Crema de branza facuta in casa cu verdeturi

Retete aperitive Retete cu branza Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Crema de branza facuta in casa cu verdeturi

Stiati ca din urzici se poate face cheag vegetal pentru prepararea branzei?

Saptamana aceasta am experimentat cu acest cheag si o temperatura mica pentru a "prinde" laptele si am obtinut o branza cu verdeturi, fina si cremoasa, deloc acida, similara cu Almette. Acest cheag vegetal grabeste prinderea laptelui, desi e intr-adevar mai lent decat cheagul animal cumparat. Temperatura mica asigura o inchegare usoara si omogena, lucru determinant pentru finetea si cremozitatea branzei.

Ingrediente

2 l lapte gras (poate fi cumparat, dar nu UHT)
1/4 cana lapte batut
1/4 cana cheag vegetal
1 fir marar
1 fir ceapa verde (doar cozile verzi)
1/4 legatura patrunjel
20-30 gr frunze de urzici tinere

Cheag vegetal

100 gr urzici
apa
sare

Cantitate: 300 gr

  1. Pentru cheag: se pun urzicile spalate intr-o craticioara si se adauga doar atata apa ca sa le cuprinda (folositi o cana si tineti minte cata apa ati adaugat). Se aduce la fierbere, se da focul la mic si se fierbe cu capac timp de 30 minute. Se adauga sarea (1 lingurita la fiecare cana de apa adaugata) si se amesteca pana la dizolvare. Se strecoara zeama de pe urzici. Acesta este cheagul vegetal. Poate fi tinut la frigider (chiar si cateva zile) pana il veti folosi. Nu se adauga fierbinte in lapte.
  2. Se toaca verdeturile cat mai marunt. Se adauga apa clocotita, putina, doar cat sa acopere verdeturile. Lasati-le sa stea 5 minute.
  3. Se amesteca laptele cu laptele batut, cheagul si verdeturile oparite (scurse usor de apa). Se pune in unul sau mai multe vase (oala, cani de tabla, borcane de sticla etc. foarte curate!) Se acopera vasele cu capac sau folie de aluminiu.
  4. Se dau la cuptor la 35 C timp de 8 ore. Dupa acest timp laptele ar trebui sa fie inchegat, sa arate ca legat cu gelatina.
  5. Asezati o strecuratoare incapatoare deasupra unui vas. Tapetati-o cu 4 straturi de tifon.
  6. Cu un cutit taiati laptele inchegat careuri. Asezati vasul cu lapte pe ochiul mic al plitei si incalziti fooooarte usor laptele (doar sa-l dezmoriti un pic, in niciun caz sa nu il infierbantati caci va rezulta o branza cu cocoloase similara cu branza de casa, nu o crema fina) doar pana vedeti zer adunandu-se pe marginea vasului.
  7. Turnati laptele inchegat in strecuratoare. Daca arata ca o smantana, moale si uniforma, fara cocoloase, insemana ca sunteti pe calea cea buna ;) Lasati sa stea 5 minute sa se scurga un pic, apoi aduceti marginile tifonului peste branza. Asezati deasupra o folie de plastic, apoi folie de aluminiu si in final o greutate (am folosit boabe de fasole) ca sa grabeasca scurgerea. Aveti grija ca fundul strecuratoarei sa nu ajunga in zerul scurs.
  8. Lasati branza la scurs 2 - 2.5 ore, la temperatura camerei. Verificati-o sa nu mai fie umeda. Cu o lingura adunati toata branza din tifon si mutati-o intr-un bol. Adaugati sare de mare dupa gust si amestecati usor.
  9. Puneti branza in borcan si lasati-o la frigider cateva ore inainte de a o consuma. Gustul se va imbunatati si se va intari un pic, devenind o crema tartinabila.

Se fierb urzicile 30 minute

Se fierb urzicile 30 minute

Apa de pe urzici folosita pentru o coagulare mai rapida

Apa de pe urzici folosita pentru o coagulare mai rapida

Verdeturile pregatite

Verdeturile pregatite

Verdeturile tocate oparite

Verdeturile tocate oparite

Laptele cu verdeturi intra la cuptor pentru 8 ore

Laptele cu verdeturi intra la cuptor pentru 8 ore

Se rastoarna in tifon

Se rastoarna in tifon

Se scurge 2 ore la temperatura camerei...

Se scurge 2 ore la temperatura camerei...

... cu greutate deasupra

... cu greutate deasupra

Amestecam branza cu sare

Amestecam branza cu sare

Comentarii (9)

 

olga  acum 8 ani - 24 Aprilie 2015 10:36  

Revin cu intrebarea: de ce nu iti deschizi un magazin, ceva? Painea tu ai facut-o? E neagra?
Si inca o intrebare- cu ce as putea inlocui untul de la batoanele cu ovaz (sunt dependenta de prajitura aia)?

Multumesc foarte frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Aprilie 2015 11:15  

Olga, de abia mai am timp sa respir... saptamana trecuta chiar m-a intrebat cineva daca am facut armata, deci iti dai seama cum imi gestionez timpul si cum ma misc.
painea e integrala, dar nu e facuta de mine.

batoanele le poti incerca cu unt (ulei) de cocos.
 

Teodorescu Maria  acum 8 ani - 24 Aprilie 2015 11:21  

Mi se pare interesanta reteta o voi incerca si va voi scrie cum a iesit
 

olga  acum 8 ani - 24 Aprilie 2015 11:22  

Draga mea atunci iti doresc -flow and energy- in tot ceea ce faci.

Te imbratisez cu drag.
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Aprilie 2015 11:31  

Maria, e chiar foarte interesanta aceasta proprietate a urzicii. la inceput nu am fost foarte convinsa dar am facut teste in paralel doar cu lapte amestecat cu lapte batut (deci fara cheag), am folosit exact aceleasi vase si nu mi s-a inchegat laptele in cele 8 ore. in plus urizicile dau aroma placuta branzei.

abia astept sa aud parerea ta.
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Aprilie 2015 11:38  

merci, olga, ca intotdeauna draguta si "supportive".
 

Sasha  acum 8 ani - 24 Aprilie 2015 14:54  

imi plac canile tale, sunt vesele.
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Aprilie 2015 15:26  

si cu ele prepararea branzei devine si mai vesela :) uneori gasesc scuze doar sa le scot si sa le vad pe plita. sunt din tabla si incalzesc apa foarte repede
 

reparatii frigidere  acum 8 ani - 16 Martie 2016 12:31  

Nu stiu daca am rabdare sau timp sa pregatesc bunatatile astea ,sau sa astept tehnologia sa evolueze pina acolo incit sa putem manca din desktop direct :) :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...