Dulceata de prune cu sherry

Retete cu fructe Retete de gem si dulceata

Reteta Dulceata de prune cu sherry

Ce mai intra in Camara mea? O dulceata de prune aromata ca sa ne incalzeasca la iarna.

*Nota: pentru condimentul 5 arome, am folosit varianta cu piper negru si ghimbir

Ingrediente

2 kg prune
250 ml sherry dulce (am folosit Nectar PX Gonzalez Byas)
700 gr zahar
50 gr zahar brun
1/2 lingurita condiment chinezesc "5 arome"
1 lamaie

Portii: 5 borcane de 350 ml

  1. Se desfac prunele in doua si se scot samburii. Se taie apoi bucati nu foarte mici. Se pun intr-o oala larga.
  2. Se adauga restul ingredientelor (inclusiv coaja de la 1/2 lamaie si sucul de la toata lamaia).
  3. Puneti oala pe foc mic, si lasati asa pana se topeste tot zaharul si prunele plutesc in propriul suc. Nu lasati dulceata sa fiarba pana zaharul nu e complet topit. Amestecati de cateva ori in acest timp.
  4. Cand zaharul e complet topit, dati focul la mediu si fierbeti timp de 50-55 minute. Amestecati doar de cateva ori in acest timp. La final dulceata va parea lichida, dar e ok asa.
  5. Puneti dulceata de prune fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
  6. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Toate ingredientele in oala

Toate ingredientele in oala

Zaharul e topit

Zaharul e topit

Dulceata fierbe de 35 minute

Dulceata fierbe de 35 minute

Dupa 55 minute, dulceata e gata

Dupa 55 minute, dulceata e gata

Comentarii (9)

 

Olga  acum 9 ani - 2 Septembrie 2014 14:56  

Abia astept sa fac o revizuire a retetelor si sa ma apuc de treaba. ;)
 

Anamaria  acum 9 ani - 2 Septembrie 2014 18:37  

Depinde de soiul de prune folosit, unele sunt foarte dulci si 700 g ar fi o cantitate prea mare de zahar.
Arata ca un gem, dar are aroma diferita fata de gemul clasic de prune. Merita incercat, e ceva cu totul nou.
 

Ioana  acum 9 ani - 3 Septembrie 2014 09:08  

anamaria, eu numesc gem tot ce e pastos si dulceata cea in care raman bucati de fructe ca intr-un sirop. nu stiu daca e 100% corect...
am folosi prune medii dulci, aromate, dar nu foarte moi.
 

MariAna  acum 9 ani - 5 Septembrie 2014 18:52  

Merge oare si cu "Lacrima lui Ovidiu" (sau alt vin dulce)? Culoarea dulcetii este superba. ;)
 

Ioana  acum 9 ani - 6 Septembrie 2014 10:09  

merge cu vin dulce dar rosu
 

Mari Ana  acum 9 ani - 9 Septembrie 2014 16:00  

Gustul e unul deosebit. Sper doar sa reziste peste iarna, mama mea imi spune ca e prea subtire pentru a trece testul. Insa ea fierbe orice dulceata pana se face gem. :-)
 

Ioana  acum 9 ani - 9 Septembrie 2014 16:11  

asa credeam si eu o vreme, ca trebuie sa le fierb fructele pana la dezintegrare. dar uite si dulceata de afine cat moale o fac si tine bine. verifica fiecare capac sa fie bine sigilat (il apesi in centru si nu trebuie sa miste; poti compara cu un borcan deschis sa vezi diferenta) si e in regula.

merge bine cu tarta cu nuca pe care ai facut-o
 

Simona Drula   acum 8 ani - 25 August 2015 09:53  

se pun te rog si conservant?
 

Ioana  acum 8 ani - 25 August 2015 10:03  

nu, e suficient ce scrie in reteta, cu dunst uscat la final.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...