Clatite cu branza de vaca

Retete cu branza Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple Retete romanesti

Reteta Clatite cu branza de vaca

Desert clasic romanesc: clatite cu branza dulce si stafide. Un alt desert al copilariei mele.

Ingrediente

1.5 portii clatite

Umplutura

500 gr branza proaspata de vaca (bine scursa)
2 galbenusuri de ou
100 gr zahar tos
30 ml apa
1 lingura zahar pudra vanilat
2-3 linguri stafide
2 linguri rom

Sos de smantana

4 linguri smantana
2 lingurite cu varf zahar pudra vanilat 
scortisoara (optional)

Bucati: 6

  1. Se pun stafidele la inmuiat cu rom si apa calduta cat sa le acopere.
  2. Sabayon: intr-o craticoara punem galbenusurile, zaharul tos si apa. O asezam pe oala cu apa care fierbe incet si cu un tel batem bine amestecul pe abur, pana zaharul e complet topit. Va dura cam 8-10 minute Cand zaharul e complet topit (treceti cu degetul pe fundul craticioarei si simtiti daca mai sunt granule netopite de zahar), luati craticioara de pe abur si puneti-o cu fundul intr-un vas in care ati pus apa rece gheata. Continuati sa amestecti cu telul pana crema de oua e racita, cam 3-4 minute. Veti simti cum crema se ingroasa si la final va curge de pe tel in fir gros. Verificati crema cu degetul si cand o simtiti la temp. camerei e gata.
  3. Amestecam branza cu zaharul pudra si sabayon.
  4. Se adauga stafidele scurse in umplutura si amestecati iar. Pastrati umplutura la frigider pana aveti nevoie de ea.
  5. Preparati 6 clatite dupa reteta de aici (o portie jumatate).
  6. Puneti pe fiecare clatita 2 linguri bune de umplutura. Ridicati marginile. Rulati dinspre partea cu umplutura.
  7. Pentru servire, amestecati smantana cu zahar pudra vanilat.
  8. Serviti clatitele cu sos de smantana si pudrate cu putina scortisoara.

Sabayon

Sabayon

Umplutura de branza cu stafide

Umplutura de branza cu stafide

Clatite cu branza de vaca

Clatite cu branza de vaca

Comentarii (8)

 

ELENA  acum 8 ani - 24 Septembrie 2013 09:21  

Intotdeauna delicatele clatite vor fi un desert pe cinste, te scot din incurcatura cand ai musafiri neanuntati, iar reteta aceasta cu branza mie-mi place cel mai mult.Eu ii pun si scortisoara (degustibus...)
Multumesc Ioana pentru "Sabayon" cred ca face umplutura mai delicata, mai "domneasca" voi incerca cu siguranta, dar sa nu afle nimeni: SUNT LA CURA!!!! (hi hi hi)
 

olga  acum 8 ani - 24 Septembrie 2013 09:28  

Ar fi binevenita o portie.
It's mouth-watering.
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Septembrie 2013 17:32  

Ai mare dreptate Elena, clatitele sunt un desert cu care nu dai gres. fiindca iti plac asa mult, cand termini cura poti sa consulti toata colectia mea de clatite aici: [link]
 

Simona  acum 8 ani - 24 Septembrie 2013 17:32  

Nu pot sa creeeed ca lipseau de pe site-ul tau ! Chiar, cate retete cu clatite avem aici ? Destul de multe, as zice, dar niciodata deajuns ... ;)
La fel, mutumesc pt. tip-ul cu sabayon, e ceva !
 

Flo  acum 8 ani - 1 Februarie 2014 15:40  

Am avut pe lista de azi clatite cu branza si ma tot gandeam eu cum sa fac sa nu pun in branza ou crud. Mi-am zis ca ma uit pe site-ul tau si poate gasesc o solutie. Ei bine, cand am vazut solutia, nu mi-a venit sa cred. Sabayon-ul mi-a iesit perfect! Clatitele la fel. Iti multumesc pentru inspiratie.
 

Ioana  acum 8 ani - 3 Februarie 2014 09:18  

cu placere, Flo. in acest fel nu numai ca umplutura e cu oua "gatite", dar este si mai cremoasa.
 

Marius  acum 6 ani - 4 Septembrie 2015 08:08  

Buna ! Cate portii ies din aceasta reteta ?
 

Ioana  acum 6 ani - 4 Septembrie 2015 08:17  

ies 6 bucati. portii, depinde cate manaci :) in mod normal sunt 3 portii.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...