Tocanita din piept de pui cu legume

Categorii: Retete de mancaruri cu carne, Retete de mancaruri cu legume, Retete cu carne de pui, Retete turcesti

 

Tocanita din piept de pui cu legume
Pinterest

Cat de simplu se poate face o tocanita! Doar asezi legumele in straturi peste carne si dai totul la cuptor. E gata cand nu mai rezisti mirosului care vine dinspre cuptor.

Turcii folosesc oala de lut cand prepara acest tip de tocanita, dar tuciul meu emailat s-a comportat excelent. Mai vreau sa va spun ca a iesit o tocanita exceptionala desi am cumparat dovlecelul si vanata din supermarket, fasolea era congelata si rosiile din conserva. Va dati seama cum va fi tocanita asta la vara? Delir culinar intr-o singura oala!!!

Ingrediente
Tocanita din piept de pui cu legume

1 piept de pui (cca 500 gr; se pot folosi si pulpe de pui dezosate)
1 ceapa mare
1 lingura pasta de ardei dulce
1 lingura pasta de rosii
1 lingurita condiment turcesc
3 cartofi
1/3 ardei gras rosu
150 gr fasole verde (poate fi congelata)
1 dovlecel mic 
1 vanata mica
2 rosii din conserva (sau 1 rosie mare bine coapta)
1/2 legatura patrunjel
3 linguri ulei
sare

Portii: 5

Preparare
Tocanita din piept de pui cu legume

  1. Cartofii se curata si se taie rondele nu foarte subtiri. Ardeiul se taie fasiute. Dovlecelul se taie rondele. Vanata se taie in 4 pe lungime si apoi rondele. Se toaca patrunjelul. Se strivesc rosiile cu furculita (daca sunt din conserva) sau se taie rondele (daca sunt proaspete).
  2. Pieptul de pui se separa in cei doi lobi si fiecare lob se taie pe latime, in 4-5 bucati.
  3. Am folosit un tuci emailat de 23 cm diametru pentru a preparat tocanita.
  4. Se toaca ceapa. In uleiul incins se caleste ceapa pana se inmoaie bine de tot (cca 10 minute).
  5. Se adauga bucatile de pui si se soteaza, amestecand din cand in cand, doar pana carnea isi schimba culoarea peste tot.
  6. Se adauga pastele (de ardei si rosii), condimentul turcesc si se mai soteaza 3 minute, amestecand sa se acopere bucatile de pui cu pasta.
  7. Se trage oala de pe foc.
  8. Se aseaza cartofii peste carne. Se presara cu sare, putin piper si putin patrunjel.
  9. Se presara deasupra fasolea verde si ardeiul gras. Se presara sare si patrunjel.
  10. Se aseaza deasupra rondelele de dovlecel. Se presara cu sare, piper si patrunjel.
  11. Se aseaza deasupra vanata. Se toarna rosiile peste ultimul strat si se presara cu sare si patrunjel.
  12. Se toarna 1 1/2 cani de apa (cat sa ajunga sub stratul de dovlecei). Se pune oala iar pe foc si se aduce la fierbere.
  13. Se pune capacul pe oala si se da la cuptor, la 180C timp de 45 minute. Dupa acest timp legumele vor fi lasat mult suc si tocanita va fi aproape acoperita de sos.
  14. Se ia capacul, se scade temperatura la 150C si se mai lasa 30 minute sa scada sosul un pic.
  15. E buna imediat, dar e si mai buna reincalzita, sosul va capata consistenta.
 
Tocanita din piept de pui cu legume  - Pieptul de pui cu pasta de ardei si rosii

1. Pieptul de pui cu pasta de ardei si rosii

Tocanita din piept de pui cu legume  - Strat de cartofi

2. Strat de cartofi

Tocanita din piept de pui cu legume  - Strat de fasole verde si ardei

3. Strat de fasole verde si ardei

Tocanita din piept de pui cu legume  - Strat de dovlecel

4. Strat de dovlecel

Tocanita din piept de pui cu legume  - Strat de vinete si rosii

5. Strat de vinete si rosii

Tocanita din piept de pui cu legume  - Dupa 1 ora la cuptor

6. Dupa 1 ora la cuptor

Tocanita din piept de pui cu legume  - Portia mea

7. Portia mea


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 46)  

 
loading...

 

 

olga  acum 3 ani - 24 Februarie 2015 08:39  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Ce mancare imbietoare!
 

SIMBAD  acum 3 ani - 24 Februarie 2015 12:23  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Ioana, ai facut tort spirala cu ciocolata, reteta am gasit-o pe internet, dar nu am inteles cum se face impachetarea.
Daca poti sa ma ajuti!Te rog.Iti trimit reteta pe mail.Poate ai una cu pasii mai clar.Multumesc.
 

teodora  acum 3 ani - 24 Februarie 2015 15:59  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Aceasta minunata tocanita, in straturi,( o putem numi si musaca ?),am s-o fac fara carne,de post.Vinetele n-ar trebui puse intai cu sare si scurse ? Referitor la ,, bulgur "...am gasit la magazin si am sa fac negresit ,, chiftelele de cartofi cu bulgur ".
 

Ioana  acum 3 ani - 24 Februarie 2015 16:22  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

vinetele le poti sara si scurge. din experienta am observat ca daca ele sunt bune (dulci) nu e absolut nevoie de acest pas cand le pui in sosuri sau tocanite.

m-am obisnuit sa le gust crude cand le tai. se simte daca sunt amare si e nevoie de sarare.


garantat o sa-ti iasa excelent doar cu legume.

 

teodora  acum 3 ani - 24 Februarie 2015 16:53  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Chestia cu gustat-ul vinetelor crude...n-am stiut-o.Cat traiesti...inveti ! Multumesc !
 

Ioana  acum 3 ani - 24 Februarie 2015 17:24  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

nu sunt prea bune la gust dar te prinzi daca sunt amare vesel nici nu trebuie sa le inghiti, doar sa le simti gustul.
am patit ca am scurs vinetele cu sare si apoi le-am facut la gratar si de abia cand au fost gata toate le-am gustat si am constatat ca sunt asa amare incat nu puteau fi mancate. de atunci le gust inainte de a le gati ca sa nu mai pierd vremea.
 

Joanna  acum 3 ani - 24 Februarie 2015 18:52  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Interesanta reteta si usoara,stau si ma intreb daca sa incerc sa o fac la Slow Cooker(crock pott)..

multumiri pentru toate minunatele retete care le inparti cu noi.
sanatate
vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 24 Februarie 2015 19:35  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

te-ai gandit bine joanna, este o reteta foarte potrivita pentru slow cooker.
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 24 Februarie 2015 19:47  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Eu asa fac ghiveciul (fara carne), am incercat odata, asa-ntr-o doara si de-atunci nu mai fac altfel. Legumele asezate in straturi (cele care fierb mai greu le pun la fundul vasului), apoi o cana de apa, acopar cu folie de aluminiu sau cu capac si...la cuptor 45 de minute. Iau capacul si mai las 10 minute sa scada putin sosul... O minune! Trebuie sa-ncerc si cu pui (si cu condimentul specific, desigur.
 

Anamaria  acum 3 ani - 24 Februarie 2015 21:05  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Tocana este o mancare gatita peste tot in lume, difera doar ingredientele - legume si carne, peste, fructe de mare si condimente - in functie de tara respectiva. Imi place mult s-o pregatesc, inclusiv la wok, din piept de pui, cu ceapa, cartofi, ardei, pasta tomate, condimente simple. Se poate pregati in 30 minute, pe aragaz, salvand o cina in familie. Un fel de mancare gustos si sanatos, mai ales vara, cand este sezonul legumelor de gradina. Gatesc tocanita cam o data pe saptamana. Merci, mi s-a deschis apetitul.
 

Ioana  acum 3 ani - 25 Februarie 2015 09:51  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

simona, tu ai trait in Turcia candva, poate in alta viata, si faceai Güveç in fiecare zi vesel ca la carte il faci.
 

Olga  acum 3 ani - 25 Februarie 2015 10:09  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Voi incerca si eu reteta asta in varianta de post, asa cum a sugerat cineva mai sus, si o voi marca si pentru varianta cu carne pentru dupa.

Multumesc pentru pontul cu vinetele!
 

roxana  acum 3 ani - 25 Februarie 2015 11:05  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Ioana, asa tare am vrut sa fac reteta asta incat am dat o comanda de cratita de fonta vesel) ca sa justific achizitia nu foarte ieftina voi da iama-n toate retetele care se pregatesc intr-o astfel de oala, la cuptor eventual, ca cel mic nu prea ma lasa sa ma invart prin bucatarie vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 25 Februarie 2015 11:18  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

nu este absolut necesara oala de fonta, o oala buna care merge la cuptor e ok pentru majoritatea retetelor. dar per general e placut sa gatesti in astfel de oale, legumele si carnea se rumenesc frumos cand le sotezi (nu arata ca inabusite), tin temperatura foarte bine. in plus arata foarte fainsi se curata usor.

treptat mi-am inlocuit majoritatea oalelor cu astea de fonta (am un ceaun emailat, oala asta mai inalta tot emailata si o cratita mai joasa fara email, un grill de fonta si o tigaie). si se simte diferenta. oalele de inox le folosesc acum doar la fiert orez, ciorbe etc.

poti sa faci orice in ea, de la gulasuri, tocanite, fripturi, sarmale. mie in cea cu pereti josi imi place sa sotez varza, iese asa gustoasa un pic caramelizata pe alocuri: [link] inainte o sotam in wok, dar ala e atat de mare si greu incat daca sunt singura acasa nu ma incumet sa-l scot vesel

singurul dezavantaj e ca sunt un pic grele pentru mine, dar sper cu ocazia asta sa-mi dezvolt muschii bratelor vesel

sa o folosesti sanatoasa si sa stii ca genul asta de investitii sunt cu folos si iti vor usura munca in bucatarie. si iti vor imbunatati gustul mancarurilor.
 

Dana  acum 3 ani - 25 Februarie 2015 15:21  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Cred ca e la fel de buna pe cat de bine arata! Ioana, ne spui si noua te rog de unde ai luat oala asta si cat costa? Ceaun am vazut dar oala din asta cu manere nu! Merci vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 25 Februarie 2015 15:27  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

de aceea am mai luat si eu una, aveam ceaun dar ala nu are manere si nici capac.

oala e asta: [link]

cover-ul meu de pe facebook e cu aceasta oala [link]

daca nu te grabesti astepta, poate prinzi vreo promotie. acest site are magazin in Cluj, in Polus Center si au de multe ori promotii foarte bune. au si produse Staub si Lava dar preturile sunt un pic mai mari. De la Lava am o cratita, arata ca o bijuterie cand o pun pe plita.
 

Dana  acum 3 ani - 25 Februarie 2015 15:56  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Ok, merci mult vesel Sunt din Bucuresti si am vazut ca au magazine in 3 mall-uri. Indraznesc sa te mai intreb ceva: ai idee promotiile le afiseaza si pe site sau trebuie sa merg in magazine sa le vad? merci
 

Ioana  acum 3 ani - 25 Februarie 2015 16:11  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

vad ca aici au promotiile: [link]

eu nu le urmaresc pe site, fiindca trec des prin magazin si vad mereu ce au. nu mi-am cumparat nimic online de la ei, imi place sa vad si sa pipai produsele.

neaparat verifica produsele din pachet inainte de a le lua acasa, sa nu aiba defecte (mai ales interiorul sa nu fie zgariat sau cu defect din productie).
 

Dana  acum 3 ani - 25 Februarie 2015 16:23  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

si mie imi place sa vad si sa pipai ce cumpar dar avand in vedere ca magazinele nu sunt in drumul meu ma gandeam sa urmaresc pe site promotiile si doar cand vad ceva interesant sa trag o fuga pana acolo. merci mult, esti o draguta ca de obicei vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 25 Februarie 2015 16:42  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

da, distantele din Bucuresti nu se compara cu cele din Cluj.
 

Gabriela Muller  acum 3 ani - 14 Martie 2015 08:35  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Cand se pune condimentul turcesc? Nu-l vad mentionat decat la inceput...
Oricum am dedus ca ar fii trebuit adaugat cand se prajeste carnea, am folosit carne de vita tocata pt ca nu am avut pui. Am adugat si bame & boia afumata. Vroiam sa pun si ciuperci dar n-au mai incaput in oala! E inca in cuptor, o sa comentez iara dupa ce produsul finit se testeaza (si sigur dispare foarte repede pt ca mirosul de la carnea calita cu mirodeniile turcesti au adunat vecinii!) Merci mult pt nemumeratele idei de care ma inspir de pe site-ul tau Ioana!

vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 14 Martie 2015 09:09  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Gabriela, am completat, ai avut dreptate condimentul se adauga peste carne, la pasul 6, deodata cu pasta de rosii si ardei.
condimentul asta e tare ademenitor, mirosul iti ia mintile. astept sa vad daca gustul e la nivelul asteptat.
 

Gabriela Muller  acum 3 ani - 15 Martie 2015 09:37  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Tocana mea a iesit mai mult ca o musca de legume, nemaipomenit de buna! Condimentul i-a dat un gust finut intre cury & marocan fara sa fie overpowering. In orice caz, am acum o noua reteta preferata pe care o s-o gatesc cat pot de des. O sa incerc si cu pui. Merci Ioana!

 

Ioana  acum 3 ani - 15 Martie 2015 10:01  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

cu mare drag, Gabriela. sunt incantata ca ti-a placut atat de mult.
 

Gabi  acum 3 ani - 9 Mai 2015 12:10  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Tocanita de felul acesta am mancat anul trecut in Turcia. A fost delicioasa! Vroiam sa intreb,adica sa te intreb, daca nu sti si retete de mancaruri cu bame fara sos de rosii?
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Mai 2015 10:56  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Gabi, din pacate eu nu gasesc bame in piata noastra. am mancat dor in turcia si grecia.
 

Alexandra   acum 2 ani - 4 Martie 2016 12:11  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Unde gasesc condiment TURCESc eu ma aflu in Germania ...si reteta e bestiala vreau sa incerc maine neaparat !! dar problema este de unde condiment,,,aveti vreo idee?? multumescc vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2016 12:55  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Textele subliniate cu negru sunt linkuri care te duc la alte retete. acolo o sa gasesti reteta de condiment turcesc. sau da click aici [link]
 

Sandra  acum 9 ore - 21 Ianuarie 2019 07:47  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

Buna! Are si un nume condimentul turcesc? Ca as profita de faptul ca am atatea magazine turcesti in zone sa il cumpar direct vesel dar nu l-am gasit pana acum niciunde aub denumirea asta. Multumesc mult!
 

Ioana  acum 7 minute - 21 Ianuarie 2019 16:51  

Re: Tocanita din piept de pui cu legume

cauta Baharat, care sa aiba si menta in compozitie. dar daca nu gasesti nimic satisfacator, poti sa-l prepari acasa dupa reteta de aici: [link]
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus