Supa rece de rosii (Gazpacho)

Retete cu legume Retete cu putine calorii Retete de post Retete din Spania Retete de supe si ciorbe

Reteta Supa rece de rosii (Gazpacho)

Este o supa rece din Spania care se pregateste rapid si fara foc, asa ca va veti putea bucura de toate vitaminele legumelor din care este preparata. Recomand prepararea ei doar in sezonul rosiilor, cu rosii adevarate din piata de la tarani. Eu am pregatit supa asta din rosiile de la bunica mea prea moi pentru a le folosi in salate.

Daca nu va incanta supa de legume crude exista si o alta varianta sa o preparati: coaceti legumele pe grill si apoi procedati la fel.

Ingrediente

1 kg rosii coapte
2 castraveciori
1 ardei
3-4 catei usturoi
1 ceapa mica
1 felie paine
2 linguri suc lamaie
100 ml ulei masline
150 ml apa
oregano
sare, piper

Toppinguri:

rosii, ceapa, castraveti taiati cuburi
patrunjel tocat
oua coapte si tocate
creveti grillati

  1. Punem painea in apa la inmuiat si o lasam asa pana pregatim restul ingredientelor.
  2. Legumele se spala si se taie bucati.
  3. In blender se pune painea stoarsa de apa, legumele taiate, uleiul, apa, sucul de lamaie si se condimenteaza cu sare, piper si oregano dupa gust. Se mixeaza pana devine o pasta.
  4. Se trece supa printr-o sita si ce ramane in ea se arunca. Se pune supa la frigider pana in momentul servirii.
    * daca va grabiti si trebuie sa serviti rapid supa si nu e timp sa o lasati la frigider puteti sa puneti cuburi de gheata in paharele in care serviti.
  5. Se serveste in pahare cu toppingurile puse separat in boluri pe masa astfel incat fiecare sa aleaga cu ce serveste supa.

Toate ingredientele in blender

Toate ingredientele in blender

Strecuram supa mixata

Strecuram supa mixata

O dam la frigider

O dam la frigider

O servim cu toppingurile dorite

O servim cu toppingurile dorite

Comentarii (29)

 

Ultimele comentarii

julia  acum 10 ani - 30 Septembrie 2011 21:36  

vad ca va place sa cititi ce au comentat oamenii in loc sa va vedeti de treaba,e o pagina de retete sau de etalare a cunostintelor in limba spaniola?ce rai sunteti!mai ales astia care ati fost prin ''tari straine'',(cine n-a fost?) =P~ ,in fine,ramane la latitudinea fiecaruia daca gatesc sau nu aceasta reteta,puneti-va pe treaba sau cautati alt site..e simplu!!!
 

AdrianSb  acum 10 ani - 24 Octombrie 2011 23:24  

Daca a invatat-o sotul (spaniol) intrun fel ea saracuta crede ca ia aratat tot universul culinar...
 

irina  acum 10 ani - 11 Noiembrie 2011 15:31  

dacă pe mine m-a învăţat mama să tai ceapa in palma şi să tai mamaliga cu aţa, nu înseamnă k ăia sau alea care taie ceapa pe tocător şi mămăliga cu cuţitu sunt proşti!
 

cosmina  acum 10 ani - 26 Decembrie 2011 23:55  

Felicitari pt. site Ioana, imi place ca nu le dai apa la moara la toti "istetii" si ii lasi sa cante la alta masa :).
Eu vreau sa iti zic varianta puturoasa a supei care se practica in sua. Folosesc suc de legume (aici ii zice v8) in care se pun legumele taiate marunt: rosii, ceapa, ardei, castraveti, dovlecei, tulpina de telina, usturoi tocat marunt. Se stoarce zeama de lamaie si se pune foi de patrunjel si de telina care dupa parerea mea fac tot meciu.
N-am fost in Spania si nu stiu cum se practica pe-acolo, vroiam doar sa zic varianta americana a gaspacho-ului.
Baga mare ca zici bine ce zici!
 

Vlad  acum 9 ani - 16 Septembrie 2012 16:10  

Reteta este foarte buna Ioana. Am facut-o si a iesit foarte bine si foarte gustoasa. Alis nu are dreptate. Reteta este excelenta. :p
 

rebeca  acum 9 ani - 17 Septembrie 2012 11:31  

si eu o fac cam la fel:) eu pun otet in oc de lamaie:) :p
 

George  acum 9 ani - 4 Octombrie 2012 15:39  

Atita caz pt o zeama de 2 bani . Unii o maninca cu ou , altii cu mezeluri , carne sau chiar brinza . Orisicum este un mare rahat de zeama ca si in general bucataria lor ! In afara de vita OK , in rest au mincare proasta
 

gatonegro  acum 9 ani - 14 Iunie 2013 18:18  

''Oua coapte'' la topping, oaie..? :-))
 

ANDREEA  acum 7 ani - 24 Septembrie 2014 23:20  

Gazpacho: reteta e ok dar fara lamiie, piper si oregano. lamiia este de fapt otet de Jerez sau otet normal de vin. Topingul este optional, se serveste ca supa in boluri de cerámica (lut ars), in pahare de sticla ca racoritoare (de la frigider sau cu cuburi de gheata) si daca ai chef direct din sticla de lapte. A... un truc ca sa fie fin si cremos un e neaparat nevoie sa se treaca prin sita ( de fapt este o strecuratoare speciala cu forma de con si cu gaurele foarte mici), cind este triturata omogena compozitia puneti un galbenus de ou crud, si inlocuiti 50 ml de ulei de masline cu 100ml ulei de floarea soarelui si mixati inca 4-5 minute la viteza máxima.
Uleiul de masline este sanatos dar in functie de aciditate, de calitate si de varianta de masline folosita poate sa fie foarte greu de digerat.

Salmorejo: piine fara coaja 150g, 3-4 rosii bine coapte curatate de pielita, usturoi 2-4 catei potriviti ( dupa gustul fiecaruia), sare, 2-3 linguri de otet (niciodata balsamic) ulei masline (daca n-ai nu pui) sau de floarea soarelui cam un pahar (de iaurt). Cantitatile nu sint exacte trebuie sa aiba consistenta unei creme. Se serveste rece (nu se adauga gheata) cu ou fiert tocat marunt si bucatele de Jamon (crocante mai gustoase).
Se serveste ca primul fel de mincare, dar incercati si ca aperitiv uns pe piine prajita pe plita si cu feliute subtiri de chorizo, cascaval crocant (se topeste in cuptor pe o hirtie de copt cerata), muschiulet taiat feliute subtiri, etc. Imaginatie!!!!! :)
 

Terente  acum 6 ani - 4 Septembrie 2015 11:49  

Haiducu' Terente la Braila face la blender o variatiune de gazpacho in felul urmator:
- 1 kg rosii cat mai coapte, crapate de coapte daca se poate,
- 3-4 castraveti,
- 1 ardei gras,
- 1 ardei capia (se pot substitui ardeii, numai cu capia iese beton),
- 2-3 catei de usturoi sau dupa gust (eu pun cel putin atat, de obicei mai multi),
- 1/2 ceapa mica,
- 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin (merge si nevirgin, chiar si de floarea-soarelui, la nevoie, dar e de preferat de masline),
- 2 linguri de otet balsamic,
- 1 lingurita de sare,
- 2 felii de paine pentru textura (uneori, eu substituiesc cu fulgi de ovaz),
- 1 cana cu apa.
Daca blenderul nu accepta cantitatea, o impartiti in doua, poate chiar trei.

Caut sa cumpar rosii din piata, direct de la tarabagiii producatori, nu de la tuciuriii intermediari. La fel castravetii.
Legumele se spala bine-bine si se taie cat sa le poata "lucra" blenderul. Nu le curat de coaja! cel putin la castraveti (dar, nu numai) coaja e totul. In coaja sunt minerale, vitamine etc. Se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza cel putin 2-3 minute. Se serveste rece!

Doar ce-am procesat doua kile de rosii (plus restul de legume) si mi-a iesit un deliciu!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...