Clatite olandeze cu mere

Retete desert Retete pentru Mic Dejun Retete din Olanda

Reteta Clatite olandeze cu mere

Tocmai stateam relaxata la o cafea in Zandvoort, pe malul Marii Nordului, sustinand ca sunt satula si ca nu mai pot manca nimic, cand vecinul de la masa de alaturi a primit o astfel de clatita uriasa peste care a inceput sa toarne sirop de zahar. Mai aveam un pic si ma mutam fizic la masa lui, fiindca ochii oricum nu se dezlipeau de farfuria lui. Pana al urma, ca sa nu comit o nesabuinta am comandat si eu o clatita... si vai ce buna a fost! Atat de buna incat a fost musai sa le fac si eu acasa. A fost un weekend reusit, un weekend al clatitelor.

Ingrediente

1 mar acrisor
2 linguri unt

Aluat

1 ou
100 gr faina alba
200 ml lapte
2 linguri unt topit
1 priza sare
2 linguri zahar

Pentru ornat

zahar aromat: 2 linguri cu varf zahar pudra + 1 lingurita scortisoara + 1/2 lingurita cuisoare macinate
sirop de zahar (sau sirop de artar, miere, smanatana)

Portii: 2

  1. Se bate oul bine impreuna cu zaharul, folosind telul. Se adauga laptele si se omogenizeaza. Se adauga faina si se amesteca bine. Se adauga sarea si untul topit.
  2. Marul se curata de cotor folosind instrumentul acesta. Se curata apoi de coaja si se taie rondele subtiri. Am folosit razatoarea de aici pentru a taia felii subtiri egale.
  3. Intr-o tigaie larga (de 26 cm diametru) se incinge 1 lingura de unt, la foc mediu. Se aseaza frumos feliile de mere, fiindca ele vor fi "fata" clatitei. Se prajesc 1 minut, apoi se intorc. Imediat ce le-ati intors, turnati aluat peste mere (2 polonice). Aluatul nu trebuie sa fie gros, dar sa fie suficient astfel incat sa acopere merele. Daca raman gauri in aluat, nivelati-l cu dosul unei linguri. Prajiti clatita timp de aprox 3-4 minute, pana deasupra aluatul este inchegat. Puteti verifica asta atingand aluatul cu degetul in cateva locuri iar daca nu va ramane aluat pe deget e ok.
  4. Intoarceti clatita folosind o farfurie mai larga decat tigaia. Coaceti pe a doua parte inca 2 minute.
    * o tigaie dubla este ideala pentru aceste clatite, se intorc usor, insa si metoda cu farfuria functioneaza bine, trebuie sa fiti doar atenti sa faceti miscarea de intoarcere rapid.
  5. Pudrati cu zahar aromat si stropiti cu sirop de zahar.
    * eu am pregatit clatita si intr-o alta varianta: nu am mai adaugat zahar in aluat; am inceput prin a carameliza 2 linguri de zahar in tigaie, apoi am adaugat untul si apoi am continuat conform metodei descrise mai sus... in aceasta varianta le-am pudrat doar cu scortisoara
  6. Repetati operatiunile si pregatiti a doua clatita.

Clatite olandeze cu mere

Clatite olandeze cu mere

Clatite olandeze cu mere

Clatite olandeze cu mere

Clatite olandeze cu mere

Clatite olandeze cu mere

Sirop de zahar

Sirop de zahar

Clatita intoarsa in varianta caramelizata

Clatita intoarsa in varianta caramelizata

Varianta caramelizata

Varianta caramelizata

Comentarii (25)

 

Ultimele comentarii

emil  acum 11 ani - 25 August 2012 18:13  

felicitari pentru reteta si mie imi plac mult ,eu am adaugat la urma esenta de rom ,ce sa mai zic sint delicioase , bravo Iuana ma bucur ca avem si tinere ca tine cu astfel de preocupari ....
 

dragu andreea  acum 11 ani - 8 Noiembrie 2012 09:46  

Absolut fantastice! =P~ Le-am gătit de 3 ori intr-o săptămână! De 2 ori pentru prietenul meu şi o dată pentru invitati! Toată lumea le iubeste! ;)
 

mihaela hrisca  acum 11 ani - 17 Noiembrie 2012 21:19  

=P~
 

Vio  acum 10 ani - 16 Decembrie 2013 11:51  

appelstroop nu se foloseste la clatite, ci cel spus de Ioana, schenkstroop (sirop mai gros care se toarna, tradus) si e facut doar din zahar. Appelstroop se unge pe paine, cracker etc. SI EU LOCUIESC IN OLANDA de foarte multi ani. Ioana draga, mult spor la pregatirile pt. sarbatorile de Craciun
 

Vio  acum 10 ani - 16 Decembrie 2013 12:06  

cantitatea de fier din acel appelstroop e ffff. mica, asta a fost testata de atatea ori de catre ''consumentenbond'', un fel de protectia consumatorului, este deci fabula. Au fost testate 21 de sortimente si fiecare continea 70% trestie de zahar, NCIDECUM MERE! Schenkstroop este 73% zahar pur
;)
 

Alice  acum 8 ani - 30 Iulie 2015 20:33  

Le-am facut de cateva ori pana acum si sunt delicioase!!! La intors de pe-o parte pe alta mai au cate-un mic "accident", dar am luat o tigaie mai mica in loc de cea foarte mare si ma descurc mai bine asa. Copiii le adora, asa sunt gata mai rapid decat clatitele obisnuite si nu mai stau o ora in picioare langa aragaz. Multumim mult pentru reteta!
 

Ioana  acum 8 ani - 31 Iulie 2015 09:08  

cu mare drag, Alice!
 

Warm Hue   acum 2 ani - 19 Decembrie 2021 11:47  

Caut de multa vreme reteta asta, m-am bucurat mult sa o gasesc aici.
Pentru a le intoarce eu folosesc un capac de cratita sau tigaie, chiar si de dimensiunea celei in care le coc daca nu am mai mare. E mult mai practic decat o farfurie pentru ca are maner si permite centrarea corecta pe tigaie. Fiind concav, clatita aluneca usor de pe capac inapoi in tigaie.
;)
 

Ioana  acum 2 ani - 21 Decembrie 2021 11:41  

Warm Hue, am notat-o in minte si o pun la incercare cu prima ocazie. cat mai repede, un weekend al clatitelor nu suna rau deloc ;)
 

Sandra  acum un an - 12 Septembrie 2022 15:25  

Buna, Ioana! Clatitele astea sunt dementiale! Nu le-am mai facut de mult insa pentru ca mi s-a parut prea complicat, neavand tigaie dubla. Azi, salivand iar la retetele de pe blogul tau am decis sa iau o tigaie dubla dar am constatat ca nu gasesc o tigaie adecvata. Clatitele tale par destul de subtiri, eu am gasit tigai duble doar cam adanci..(in Germania ).Unde ai gasit tu tigaie dubla subtire? Ai de la vreo firma anume? Nu ma las pana Nu gasesc :)). Merci mult!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...