Tarta rasturnata cu prune

Retete desert Retete cu fructe Retete rapide Retete simple

Reteta Tarta rasturnata cu prune

Acum un an am vazut prima data o tarta Tatin, dar cum era seara tarziu nu am mai avut timp sa pregatesc aluatul specific si am facut un aluat simplu ca de pandispan si l-am turnat peste merele caramelizate din tava si le-am dat la cuptor... si asa s-a nascut ceea ce eu numesc tarta Tatin rapida. Iarna o fac cu mere, dar acum vara am la dispozitie o gramada de fructe asa ca azi a fost randul prunelor... si am adaugat si putina scortisoara, ca merge bine cu prunele... la mere pun vanilie.

Ingrediente

6 prune
3 linguri zahar brun
1 lingura unt
3 linguri zahar alb
3 oua
3 linguri faina
3 linguri lapte
scortisoara

  1. Prunele se desfac in doua si se scot samburii (in poza sunt mai multe prune, intentionam sa fac o tarta mai mare).
  2. Separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le batem spuma.
  3. Galbenusurile le frecam cu zaharul alb, apoi adaugam laptele si la sfarsit faina. Punem si putina scortisoara. Incorporam spuma de albusuri in aluat in 3 etape, amestecam usor, de sus in jos, sa nu se lase spuma prea tare, aluatul nu va mai fi pufos atunci.
  4. Vasul termorezisten (20 cm diametru) l-am pus pe foc si am adaugat zaharul brun. Am amestecat mereu pana zaharul s-a topit, pe foc mediu spre mic, caramelizand si peretii vasului. Am adaugat untul si am amestecat rapid pana s-a topit, apoi am stins focul.
  5. Prunele le-am asezat in vas peste caramel, cu taietura in jos. Am presarat putina scortisoara si apoi am turnat aluatul peste.
  6. Am dat la cuptor la 180 pentru 15 minute, apoi am crescut temperatura la 200C pentru inca 15 minute. E gata cand aluatul e usor rumen deasupra. Aluatul va creste destul de mult in vas, dar cand rasturnati tarta va reveni la grosimea normala.
  7. Treceti cu cutitul pe margine tartei, sa se desprinda de vas si rasturnati-o pe un platou. Va exista un exces de sirop, deoarece prunele sunt mai zemoase (la varianta cu mere nu se intampla asta), puteti sa-l scurgeti de pe platou.

Pregatim prunele

Pregatim prunele

Caramelizam vasul

Caramelizam vasul

Asezam prunele in vas cu taietura in jos

Asezam prunele in vas cu taietura in jos

Turnam aluatul si dam la cuptor

Turnam aluatul si dam la cuptor

Tarta rasturnata cu prune

Tarta rasturnata cu prune

Tarta rasturnata cu prune

Tarta rasturnata cu prune

Comentarii (30)

 

Ultimele comentarii

Sandu  acum 9 ani - 11 Septembrie 2013 11:14  

nu inteleg ..vas termorezistent care se ppune direct pe foc..cu zaharul in el...poate nu stiu eu,dar vasele termorezistente NU se pun direct pe flacara.
:) :(
 

Ioana  acum 9 ani - 11 Septembrie 2013 11:28  

probabil scria in manual asa ceva, dar eu folosesc vasul Jena pe foc pentru caramelizarea zaharului si inca e intact. se lucreaza la foc mic. poti carameliza si in alt vas zaharul si apoi sa-l torni in vasul tau... sau poti folosi un vas ceramic termorezistent care rezista la socuri termice foarte puternice: vasele ceramice pyroflam [link] asta il poti baga de la congelator la cuptor si nu crapa.
 

Nicoleta  acum 8 ani - 7 Februarie 2014 20:49  

Foarte foarte buna!!! Doar ca am gresit putin caramelul :( ... Multumesc Ioana pentru minunatele si delicioasele retete pe care ni le impartasesti .Am incercat foarte multe pana acum si de toate am fost super incantata :) =P~ . Tine-o tot asa ! ;)
 

gabriela  acum 8 ani - 20 August 2014 22:04  

Ioana, in loc de lapte, merge sana sau chefir? ca n-as vrea sa desfac o cutie de lapte pt trei linguri....
 

Ioana  acum 8 ani - 21 August 2014 08:31  

mai bine pune apa.
 

Cornelia  acum 7 ani - 10 Iulie 2015 13:33  

Buna, incerc si eu reteta. Fara praf de Copt?
Merci, Cornelia
 

Ioana  acum 7 ani - 10 Iulie 2015 13:38  

corect, fara praf de copt. doar bati albusurile spuma si creste suficient.
 

Delia Calici   acum 2 ani - 6 Septembrie 2020 14:15  

Buna,

Tarta in care fac eu de obicei pandispan ul in cuptor, pe care o folosesc la tarta cu fructe nu am avut curajul sa o pun pe foc
Am caramelizat in alt vas, doar ca in momentul in care am facut transferul in tava de tarta s-a intarit pe loc zaharul. Oare de ce?
 

Ioana  acum 2 ani - 6 Septembrie 2020 15:11  

Tava in care ai turnat era rece si caramelul se intareste la rece. Trebuia sa pui tava in cuptor si sa torni in ea dupa ce e fierbinte. Asa ai fi putut intinde caramelul usor. Apoi o puteai lasa sa se racoreasca si continuai cu fructele si aluatul.
 

Delia Calici   acum 2 ani - 8 Septembrie 2020 21:55  

Ok, mersi de sfat
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...