Babka cu ciocolata

Retete desert Retete pentru Mic Dejun Retete de Craciun Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Babka cu ciocolata

De Craciun am facut un cozonac delicios, inspirat de unicul Ottolenghi! Felia calda din acest cozonac decadent cu ciocolata a fost cel mai apreciat moment al Sarbatorilor. Imi pare rau doar ca nu am reusit sa adaug reteta pe site inainte de Craciun, ca sa o incercati si voi, dar vor mai fi Craciunuri si imediat vine Pastele, iar reteta va asteapta aici.

Ingrediente

Aluat

530 gr faina alba (tip BL55/550)
100 gr zahar tos fin (daca aveti doar granulat mare, dati 3-4 pulsuri in masina de cafea/robot ca sa se marunteasca)
3 oua
coaja rasa de la 1 lamaie bio mica
125 ml apa calduta
10 gr drojdie uscata
3/4 lingurita sare
150 gr unt moale (la temperatura camerei)
ulei pentru uns tavile

Umplutura

130 gr ciocolata amaruie (in jur de 65% cacao)
120 gr unt
50 gr zahar pudra (poate fi vanilat)
30 gr cacao
1/4 lingurita scortisoara

Sirop

50 ml apa
75 gr zahar

Bucati: 2 (25x10 cm)
Calorii: nu conteaza, e sarbatoare; in restul timpului au 5619 calorii in total

  1. Intr-o cana puneti apa calduta cu o priza de zahar si dizolvati drojdia in ea. Lasati la loc caldut, 5-10 minute pana vedeti ca face spuma deasupra, semn ca drojdia e ok, e activa.
  2. Intr-un robot care framanta aluat puneti faina, zaharul fin, ouale si coaja de lamaie. Adaugati apa cu drojdie si framantati timp de 3 minute, doar pana aluatul e legat. Va iesi un aluat dens. Daca framantati manual, framantati tot asa, pana aluatul se leaga.
  3. Adaugati apoi sarea si treptat, cate o lingura de unt pana il terminati pe tot. Cu robotul va dura cam 7 minute, apoi mai framantati 3 minute, pana aluatul e moale si lucios. Poate va fi usor lipicios, e ok asa. Framantatul manual va dura mai mult. Important e ca aluatul sa fie elastic si lucios. La framantatul manual untul se va topi de la caldura mainilor, asa ca aveti rabdare pana il incorporati pe tot.
  4. Ungeti un bol incapator cu ulei si asezati aluatul in el. Il acoperiti cu folie de plastic care sa vina in contact cu aluatul.
  5. Dati aluatul la frigider peste noapte (macar 8 ore). Eu l-am preparat seara la 7 si l-am lasat pana a doua zi dimineata la 8. Aluatul va creste in frigider.
  6. Pentru umplutura topiti ciocolata rupta bucati pe abur. Adugati treptat untul si amestecati pana se topeste. Luati vasul de pe abur si adaugati zaharul, cacaoa si scortisoara. Mixati bine pana crema e omogena. Dati crema la frigider pana devine ferma/tartinabila (va avea nevoie cam de 30 minute).
  7. Se ung doua tavi de chec (de 25 cm x 10 cm) cu  ulei peste tot. Daca stiti ca tavile lipesc, tapetati-le cu hartie de copt unse cu ulei.
  8. Scoateti aluatul pe masa de lucru data cu faina. Aluatul va fi tare asa rece, e ok. Il taiati in 2 bucati egale.
  9. Puneti o bucata de aluat in frigider si pe cealalta o intindenti foaie dreptunghiulara subtire (una din laturi sa aiba cam 35 cm).
  10. Ungeti foaia cu jumatate din crema de ciocolata lasand marginile libere cam 2 cm. Intindeti crema cat puteti de uniform (am folosit un cutit de masa).
  11. Rulati foaia pe latura lunga. Taiati ruloul in doua pe lungime. Impletiti bucatile cat mai strans puteti.
  12. Asezati babka in tava unsa. Repetati cu a doua bucata de aluat.
  13. Acoperiti tavile cu prosoape sau folie de plastic si lasati la crescut la loc caldut (le-am pus in cuptor la 30C; sau langa un calorifer incalzit) timp de 1.5 ore. Rulourile vor creste cam dublu in acet timp.
  14. Cat creste babka, incingeti cuptorul la 190C. Dati tavile la cuptor timp de 25-30 minute. Babka va mai creste la cuptor. La final trebuie sa fie rumene.
  15. Scoateti tavile din cuptor si lasati la racorit.
  16. Puneti apa cu zaharul pe foc si lasati doar pana zaharul e topit complet. Cu o pensula insiropati/ungeti cele doua babka pe rand, pana terminati siropul. Ungeti bine, peste tot si pe margini. Lasati babka sa se racoreasca in tava pana pot fi manevrate, apoi le puteti scoate si lasa sa se raceasca complet.
  17. Babka e buna calduta sau la temperatura camerei. Mie mi-a placut mai mult in ziua in care le-am copt.

Aluatul framantat prima data

Aluatul framantat prima data

Aluatul dupa ce am adaugat untul

Aluatul dupa ce am adaugat untul

Aluatul a doua zi, rece

Aluatul a doua zi, rece

Foaie intinsa cu crema de ciocolata

Foaie intinsa cu crema de ciocolata

Rulam

Rulam

Taiem ruloul pe lungime

Taiem ruloul pe lungime

Impletim cele doua bucati

Impletim cele doua bucati

Babka in tava

Babka in tava

Babka crescuta

Babka crescuta

Babka cu ciocolata

Babka cu ciocolata

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...