Dal de linte galbena

Categorii: Bucataria indiana, Retete de post, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple

 

Dal de linte galbena
Pinterest

Tocanita indiana de lintegalbena. Acest tadkewali (tadka) dal este doar usor condimentat spre deosebire de majoritatea retetelor indiene pe care le-am postat panaacum. De aceea cred ca este o reteta ideala si pentru incepatorii intr-ale mancarurilor indiene, cei care va doriti sa o incercati, dar cantitatea si varietatea condimentelor v-a descurajat. Este satioasa si e in special buna servita cu paine indiana integrala.

Ingrediente
Dal de linte galbena

250 gr linte galbena
1 ceapa
2 catei de usturoi
1/4 lingurita turmeric
2 rosii din conserva
1 bucata ghimbir (cca 20 gr)
1/2 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita fulgi de chili
1 varf cutit cuisoare macinate
4 linguri ulei
sare

Portii: 3

Preparare
Dal de linte galbena

  1. Spalati bine lintea in cateva ape, pana apa ramane curata, nu mai e laptoasa.
  2. Intr-o oala incingeti 2 linguri de ulei si caliti ceapa tocata marunt, doar pana se inmoaie (cca 5 minute). Adaugati usturoiul strivit si mai caliti 1 minut. Adaugati turmericul si rosiile strivite cu furculita si mai caliti 2-3 minute.
  3. Adaugati lintea si 750 ml apa. Aduceti la fierbere si dati focul la mic. Fierbeti cu capacul putin intre-deschis pana lintea e fiarta (cca 20 minute).
  4. Mixati in blender jumatate din linte si apoi puneti-o inapoi in oala. Astfel tocanita se va "lega". Daca iese prea groasa puteti sa mai adaugati putina apa, pana aveti consistenta dorita, tinand cont ca dal se mai ingroasa dupa racire.
  5. Intr-o tigaie mica incingeti restul de ulei. Caliti in el ghimbirul dat pe razatoarea mica timp de 1 minut. Adaugati chimionul, chili si cuisoarele. Lasati pe foc inca 30 secunde.
  6. Turnati amestecul din tigaie peste linte si lasati sa dea impreuna inca 2-3 clocote. Adaugati sare dupa gust. Daca aveti, adaugati si putina verdeata (patrunjel, coriandru verde) tocata.
  7. Serviti dalul cald cu chapati.
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 13)  

 
loading...

 

 

Mirela  acum un an - 17 Februarie 2016 11:28  

Re: Dal de linte galbena

Oare merge facut cu linte rosie?
 

Ioana  acum un an - 17 Februarie 2016 13:37  

Re: Dal de linte galbena

sigur ca da, Mirela! lintea rosie si cea galbena sunt cam la fel. daca ti se pare ca iese mai groasa (trebuie sa fie ca o fasole batuta subtirica) mai adaugi apa la finalul fierberii.
 

luna  acum un an - 17 Februarie 2016 14:20  

Re: Dal de linte galbena

Abia astept sa incerc reteta, am cumparat saptamana trecuta un pachet de linte galbena ca sa fac supa dupa reteta ta (mi-a iesit de-li-cioa-sa!!! la fel de buna ca la restaurant) si sunt nerabdatoare sa vad cum iese dal-ul. Cred ca astept sa ne spui intai cum se face painea integrala si apoi incerc ambele retete. Multumesc!
 

Ioana  acum un an - 17 Februarie 2016 14:37  

Re: Dal de linte galbena

Luna, o sa-ti placa, painea a fost chiar mai de succes decat dalul. abia astept sa va arat ce usor se face!
 

Mirela  acum un an - 18 Februarie 2016 12:42  

Re: Dal de linte galbena

Acum ca l-am si pregatit, i-am mai dat un vot vesel)

Din pacate fotografiile mele nu sunt reusite, dar dal-ul a iesit de nota 10 si chiar cu linte rosie are o culoare foarte apropiata de al tau.
 

Ioana  acum un an - 18 Februarie 2016 13:22  

Re: Dal de linte galbena

ce ma bucur, Mirela! sper ca ti-a mai ramas pe azi sa il incerci si cu chapati.
 

Mirela  acum un an - 18 Februarie 2016 13:50  

Re: Dal de linte galbena

Asta da provocare vesel Ca paine nu am facut decat o singura data in viata...dar reteta asta pare asa simpla si mai am si dal, asa ca, poate... vesel daca execut si painea te anunt vesel
 

Mari Ana  acum un an - 22 Februarie 2016 14:26  

Re: Dal de linte galbena

Am gustat-o pe la final si mi s-a parut un pic cam mult ghimbir. Dar dupa ce am lasat-o putin sa se raceasca si dupa ce am terminat si chapati, combinatia a fost perfecta. Am tras concluzia ca poti face din orice o mancare excelenta, daca folosesti condimentele potrivite. :-) Si cum ar fi daca am avea condimentele originale, din India......
 

Ioana  acum un an - 22 Februarie 2016 18:07  

Re: Dal de linte galbena

niciodata nu poate fi prea mult ghimbir, as zice eu, in timp ce beau un ceai de ghimbir vesel
Daca ai drum la Viena, in piata Naschmarkt se gasesc o gramada de ingrediente din India. cand intri intr-un magazin indian simti ca te sufoci. dar gasesti orice...
 

luna  acum un an - 3 Martie 2016 14:49  

Re: Dal de linte galbena

Ioana, felicitari pentru reteta, mi-a iesit grozav de bun dal-ul, l-am mancat cu naan. O sa-l mai fac, cu siguranta! Multumesc! :*
 

Ama  acum 11 luni - 4 Martie 2017 10:23  

Re: Dal de linte galbena

Ioana, chiar sunt musai cuisoarele?
 

Ioana  acum 11 luni - 4 Martie 2017 11:20  

Re: Dal de linte galbena

Ama, sunt destul de putine condimente aici, le-am redus la minim. dar daca tii neaparata sa nu le pui, merge si fara.
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus