Salata de linte

Retete din Franta Retete cu legume Retete simple Retete salate

Reteta Salata de linte

Salata simpla cu un ingredient secret: uleiul de nuca. Astfel au transformat francezii aceasta salata intr-o delicatesa. Iar baconul (puteti folosi orice afumatura, inclusiv ciolan afumat fiert in prealabil) trebuie sa fie unul de calitate, dar, din fericire, in Romania nu ducem lipsa de asa ceva. Afumaturile sunt specialitatea noastra. ;)

Daca la tocanita de linte am spus ca se poate folosi orice tip de linte aveti la indemana, la aceasta reteta va recomand doar lintea verde fiindca isi pastreaza forma la fiert, nu se sfarma deloc si la final salata va avea un aspect placut.

Exista o versiune a acestei salate si pentru vegetarieni, baconul si carnatii se inlocuiesc cu nuca usor prajita, adaugata la final, impreuna cu verdeturile.

Ingrediente

250 gr linte verde (puy)
150 gr carnati afumati picanti
100 gr bacon (kaizer)
1 ceapa galbena
1 morcov
2 catei usturoi
1 foaie dafin
1/2 legatura patrunjel
6 fire cimbru
2 fire ceapa verde (optional)
sare, piper

Vinegreta (dressing)

6 linguri ulei nuca
2 linguri suc de lamaie (sau otet de vin rosu)
1 lingurita mustar
1 lingura ceapa rosie tocata foarte fin

Portii: 5-6

  1. Taiem baconul si carnatii in cubulete mici. Le prajim fara grasime, la inceput la foc mic, iar dupa ce-si lasa grasimea la foc mediu pana devin crocante. Scoatem cubuletele din tigaie, lasand insa grasimea.
  2. In grasimea ramasa calim ceapa si morcovul tocate marunt, iar cand ceapa e moale adaugam usturoiul si mai calim 1 minut.
  3. Adaugam lintea si 6 cani de apa. Punem 3 fire cimbru (am folosit uscat), jumatate din patrunjel si foaia de dafin. Verdeturile le puteti impacheta in tifon si sa le puneti la fiert, la final vor fi mai usor de scos. Aceasta combinatie (cimbru, dafin, patrunjel)poarta numele de bouquet garni.
  4. Fierbeti totul pentru 30-40 minute, pana lintea e facuta.
  5. Pregatiti vinegreta: bateti uleiul cu sucul de lamaie pana devine ca o emulsie, adaugati mustarul si amestecati bine, iar la final adaugati ceapa rosie. Gustati si mai adaugati oricare din ingrediente dupa gust (poate mai doriti suc de lamaie ca sa fie mai acrisor, sau mustar...).
  6. Scoateti verdeturile din oala. Rasturnati continutul oalei cu linte intr-o sita, sa se scurga apa, apoi puneti lintea intr-un bol incapator. Adaugati baconul si carnatii prajiti. Condimentati cu sare si piper dupa gust si amestecati. Turnati vinegreta peste linte si amestecati iar. Vinegreta se adauga cat lintea e fierbinte pentru a fi absorbita mai bine si a se amesteca gusturile.
  7. Lasati salata sa se racoreasca. Adaugati la final restul de patrunjel si cimbru (aici am pus proaspat) tocate marunt, plus ceapa verde taiata rondele fine. Se serveste la temperatura camerei.

Prajim baconul si carnatul pana devine crocant

Prajim baconul si carnatul pana devine crocant

Fierbem lintea cu zarzavaturi si verdeturi

Fierbem lintea cu zarzavaturi si verdeturi

Amestecam lintea cu carnea si la sfarsit vinegreta

Amestecam lintea cu carnea si la sfarsit vinegreta

Salata de linte

Salata de linte

Comentarii (15)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 14 ani - 13 Ianuarie 2010 15:02  

vei fi incantata, eu am umblat ieri cu bolul dupa mine prin casa pana am terminat aproape jumatate :) am exagerat un pic dar nu m-am putut opri.
mi-a placut cel mai mult imediat dupa ce am terminat-o, cand era inca un pic calduta.
 

sofia  acum 14 ani - 16 Martie 2010 21:02  

va sugerez o salat de linte usoara si buna mai ales pt vegetarieni sau pt cei ce postesc , lintea fiarta se amesteca cu urmatorul sos : usturoi , ulei de masline , suc de lamaie si sare , chili piper dupa gust . dupa ce se amesteca se orneaza in mijloc cu patrunjel verde taiat marunt si cubulete de rosii. In alte variante lintea se poate inlocui cu : bob( ful ), naut (homos) , anghinare , sau dovlecei , cine doreste mai mult ulei de masline poate turna si deasupra fara niciun risc.. Aceste salate pot inlocui cu succes o masa deoarece se mananca cu paine , sunt gustose si sanatoase.
 

Andreea Suciachi  acum 13 ani - 23 Februarie 2011 23:14  

Pare fff buna! Am deja cumparate 2 conserve de linte. Cum pot gati aceasta reteta cu linte din conserva?
 

Silvia Marinescu  acum 11 ani - 11 Februarie 2013 11:31  

Cred ca este foarte buna,sigur o fac si eu.Multumesc pentru retetele gustoasesi mai astept si altele
 

Silvia Marinescu  acum 11 ani - 11 Februarie 2013 11:35  

Vreau sa te intreb de unde cumperi uleiul de nuca?
 

Ioana  acum 11 ani - 11 Februarie 2013 13:19  

de la o producatoare care vine la targurile naturiste in Cluj. dar il gasesti si la magazinele naturiste si la Carrefour.
 

Silvia Marinescu  acum 11 ani - 12 Februarie 2013 12:37  

Multumesc mult si sper sa il gasesc si in Bucuresti la magazinele naturiste sau la Carrefour.
 

adina  acum 8 ani - 8 Ianuarie 2016 10:44  

La multi ani, Ioana!!
Am incercat salata aceasta de linte, de Revelion, dar din pacate nu a fost un succes :(. Gustul a fost extraordinar, insa lintea dupa ce s-a racit mi s-a intarit si nu am mai putut sa o mancam.Am si fiert-o mult mai mult decat ai recomandat tu pt. ca nu s-a fiert. Trebuia pusa la inmuiat in prealabil? Am folosit linte verde de la Sanovita. Poate ma ajuti sa-mi dau seama ce am gresit sau poate imi recomanzi o linte folosita de tine cu succes. Vreau neaparat sa mai incerc.
Multumesc. O zi buna!
 

Ioana  acum 8 ani - 8 Ianuarie 2016 11:36  

Adina, nu stiu ce sa-ti zic decat ca era ceva in neregula cu lintea, poate foarte veche. lintea are mai repede tendinta sa se sfarme, nu sa se intareasca. niciodata nu am inmuiat linte inainte de fierbere, nici macar pe asta verde sau neagra.
de obicei iau de la firma asta linte, de la magazinul bio: [link] si n-am avut surprize neplacute.

eu am tinut linte si 1 an (in punga de hartie) si a fost ok, s-a fiert in 30-40 minute (cea verde). mi-am adus din Lefkada cateva kg de linte verde si apoi de cate ori au mers prieteni acolo in vacanta i-am rugat sa-mi aduca.
 

adina  acum 8 ani - 8 Ianuarie 2016 12:09  

Iti multumesc pt raspuns. Voi cauta lintea indicata de tine, sper sa o gasesc, pt ca in Lefkada am fost anul trecut si nu voi mai ajunge curand :).
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...