Merluciu cu cartofi in sos de usturoi

Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete ieftine Retete din Spania

Reteta Merluciu cu cartofi in sos de usturoi

Spaniolii stiu sa gateasca pestele.

Cu Merluza a la Gallega (adica merluciu ca-n Galicia) m-am intalnit in timp ce citeam articole ca sa-mi exersez spaniola. M-a atras imediat aspectul si in secunda urmatoare, faptul ca e cu cartofi, m-a facut sa-l introduc in meniul de weekend. Reteta se poate face si cu alt fel de peste alb (fileuri de cod sau calcan de exemplu). Am decis sa merg de data asta pe merluciu congelat. Are un gust delicat si in plus e ieftin (cam 15 lei / kg). L-am ales si decongelat dupa instructiunile de aici. Ce bine e cand imi urmez sfaturile! A iesit minunat! Me gusto!

Ingrediente

650 gr merluciu (cantarit curatat, 3 trunchiuri)
650 gr cartofi rosii

Sos de usturoi (ajada)

8 catei usturoi
1 ceapa mica (cca 50 gr)
1 foaie de dafin
75 ml ulei masline extravirgin
1 lingurita boia dulce
1/4 legatura patrunjel

Supa

1 ceapa mica
1 bucata mai mica de praz
1 morcov
1/2 lingurita piper boabe
cozile de la patrunjel
75 ml vin alb sec
sare

Portii: 3

  1. Se incepe cu prepararea sosului, el trebuie sa stea un pic, sa se infuzeze. Intr-o craticioara mica se pune uleiul, ceapa tocata felii subtiri, 4 catei de usturoi curatati si taiati in doua si foaia de dafin. Se fierbe totul pe foc mic de tot, ca sa se infuzeze uleiul cu arome. Dureaza cam 15 minute, aveti grija sa nu lasati ceapa sau usturoiul sa prinda culoare.... uleiul doar sa bolboroseasca usor. Luati craticioara de pe foc, adaugati boiaua, amestecati bine. Adaugati restul de 4 usturoi striviti in sos. Lasati sa stea pana e nevoie de el.
  2. Intr-o oala se pun zarzavaturile pentru supa la fiert (ceapa, morcovul, prazul, cozile de la patrunjelul pentru sos, toate taiate bucati mai mari), impreuna cu piperul boabe, vinul si 3.5 cani de apa. Se lasa la fiert pana pregatiti cartofii.
  3. Curatati cartofii si taiati-i felii (folositi cartofi rosii, isi pastreaza mai bine forma la fiert, nu se sfarma asa usor). Adaugati-i in supa care fierbe. Adaugati sare. Fierbeti la foc mic, pana cartofii sunt facuti.
  4. Taiati merluciul curatat in felii (rondele) groase de 2-3 cm. Daca a fost congelat, il acoperiti 10 minute cu lapte, apoi il scurgeti si-l uscati cu servetele.
    * daca folosesti merluciu congelat, vezi aici mai multe informatii despre cum se decongeleaza pestele
  5. Strecurati supa si luati din strecuratoare doar cartofii. Zarzavaturile nu le folositi in aceasta reteta. Asezati cartofii intr-o cratita mai larga si presarati putina sare.
  6. Supa strecurata o puneti din nou in oala. Adaugati rondelele de merluciu in supa si fierbeti 5 minute (verificati sa fie opaca carnea pana in centru). Scoateti pestele si asezati-l printre cartofi. Presarati putina sare si peste peste.
    * supa ramasa se poate congela si folosi la alte retete care cer supa de peste
  7. Strecurati sosul de usturoi, presand in sita sa extrageti tot sosul din legume. Adaugati 150 ml din supa (cea in care ati fiert cartofii si apoi pestele). Turnati sosul peste cartofi si peste. Presarati patrunjelul tocat fin.
  8. Puneti cratita pe foc, aduceti la fierbere si fierbeti cu capac timp de 5 minute, scuturand cu miscari fata-spate de 2-3 ori cratita.
  9. Serviti cald, imediat ce e gata.

Infuzam uleiul la foc mic

Infuzam uleiul la foc mic

Se adauga boiaua si se lasa sa stea

Se adauga boiaua si se lasa sa stea

Se strecoara sosul

Se strecoara sosul

Punem zarzavaturile la fiert in apa si vin

Punem zarzavaturile la fiert in apa si vin

Se adauga cartofii taiati felii

Se adauga cartofii taiati felii

Se fierbe pestele in supa

Se fierbe pestele in supa

Fierbem totul impreuna inca 5 minute

Fierbem totul impreuna inca 5 minute

Comentarii (8)

 

Paula  acum 8 ani - 2 Februarie 2016 14:35  

Draga Ioana felicitari pentru inca o reteta bine explicata. O sa o fac cat de curand pot. A gati pestele e o arta . Eu un Spania am mancat un bacalao care n-am sa il uit niciodata. Un indiciu daca pestele e bine facut e ca nu trebuie sa fie uscat . Si la tot ce ai scris despre decongelarea pestelui as adauga ca se recomanda sa se decongeleze pe o sita care sa nu permita ca pestele sa stea in lichidul care se scurge din el pt ca afecteaza gustul. Succes in continuare.
 

Ioana  acum 8 ani - 2 Februarie 2016 16:33  

Paula, n-am incercat niciodata pe sita. buna observatie, o sa tin cont de ea data viitoare, pentru fileuri, sa vad cum se decongeleaza.
 

teodora  acum 8 ani - 22 Februarie 2016 12:07  

Felul de mancare foarte reusit pe care l-am incercat si il voi mai incerca. Nu e greu de facut, iar gustul e de lins pe degete.
La cat mai multe mancaruri simple, bune, usoare, cum sunt cele din zona Mediteranei.
 

Mirela  acum 6 ani - 24 Noiembrie 2017 12:12  

Daca folosesc un vin alb demisec, nu sec (recomandat pentru peste scrie pe sticla si chiar e bun cu peste, am incercat) influenteaza foarte mult rezultatul? E ceva de la Beciul Domnesc, nu mai stiu exact ce, l-au scos acum de curand.
 

Mirela  acum 6 ani - 24 Noiembrie 2017 12:13  

riesling de rhin ii zice
 

Ioana  acum 6 ani - 24 Noiembrie 2017 14:43  

o sa mearga rieslingul demisec, mai ales daca zici ca iti place gustul. asta e cel mai important si sa nu fie dulce.
 

Mirela   acum 6 ani - 25 Noiembrie 2017 20:13  

=P~ Foarte bun! De obicei sunt tentata sa maresc cantitatea de ulei sau de condimente/verdeturi pe care o indici, dar azi am respectat intocmai reteta :p Am si foto, dar de pe situl de telefon nu ai optiunea de a adauga poze?
 

Ioana  acum 6 ani - 26 Noiembrie 2017 19:08  

momentan nu se poate de pe telefon, intr-adevar, am redus pe telefon optiunile la minim.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...