Ceapa la cuptor

Retete condimente Retete cu legume Retete ieftine Retete la cuptor

Reteta Ceapa la cuptor

Mirosul meu e primul care reactioneaza la continutul unei farfurii, a unei tigai. Ati incercat sa luati o gura de vin sau cafea in timp ce va tineti de nas? Daca incercati, veti vedea ca de abia simtiti aroma a ceea ce beti. Cand gatesti mirosul e important. De aceea nu ma deranjeaza deloc mirosurile in bucatarie. In noua bucatarie nici nu am hota. Totusi ma deranjeaza mirosul mancarii cand imi intra in piele sau par. Dintre toate mirosurile, cel de ceapa calita mi se pare ca se lipeste cel mai bine de mine. De multe ori am renuntat sa fac un sos de rosii spaniol, am amanat sa-mi pregatesc pasta de ceapa pentru mancarurile indiene sau sa pregatesc pissaladiere pentru oaspeti din aceasta cauza.

Ca sa calesc ceapa astfel incat sa devina moale, eventual chiar caramelizata, imi ia minim 45 minute, timp in care focul e la mic si se amesteca des. Si mirosul are timp sa se lipeasca de mine... Asa ca intr-o zi, am bagat cratita cu ceapa, cu putin ulei si sare la cuptor si am lasat-o sa se faca acolo cam 1 ora, amestecand doar o data. Cand am scos-o, aveam cea mai moale si dulce ceapa, cum nu am reusit sa fac niciodata pe plita. Iar in bucatarie de abia se simtea mirosul ei...

Ingrediente

800 gr ceapa
3-4 linguri ulei
sare, piper negru, chili, oregano

  1. Se incinge cuptorul la 200C.
  2. Intr-o cratita larga (prefer o cratita de fonta de aprox. 25-30 cm diametru) se pune uleiul, ceapa taiata pestisori sau solzisori (cum va e mai comod) si se presara sare. Se amesteca sa se desfaca inelele de ceapa.
    * cantitatea de ceapa pe care o gatiti nu e foarte importanta; important e sa aveti la inceput un strat generos de ceapa in cratita, fiindca daca e putina raportata la dimensiunea cratitei se va arde; deci daca pregatiti o cantitate mai mica de ceapa, folositi o cratita mai mica
  3. Pana se incinge cuptorul se pune cratita pe foc si se caleste (cam 5 minute), doar pana ceapa pierde putin din volum si se aseaza mai bine in cratita.
  4. Se acopera cratita cu capac sau folie (sa fie cat mai etansa) si se baga la cuptor. Se lasa acolo cam 1 ora si 15 minute, amestecandu-se dupa 25-30 minute de la introducere. Dupa amestecare aveti grija sa nivelati stratul de ceapa ca sa fie egal si sa nu se arda pe margini.
    * timpul de gatire e si el aproximativ, fiindca el depinde de materialul cratitei, cantitatea de ceapa din ea (de exemplu 500 gr ceapa intr-o cratita un pic mai mica de ceramica a fost gata in 45 minute); important e sa lasati ceapa pana devine galben-pal asa cum se vede in poza si sa o gustati; la un moment dat daca trageti cu ochul in cratita, ceapa va parea doar fiarta, e ok asa, ea se face in propriul suc; dupa un timp va incepe sa isi schimbe usor culoarea si sa se caleasca; scoateti ceapa doar cand e asa moale incat simtiti ca aproape se dizolva in gura; de asemenea e important sa amestecati cam la 25 minute de la introducere ca sa vedeti cum se comporta, sa fie strat egal in cratita
  5. Puteti scoate acum ceapa din cuptor sau o puteti lasa mai mult sa se caramelizeze, in functie de ce vreti sa faceti mai departe cu ea. Pentru Pissaladiere de exemplu, o puteti folosi asa, fiindca pe blat se va mai carameliza. Daca vreti sa faceti sos spaniol sau pasta de ceapa, puteti sa o caramelizati mai mult. Pentru a o carameliza, scoateti capacul si o mai lasati la 200C, inca 15 minute, amestecand de 2-3 ori in acest timp. Va opriti cand are culoarea dorita, cam ca cea a cognacului.
  6. Dupa ce o scoateti din cuptor ceapa se poate condimenta. De data asta am pus sare dupa gust, am rasnit mult piper negru, 1/4 lingurita fulgi de chili si 1 lingurita cu varf oregano.

Ceapa intra la cuptor....

Ceapa intra la cuptor....

... si iese asa

... si iese asa

Comentarii (5)

 

Diana  acum 3 ani - 19 Martie 2019 23:07  

Draga Ioana, buna seara. Multumim pentru reteta. Va rog sa imi spuneti la ce folositi aceasta ceapa calita? O serviti ca atare? Sau complementar la carne/peste etc?

Multumesc,
Diana
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Martie 2019 10:31  

O folosesc ca si condiment sau baza pentru alte mancaruri.
E baza pentru sosul de rosii spaniol: [link] sau pentru mancarurile indiene cum e acest Vindaloo [link]
O folosesc sa condimentez pizza ca aici [link] sau aici [link] Uneori umplu painici arabesti cu ea...
Ar fi si o baza buna si pentru marmelada de ceapa.
 

Valeria  acum 2 ani - 11 Septembrie 2019 02:30  

Draga Diana,draga Ioana,dragele mele eu sunt ceva mai in varsta .pot sa va spun ca mama mea draga care aproape m-a obliga sa tin sfintele Posturi,facea cea mai extrasupercarifragilistica ceapa calita in aceste cantitati si le mancam cu mamaliga sau cu paine in zilele de Post. Bineinteles si cu o salata in saramura.Mai retin ca punea ceva mai multisor piper si o tzaruca de paprica.Fetelor,credeti-ma ca asteptam sa m-a intorc acasa de la serviciu sa mananc aceste delicatese !!!!!!!!!!! Eu care sunt o carnivora inraita.Iar a doua "intrebuintare" a aceste minunatii de ceapa calita in cantitate mare era peste o fasole batuta(aici mama mea calea ceapa mai mult,o carameliza si apoi o aseza peste fasolea batuta din farfurie si o mancam cu gogonele sau cu varza murata cu ulei de bostan peste,wowwwwwwwwww ce cascada Niagara am in gura,si ce lacrimi am in ochi(nu de la ceapa)imi este dor de mama mea care a fost tot Universul mei fericit si de tot ce reprezenta ea in viata mea.
Va doresc sa incercati aceste preparate,sigur nu veti regreta,o sa m-a pomeniti.Ioana draga iti multumesc pentru ideea de a introduce ceapa in cuptor,nu ca m-a deranjeaza mirosul cepei prajite,din contra ,sa va spun ceva mananc ceapa si cand beau cacaua cu lapte,imi fac o tartina cu untura si imi crap o ceapa,ador preparatele dulci acrisoare.Va imbratisez virtual,Valeria.
 

christina  acum un an - 2 Octombrie 2020 17:47  

Interesantå retetå. Eu iubesc ceapa si pe gråtar, se caramelizeazå f. bine.
 

Vasile  acum 8 luni - 22 Octombrie 2021 18:52  

Smecheria cu cuptorul am gasit-o in urma cu multi ani, din lene...
De cate ori faceam ceapa calita o cam ardeam. Nu stateam linga ea sa tot amestec...
Asa am descoprit ca in cuptor iese perfect si nu pierd timpul s-o supraveghez,
Tot asa fierb si magiunul de prune...
In timp ce cuptorul isi face treaba singir, eu imi vad de alte treburi...

 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...