Za'atar

Retete arabesti Retete condimente

Za'atar este un condiment specific Orientului Mijlociu. Se prepara prin amestecarea unor ierburi (uscate sau proaspete) de genul: cimbru, oregano, maghiran la care se mai adauga sare si seminte prajite de susan, obtinandu-se astfel za'atar verde. Daca se adauga si sumac (otetar mirositor) se obtine za'atar rosu. Sumac este o planta mai greu de gasit la noi, asa ca eu am inlocuit-o cu boia, care va reproduce doar culoarea rosiatica data de sumac, nu si gustul. In cazul in care doriti sa experimentati cu el, in Bucuresti sigur gasiti sumac la magazinele arabesti.

Ingrediente

2 lingurite oregano uscat
2 lingurite maghiran uscat
2 lingurite cimbru uscat
1 lingura patrunjel uscat
1/2 lingurita sare
1 lingura rasa boia dulce (sau sumac)
coaja rasa de la 1 lamaie (uscata)
40 gr susan

  1. Puneti toate ingredientele (exceptand susanul) in masina de cafea si mixati pana condimentul devine pudra.Turnati-l intr-un bol.
  2. Intr-o tava (fara grasime) prajiti susanul, putin peste 5 minute. Puteti sa-l gustati sa vedeti daca are gust de prajit.
  3. Macinati si susanul in masina de cafea, dar scurt, nu trebuie sa devina pulbere, doar sa se sparga semintele un pic. Puneti susanul in bol peste condiment si amestecati bine. Pastrati za'atar intr-un borcan inchis.
  4. Se foloseste ca atare sau sub forma de pasta. Pasta se prepara astfel: la 2 linguri de za'atar se adauga 1 lingura ulei de masline si 1 lingura suc de lamaie si se omogenizeaza pana devine pasta. Daca mai e nevoie picurati inca putin ulei de masline. Pasta obtinuta se foloseste pentru a marina pui sau peste pe care il puteti pregati pe gratar sau in cuptor, pentru a unge painea arabeasca. Za'atar se mai amesteca cu branza de iaurt care apoi se foloseste pentru sandwichuri care se servesc mai ales la micul dejun sau se presara peste hummus.

Za'atar

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...