190C pentru 45 minute.
  7. Scoateti de la cuptor, treceti cu un cutit pe marginea tartei sa se desprinda crusta de vas si folosindu-va de un platou/farfurie mai mare rasturnati tarta, astfel incat merele sa fie sus. Lasati sa se racoreasca apoi puteti servi. E buna calda sau rece, cu o cupa de inghetata sau un mot de frisca.
 
Tarta Tatin - Faina cu zahar si unt in robot

1. Faina cu zahar si unt in robot

Tarta Tatin - Aluat in robot

2. Aluat in robot

Tarta Tatin - Formam un disc si dam la frigider

3. Formam un disc si dam la frigider

Tarta Tatin - Adaugam untul peste zaharul caramelizat

4. Adaugam untul peste zaharul caramelizat

Tarta Tatin - Caramel

5. Caramel

Tarta Tatin - Gutuile felii in tava

6. Gutuile felii in tava

Tarta Tatin - Rasturnam foaia de aluat peste tava, ajutandu-ne de folia de dedesubt

7. Rasturnam foaia de aluat peste tava, ajutandu-ne de folia de dedesubt

Tarta Tatin - Decupam excesul de aluat

8. Decupam excesul de aluat

Tarta Tatin - Tarta Tatin

9. Tarta Tatin

Tarta Tatin - Tarta Tatin

10. Tarta Tatin

Tarta Tatin - Tarta Tatin

11. Tarta Tatin


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 22)  

 
loading...

Tarta cu mere umplute

12 Aprilie 2013

Tarta cu mere umplute

Tarta rasturnata cu mere

4 Decembrie 2009

Tarta rasturnata cu mere

Tarta cu capsuni

14 Mai 2014

Tarta cu capsuni

 

 

Cosette  acum 8 ani - 2 Decembrie 2009 15:31  

Re: Tarta Tatin

Asa de bine arata...incredibil! Plus ca mi-au facut cu ochiul niste gutui zilele trecute. N-am luat ca stiam c-o sa le devorez instant in fata televizorului. Tarta asta e de-o duminica de table si Remi vesel


Abia astept prajiturile de Craciun, sa vedem cu ce-o sa ne mai "bombardezi". vesel
 

Ioana  acum 8 ani - 2 Decembrie 2009 15:45  

Re: Tarta Tatin

gutuile capata o culoarea mai frumoasa cand sunt coapte, mai frumoasa decat merele adica, devin portocalii, de aceea are asa o culoare frumoasa tarta.

pentru Craciun si Rev am inca ceva mancaruri in plan dar la prajiturele inca stau sa ma gandesc ca nu stiu de care sa ma apuc... sa vad ce iese, ca de obicei daca le planific prea mult se alege praful de toate si inevitabil fac altceva in ultimul moment vesel
 

Cosette  acum 8 ani - 2 Decembrie 2009 16:15  

Re: Tarta Tatin

Stii ce? Fa tot ce-ti trece prin minte, ca nu cred c-o sa se supere cineva. Noua de dai idei, plus ca la tine are cine sa guste toate minunile :D

O seara faina sa ai, si ma bucur ca te-am descoperit vesel
 

elena  acum 8 ani - 2 Decembrie 2009 21:17  

Re: Tarta Tatin

Buna Ioana am ai eu o intrebare,cat de groasa trebuie sa fie foaia de aluat?Mersi mult.Sa stii ca tarta arata bestial.Astept cu nerabdare sa vad ce ne recomanzi pentru masa de CRACIUN vesel
 

Ioana  acum 8 ani - 3 Decembrie 2009 09:53  

Re: Tarta Tatin

putin sub 0.5 cm...
 

ramisimion  acum 8 ani - 3 Decembrie 2009 10:29  

Re: Tarta Tatin

Arata extraordinar! Felicitari! Numai minunatii pregatesti!
 

mihaela  acum 7 ani - 28 Ianuarie 2010 20:10  

Re: Tarta Tatin

se poate folosi si compot de gutui? multumesc
 

Ioana  acum 7 ani - 29 Ianuarie 2010 09:40  

Re: Tarta Tatin

da, daca feliile de gutui nu sunt moi vesel
 

Mihaela  acum 6 ani - 14 Octombrie 2011 18:14  

Re: Tarta Tatin

Gutuile se curata de coaja?
 

Mihaela  acum 6 ani - 2 Noiembrie 2011 11:18  

Re: Tarta Tatin

De cand am descoperit site-ul tau, in fiecare zi urmaresc ce retete noi ai mai adaugat, dar mai caut si altele, in functie de ingredientele care le am eu incasa, sau in funnctie de poftele melevesel...
Cand am mancat prima data Tarte Tatin a fost in 2009 la Montpellier(S Frantei) an zis ca am mancat cel mai bun desert de atunci am mai fost in mailte locuri in S Frantei, de fiecare data am mancat si acel desert, doar cu specificatia ca era cu piersici, ar trebui sa-l incerci si in varianta asta, este extraordinar.
Sincerile mele aprecieri!
Mihaela
 

Ioana  acum 6 ani - 3 Noiembrie 2011 09:56  

Re: Tarta Tatin

oh, suna grozav cu piersici! acum imi pare rau ca a trecut vremea lor trist
 

Roxanna Mika  acum 6 ani - 23 Noiembrie 2011 10:56  

Re: Tarta Tatin

ai cumva si reteta de mini tarte ?
m a zapacit iubitul meu in ultima perioada cu mini tartele lui cu fructe si ma gandeam sa i fac eu acasa, daca ai tu reteta vesel
 

ina  acum 5 ani - 2 Februarie 2012 14:05  

Re: Tarta Tatin

in poza tarta arata ca un pandispan dar in realitate este un alt fel de aluat mai mult ca cel de biscuiti
cel putin mie asa mi-a iesit,si sincera sa fiu as fi preferat sa fie mai dulci fructele probabil mai bine insiropat
 

Ioana  acum 5 ani - 2 Februarie 2012 14:09  

Re: Tarta Tatin

crusta e de tarta, asa cum zici, ca un biscuit, nu e deloc pufos. asa iese orice crusta facuta doar din faina si unt... asa e tarta tatin.
pentru blat pufos tip pandispan am aici o reteta, poti sa o faci si mere in aceasta perioada: [link]
 

D.  acum 5 ani - 22 Septembrie 2012 18:53  

Re: Tarta Tatin

Ciao,

maine vreau sa fac reteta asta , si eu am gutui.
Ce nu inteleg ca daca pui doar o foaie de aluat , cum ti-a iesit atat de mult aluat sub gutui? Mi-ar placea sa-mi iasa si mi exact asa frumos ca si in poza ta.
 

Ioana  acum 5 ani - 24 Septembrie 2012 10:51  

Re: Tarta Tatin

dar nu e mult aluat sub tarta (foaia e subtirica), el doar se pliaza dupa felii si le sustine.
 

Carmen  acum 10 luni - 29 Aprilie 2017 05:34  

Re: Tarta Tatin

Exista vreo sansa ca merele caramelizate sa se prinda de tava si sa fie scoase cu greu? Tarta se rastoarna calda? Multumesc !
 

Ioana  acum 10 luni - 29 Aprilie 2017 10:43  

Re: Tarta Tatin

nu prea, eu am testat cu vas de sticla termorezistenta, tava teflonata si vase individuale (pentru tarte mici) de ceramica alba. din toate merele au iesit perfect.
da, tarta se rastoarna calda.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus