Clatite

Retete aluaturi Retete desert Retete cu ou Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru copii Retete rapide

La clatite inainte! Voua cu ce umplutura va plac? Cu branza, gem, nutella, inghetata, unt frecat cu zahar? Sau preferati o umplutura sarata?

Reteta Clatite

Ingrediente

1 ou
100 ml lapte
50 ml apa
1 lingura ulei (sau unt topit)
1 lingura rom
1 lingurita esenta vanilie
1 priza sare
55 gr faina alba
1 cubulet de unt (pentru uns tigaia)

Bucati: 4-5 clatite (cu diametrul de 25 cm)

  1. Folosind un tel batem bine oul. Adaugam apoi incet laptele si apa, batand in continuare cu telul. Adaugam uleiul, romul, vanilia si sarea si amestecam bine. La final adaugam faina (toata o data) si amestecam rapid cu telul pana e incorporata.
  2. Pe focul dat la mediu incingem o tigaie teflonata. Ungem usor tigaia cu un cubulet de unt infipt intr-o furculita. Lasam tigaia sa se racoreasca 10 secunde, apoi formam prima clatita.
    * pentru incepatori, ideal ar fi ca tigaia sa aiba un diametru de aprox 20 cm, la inceput sunt mai usor de format clatite mai mici; eu folosesc o tigaie de 25 cm diametru
    ** inainte de fiecare clatita iau tigaia de pe foc timp de 10 secunde si o las sa se racoreasca, pentru a nu se inchega prea rapid aluatul.
    *** tigaia se unge cu unt la fiecare 2-3 clatite; sau la fiecare clatita daca vreti sa fie decadente ;)
  3. Folosind polonicul (aluatul e 2/3 din polonic pentru tigaia mea - vezi poza 3) turnam aluatul in tigaie si rapid invartim tigaia astfel incat aluatul sa acopere toata suprafata.
  4. Coacem clatita la foc mediu timp de cca 3 minute. La inceput veti vedea cum se desprinde de pe margini. Cand marginile sunt desprinse, ridicati din cand in cand un colt al clatitei si uitati-va cum arata partea care se coace: cand are punctulete rumene (vezi poza 5) o intoarceti. Prima fata coapta este "fata de prezentare".
    * timpul de 3 minute pentru prima fata este orientativ, cel mai sigur va orientati dupa acele puncte rumene de care va vorbeam
    ** mie imi plac clatitele putin rumene pe fata de prezentare fiindca dau impresia de dantela
  5. Lasati sa se coaca si pe a doua parte timp de 30 secunde (aceasta parte nu trebuie sa se rumeneasca).
    * nu coaceti prea tare clatitele fiindca se vor usca prea tare; marginile pot fi usor crocante, dar centrul trebuie sa fie elastic
  6. Ideal, clatitele se umplu cat sunt fierbinti si se servesc imediat. Daca faceti un numar mai mare, stivuiti clatitele una peste alta pe masura ce le coaceti si acoperiti-le cu folie de plastic. In acest mod se pot pastra si la frigider.
  7. Intotdeauna umpleti clatitele pe a doua fata pe care ati copt-o. Prima fata coapta (fata de prezentare) va veni la exterior, fiindca arata mai bine.
  8. Daca optati pentru o umplutura sarata omiteti vanilia si romul din compozitie.

Aluatul de clatite

Aluatul de clatite

Ungem tigaia cu unt

Ungem tigaia cu unt

Punem aluatul folosim polonicul

Punem aluatul folosim polonicul

Prima clatita

Prima clatita

Clatite

Clatite

Clatite

Clatite

Comentarii (48)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 6 ani - 9 Iunie 2016 21:19  

scrie in reteta, 4-5 clatite (cu diametrul de 25 cm)
 

Oana  acum 5 ani - 30 Octombrie 2016 23:02  

Au iesit delicioase :) . Deobicei urmam alta reteta iar de fiecare data aveam probleme sa zdrobesc cocoloasele. Cu reteta aceasta nu am avut aceasta problema, este simpla si clatitele au iesit pufoase si foarte bune la gust. Multumesc! :)
 

Ioana  acum 5 ani - 31 Octombrie 2016 10:06  

cu drag, Oana, sa-ti fie de bine!
 

Ancuta  acum 5 ani - 7 Mai 2017 15:58  

Am facut reteta de clatite, mi au iesit foartr bune!!toate retetele pe care le am facut de pe acest site mi-au iesit de minune!!??

 

Cristina  acum 4 ani - 21 Ianuarie 2018 01:16  

Buna Ioana! Cu ce se poate inlocui oul?
 

Ioana  acum 4 ani - 22 Ianuarie 2018 09:56  

Cristina, am citit ca piureul de banane ar fi un substitut bun dar nu am incercat.
 

Mirela   acum 4 ani - 16 Aprilie 2018 20:39  

M-am pus pe clatite zilele astea :p Ambele variante le-am facut cu branza de vaci si smantana, doar ca la astea am adaugat marar, iar la celelalte am adaugat niste telemea de capra sfaramanta =P~
Astea au fost primele incercate, asa ca am folosit tigaia de 20 cm., pentru celelalte pe cea de 26 cm.
Excelente ambele variante, Ioana! :) Cu o usoara preferinta absolut subiectiva spre cele din reteta asta.
 

Ioana  acum 4 ani - 17 Aprilie 2018 11:42  

fain de tot, Mirela :) tot aud ca aceasta compozitie e preferata multor prietene pentru clatite, se pare ca textura lor are ceva special.
ideea unor clatite sarate mi-a facut pofta. cred ca fac si eu saptamana asta.
 

Mirela  acum 4 ani - 18 Aprilie 2018 15:28  

Daca faci, sa pui si reteta de umplutura rogu-te :p =P~
 

Ioana  acum 4 ani - 18 Aprilie 2018 18:11  

sigur!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...