Tarta cu spanac

Retete aperitive Retete cu legume Retete de Pasti Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene

Cum zicea Simona acum cateva zile, mai scot un iepuras din palarie pe ultima suta de metri. Cea mai simpla tarta cu spanac pe care am facut-o pana acum: aluatul doar se amesteca, ca la clatite, iar umplutura se pune cruda, doar se toaca ingredientele. Promit ca va veti indragosti de ea, este o tarta deosebit de buna, micul secret al gustului sta in ceapa verde si mararul care dau un gust dulceag. Desi este perfecta asa cum este, data viitoare voi adauga si cateva frunze de menta sa vad daca poate fi si mai si.

Ingrediente

Umplutura

700 gr spanac proaspat
200 gr telemea sau feta (am pus telemea de oaie)
5-6 fire ceapa verde
1/2 legatura patrunjel
1/4 legatura marar
2 catei usturoi
3 oua mari
sare, piper negru

Aluat

370 gr faina alba
1/2 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
500 ml apa
60 ml ulei 
1 ou

4 linguri ulei (pentru uns tava)
6 linguri ulei de masline (pentru picurat deasupra)

  1. Spanacul se curata de codite si se spala bine. Dupa curatare mi-au ramas 700 gr, asta e cantitatea de care aveti nevoie in reteta. Se scurge foarte bine spanacul de apa. Daca aveti un uscator de salata, centrifugati spanacul in el in transe, sa se scurga bine. Daca nu aveti uscator, rasfirati spanacul pe servetele de bucatarie si lasati-l putin la scurs.
  2. Luati cate o mana de spanac si tocati-l mare cu cutitul. Repetati pana tocati tot spanacul. Eu acum am mai centrifugat o data spanacul in uscator, ca sa fiu sigura ca e scurs bine.
  3. Puneti spanacul tocat intr-un vas incapator. Mie nu mi-a intrat in unul, asa ca l-am impartit in doua boluri.
  4. Taiati rondele ceapa verde (si partea alba si partea verde). Tocati fin patrunjelul si mararul.
  5. Puneti verdeturile peste spanac. Sfaramati branza deasupra, adaugati usturoiul strivit si adaugati 2 lingurite rase sare si 1/4 lingurita piper negru macinat. Amestecati usor cu mana sa se amestece bine. Lasati spanacul sa stea pana pregatiti umplutura. In acest timp, spanacul se va inmuia de la sare si isi va mai pierde din volum.
  6. Amestecati faina cu sarea si praful de copt. Faceti o gaura in mijloc si turnati acolo, apa, uleiul si oul. Amestecati bine, pana nu se mai vede faina, dar nu exagerati, nu trebuie sa obtineti un aluat fin, daca raman cateva cocoloase ici colo e ok. Veti obtine un aluat usor mai gros decat cel de clatite.
  7. Ungeti o tava de 30 x 33 cm cu 4 linguri de ulei. Turnati o parte din aluat in tava (putin mai mult de jumatate), doar atat cat sa aveti un strat subtire incat sa nu se vada fundul tavii. Cu dosul unei linguri nivelati aluatul.
  8. Gustati spanacul se sare si mai adaugati daca credeti ca e nevoie. Bateti bine ouale si turnati-le peste spanac. Amestecati iar usor cu mana.
  9. Asezati umplutura peste aluat, in strat egal. Cu o lingura picurati uleiul de masline pe umplutura, pe toata suprafata.
  10. Turnati apoi restul de aluat peste umplutura. Nu va va ajunge aluatul incat sa turnati un strat compact, de aceea fie puneti aluatul ici-colo cu o lingura, fie faceti ca mine: puneti aluatul intr-un spritz de patiserie si trasati linii pe lungimea tavii si apoi pe latime, pe toata suprafata tartei.
  11. Coaceti tarta la 170C pentru 50-55 minute.
  12. Tarta e buna calduta sau la temperatura camerei.

 

Spanac taiat

Verdeturi tocate

Spanac cu verdeturi si telemea

Aluatul

Strat de aluat in tava

Umplutura deasupra

Restul de aluat deasupra

Tarta coapta

Taiata, cat e inca calduta

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...