File de peste cu sos de rosii galbene si terina de dovlecei

Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete cu putine calorii Retete de Pasti Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Reteta File de peste cu sos de rosii galbene si terina de dovlecei

Terina si pestele sunt foarte "light", usor dulcege. Iar sosul acrisor de rosii galbene vine sa le contrabalanseze cu usoara lui aciditate. Observati ca sosul contine arome din ambele: busuioc (pe care il regasim in terina) si aroma pestelui (care a fost lasata in sos chiar de pestele facut in aburul rosiilor). Astfel am replicat una din mancarurile care mi-au placut la degustarea de vinuri de la restaurantul Via din Cluj. Cu singura diferenta ca pestele era biban, iar eu am folosit halibut.

Care este vinul potrivit pentru aceasta mancare? Chardonnay, Feteasca Alba sau Riesling. La Via a fost combinata cu White ARTISAN 2009 (Sahateni).

Ingrediente

600 gr file de peste (am folosit 2 fileuri de halibut a cate 300 gr fiecare)
sare

Terina de dovlecei

Sos de rosii galbene

500 gr rosii galbene bine coapte (am pus cherry galbene)
3 catei de usturoi
4 frunze busuioc
2-3 linguri de ulei de masline
sare, piper

Portii: 4

  1. Incepeti prin a prepara terina de dovlecei dupa reteta de aici.
  2. Taiati fileurile de peste bucati potrivite pentru intra in tigaia in care il veti prepara (eu am taiat fiecare file in 4 bucati). Sarati-le pe ambele parti si lasati-le sa stea pana aveti nevoie de ele.
  3. Rosiile se cresteaza la un capat si se introduc in apa care fierbe. Numarati pana la 10 si apoi scoateti-le cu o paleta si le plonjati direct in apa rece. Curatati-le de coaja si apoi taiati-le felii (daca sunt cherry le taiati in doua).
  4. Intr-o tigaie larga incingeti uleiul si adaugati usturoiul taiat felii. Dati focul la minim si lasati uleiul sa se infuzeze cu usturoi, pana vedeti ca acesta devine usor rumen.
  5. Adaugati atunci rosiile, presarati-le cu sare si piper si aduceti la fierbere. Dati focul la mic.
  6. Asezati fileurile de peste deasupra rosiilor si puneti capacul pe tigaie. Lasati sa se faca pestele in abur cca 7-10 minute.
    * daca nu intra toate fileurile o data in tigaie, "aburiti-le" in ture
  7. Scoateti fileurile cu o paleta pe un platou, avand grija sa nu le rupeti, sunt fragile.
  8. Dati focul la mediu sub tigaia cu rosii si fierbeti inca 5 minute, pana scade binisor sosul.
  9. Treceti sosul de rosii printr-o sita deasa, avand grija ca in sita sa ramana doar samburii si eventualele pielite pe care nu le-ati curatat.
  10. Puneti sosul strecurat la loc in tigaie, dregeti-l de sare si piper. Daca e acid, adaugati si putin zahar (cca 1 lingurita rasa). Adaugati busuiocul rupt. Fierbeti sosul inca 2-3 minute, cat sa mai scada un pic.
  11. Servire: puneti in fiecare farfurie cate 2-3 linguri de sos de rosii, asezati deasupra o felie de terina si fileul de peste. Presarati pestele cu putin piper negru si folositi o frunza de busuioc ca decor.

Rosii galbene decojite

Rosii galbene decojite

Rosiile la fiert

Rosiile la fiert

Asezam fileurile de peste deasupra

Asezam fileurile de peste deasupra

Comentarii (8)

 

Simona  acum 12 ani - 8 Aprilie 2011 10:35  

Mai, suna al naibii de bine, dar :
- nu cred ca voi gasi rosiile galbene acum ;
- nici macar n-am auzit de halibut (sorry... :( )
...si-atunci, ce zici, daca m-as rezuma la un pahar de vin (caci pe-asta il cunosc, na ! :p , Sahateni-ul e-un vin foaaarte fain !
Si incerc reteta mai la vara-ncolo... ;) ;) ;)
 

MariAna  acum 12 ani - 8 Aprilie 2011 10:40  

Chiar am un biban de mare la congelator, asa ca am ce gati in weekend. Mai am de luat dovlecei si rosii galbene si gata reteta. Abia astept.
 

Ioana  acum 12 ani - 8 Aprilie 2011 10:53  

simona, halibut am gasit la cora. este un peste alb foarte suculent si gustos. cam scumputz, dar meritam din cand in cand.

mariana, ce bine ca am mentionat ca reteta de la via era cu file de biban! asa poti folosi un peste bun pe care-l ai deja. rosiile cherry galbene le-am luat tot de la cora.
 

Simona  acum 12 ani - 8 Aprilie 2011 11:06  

Deci, nu ma lasi sa beau doar vinu' , nu ?
 

Ioana  acum 12 ani - 8 Aprilie 2011 11:41  

ar fi prea simplu :) desi vinul este excelent, ai dreptate, cere o mancare pe masura
 

Daiana  acum 12 ani - 8 Aprilie 2011 15:04  

Superlike! ;)
 

viorica  acum 12 ani - 9 Aprilie 2011 12:12  

Ce verde e totul saptamina asta ;) !!!
 

Consumatorul  acum 12 ani - 11 Aprilie 2011 13:29  

Super reteta, mai ales ca duminica se mananca peste. E foarte usoara si potrivita pentru cei ce tin post.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...