Pate de linte rosie

Ingrediente

200 gr linte rosie
50 gr branza de capra (proaspata; cremoasa; optional)
1 ceapa medie
1 morcov 
1 ardei mare copt (kapia; sa aveti undeva la 80-100 gr pulpa de ardei copt)
3 catei de usturoi
10 frunze busuioc
1 lingura otet (de vin alb sau rosu; sau de sherry)
4 linguri ulei de masline
sare

Portii: 4

  1. Ardeiul se coace, se curata de coaja, cotor si seminte si se taie felii. Se colecteaza sucul de pe ardei. Se adauga otetul si se lasa sa stea asa pana e nevoie de el.
  2. In uleiul incins se adauga ceapa tocata marunt si morcovul taiat felii cat mai subtiri (ca sa fiarba in acelasi timp cu lintea). Se calesc doar pana ceapa se inmoaie un pic (cca 5 minute).
  3. Se adauga lintea, sare si 500 ml apa si se aduce la fierbere. Se fierbe cu capac timp de 15 minute.
  4. Se pune continutul oalei in blender impreuna cu ardeiul copt (cu tot cu lichidul de pe el), usturoiul strivit si busuiocul. Se mixeaza pana se obtine o pasta groasa cat mai fina. Se drege de sare.
  5. Daca doriti, adaugati branza de capra sfaramata si amestecati usor (cu lingura de data asta). Pateul e bun si fara branza.
  6. Se toarna pateul in borcane si se lasa sa se raceasca. Pateul se va intari, devenind tartinabil. E bun pe paine prajita.

Comentarii (13)

 

Ultimele comentarii

Anamaria  acum 7 ani - 8 Octombrie 2015 23:55  

Este foarte bun acest pate, l-am pregatit de multe ori. Doar ca in loc de busuioc, care nu-mi place, am pus maghiran si putin piper. Merci.
 

Marians  acum 7 ani - 19 Octombrie 2015 11:49  

Buna Ioana,

Reteta suna foarte bine. Se poate folosi busuioc uscat in loc de frunze? Cam ce cantitate rezulta, borcanelul din imagine sau mai mult? Multumesc!
 

Ioana  acum 7 ani - 19 Octombrie 2015 12:01  

Buna, Marians. neaparat busuioc proaspat. cel uscat in afara de cazuri foarte rare nu-l folosesc. nu da aceeasi aroma mancarurilor ca si cel proaspat.
a iesit putin in plus fata de borcanul din poza. asta e un borcan mediu... cred ca are 500 ml. daca vrei, il pot masura diseara.
 

Mariana  acum 7 ani - 19 Octombrie 2015 12:05  

Multumesc Ioana. Nu stiu unde as putea gasi busuioc proaspat. Tu de unde il cumperi?
 

Ioana  acum 7 ani - 19 Octombrie 2015 13:39  

gasesti busuioc in ghiveci la piata sau in supermarketuri (am vazut in weekend foarte frumos in Kaufland). iar la caserola gasesti cam in orice supermarket (Cora, Metro etc), in raioanele cu salate.
iti recomand sa-ti cumperi unul in ghiveci, e bine sa ai tot timpul al indemana frunze proaspete. atunci doar cand folosesti cantitati mari o data, suplimentezi cu cel la caserola.
 

Mariana  acum 7 ani - 19 Octombrie 2015 14:03  

Sunt tentata de plantele aromatice la ghiveci, dar dupa ce le rupi frunzele, acestea mai cresc? Sau e nevoie sa cumperi alta planta?
 

Ioana  acum 7 ani - 19 Octombrie 2015 14:25  

mai cresc, dar incet, ca orice planta. daca folosesti cateva frunze in fiecare zi nu o sa ramai fara. daca folosesti insa mult din el (de exemplu jumulesti jumatate din busuioc pentru un pesto) atunci va trebui sa il lasi o vreme sa se refaca.
 

Laura  acum 7 ani - 16 Noiembrie 2015 14:33  

Ioana, cat rezista la frigider? Multumesc
 

Ioana  acum 7 ani - 16 Noiembrie 2015 15:49  

4-5 zile...
 

Crina_Crinutza   acum 5 ani - 1 Martie 2017 13:01  

Am pregatit ieri acest pateu. Mie mi-au iesit 3 borcane de 400 ml (am plusat putin la cantitatea de morcov, in sensul ca am pus doi morcovi mai mici). L-am pregatit in varianta de post, adica fara branza. Este foarte bun. Multumesc, Ioana!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...