Vinete in sos de rosii cu mamaliga

Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete ieftine

O mancare construita ca o lasagna doar ca in loc de paste am pus straturi de mamaliga si in loc de ragu am pus vinete in sos de rosii. Sosul condimentat complimenteaza minunat vinetele coapte. Mi s-a parut si mai buna dupa cateva ore la temperatura camerei, cand s-a putut felia perfect. De aceea o puteti considera o optiune buna pentru pachetul de pranz sau pentru picnic. E usor de mancat si transportat.

Ingrediente

1 vanata mare (cca 500 gr)
2-3 rosii
pesmet
sare

Sos de rosii

1 conserva de rosii (400 gr)
2 catei usturoi striviti
15 gr ghimbir razuit fin
50 ml vin rosu sec (sau 50 ml apa amestecata cu 1 lingurita otet balsamic)
2 linguri sos de soia japonez
1/2 lingurita zahar
3-4 fire patrunjel
2 linguri ulei
piper negru

Mamaliga

2 cani de malai
8 cani de apa
2 lingurite sare

Portii: 4-6

  1. Se curata fasii de pe vinete cu aparatul de curatat legume. Se taie felii pe lung si se taie apoi cuburi de cca 1 - 1.5 cm.
  2. Se pun vinetele in tava cuptorului (cu hartie de copt pe fund), se presara cu sare si se stropesc cu putin ulei. Se coc 20 minute, amestecand la jumatatea timpului de coacere.
  3. Intre timp se face sosul: se incinge uleiul si se calesc timp de 30 secunde usturoiul strivit si ghimbirul.
  4. Se adauga restul ingredientelor pentru sos si se aduce la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe cu capac timp de 20 minute, amestecand de 2-3 ori in acest timp.
  5. Se adauga vinetele coapte si se fierbe tot cu capac inca 5-10 minute. Se drege de sare si se adauga patrunjel tocat.
    * sosul poate fi servit acum pe pat de mamaliga, cu piure de cartofi sau cu paste
  6. Daca doriti sa faceti "lasagna", preparati o mamaliga moale dupa instructiunile de aici (portie dubla din 2 cani de malai).
  7. Ungeti un vas termorezistent (de 25 x 30 cm; eu am folosit un vas mai mic, de 25 x 15 cm si am facut doua ture) cu ulei, inclusiv pe margini. Turnati jumatate de mamaliga si nivelati-o. Asezati deasupra vinetele in sos de rosii. Acoperiti cu restul de mamaliga si nivelati.
  8. Treceti felii de rosii prin pesmet si asezati-le pe mamaliga, apasandu-le usor sa intre in ea.
  9. Dati vasul la cuptor la 200C timp de 20-25 minute, pana mamaliga e rumena si se desprinde de pe margini.
  10. Lasati sa se racoreasca inainte de a o servi, astfel mamaliga se va intari un pic si se va taia mai frumos. E buna si a doua zi la temperatura camerei.

Vinetele coapte

Sosul de rosii cu vinete

Sosul si mamaliga in tava

Vinete in sos de rosii cu mamaliga

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...