Orez cu curry si morcovi

Retete garnituri Retete cu orez Retete de post Retete fara gluten Retete ieftine Retete simple

Reteta Orez cu curry si morcovi

Imi place mult orezul lung, in special cel basmati pentru aroma lui intensa, de aceea il gatesc des. Dar nici cel cu bob rotund nu imi displace, e mai carnos, mai dulceag. Doar ca e mai dificil de gatit. Fiindca are mai mult amidon e mai lipicios, se inmoaie mai repede si daca nu sunt atenta "infloreste" rapid. Am insa o formula de gatire pentru acest orez care da rezultate minunate de fiecare data (se pot folosi alte arome in loc de curry). De fapt metoda de baza apartine mamei mele si matusii Valera, orezul lor nu a fost niciodata cleios, cu toate ca de multe ori nu au avut acces la cel mai calitativ orez. In reteta gasiti detaliata tehnica lor. Eu doar am dichisit orezul cu morcovi aromati si am adaugat niste condimente mai moderne.

Ingrediente

250 gr orez cu bob rotund
2 morcovi (mai mari si mai grosi)
1 lingurita praf de curry (Madras de exemplu)
1 lingurita ghimbir razuit fin
4 linguri ulei
4 fire patrunjel
sare

Portii: 3-4

  1. Spalati bine orezul in cateva ape. Nu scurgeti ultima apa, lasati orezul sa se inmoaie pana il veti folosi.
  2. Se curata si se taie morcovii betisoare (julienne) nu foarte subtiri.
  3. Se pun la fiert intr-o oala cu multa apa (tineti cont ca in ea veti fierbe si orezul, deci puneti mai multa decat e necesar doar pentru morcovi) si sare. Se fierb morcovii pana sunt complet facuti.
  4. Se scot morcovii din apa cu o paleta cu gauri si se aseaza intr-un bol. Cat vor sta, apa de pe ei se va evapora si nu vor stropi cand ii adaugati in tigaia cu ulei.
  5. In apa in care au fiert morcovii adaugati orezul. Orezul se fierbe urmand timpul indicat pe pachet. Eu fac asa: la inceput (cam 2 minute) il las la foc mai mare, sa bolboroseasca apa pe el; apoi dau focul la mic cat sa nu mai bolboroseasca apa si il las sa se faca asa incet; pe finalul timpului de fierbere il gust si cand simt ca doar un pic in centru mai e tare, opresc focul si il las sa stea asa cateva minute pana e facut complet. Mie asa mi se pare ca orezul asta cu bob rotund fierbe cel mai bine, nu se terciuieste sau "infloreste".
  6. Intr-o tigaie mai larga (cca 25 cm) se adauga 2 linguri ulei si ghimbirul razuit fin. Se soteaza scurt, doar pana miroase placut. Se adauga morcovii si se soteaza, amestecand sa se acopere de uleiul aromat, doar pana se infierbanta, nu trebuie sa se rumeneasca (cca 2 minute). Se presara cu putina sare.
  7. Se scot morcovii cu o paleta pe o farfurie si se presara putin din patrunjelul tocat.
  8. Peste grasimea ramasa in tigaie se adauga restul de 2 linguri de ulei. Se pune praful de curry si se amesteca pana se dizolva in ulei.
  9. Se pune in tigaie orezul scurs bine. Se presara sare peste el si restul de patrunjel. Se amesteca usor (mai mult prin rasturnari, folosind o lingura de lemn lata) astfel incat orezul sa se acopere de uleiul aromat. Cand vedeti ca are culoare omogena il  mai lasati 1 minut pe foc.
  10. Scoateti orezul pe un platou. Asezati deasupra morcovii. E bun imediat, dar e ok si la temperatura camerei (poate fi luat usor la pachet).

Ingrediente

Ingrediente

Curry

Curry

Morcovii sotati cu ghimbir

Morcovii sotati cu ghimbir

Orezul sotat cu curry

Orezul sotat cu curry

Orez cu curry si morcovi

Orez cu curry si morcovi

Comentarii (2)

 

Mirela   acum 5 ani - 24 Aprilie 2018 20:06  

Neasteptat de gustos pentru cat de putine si comune ingrediente are! Si intr-adevar, orezul ramane bob cu bob si nu e cleios, l-am gustat de cateva ori ca sa ma asigur ca e bine facut atat de perfect parea, de parca nu ar fi fiert. Sper ca se vede si in fotografie. Recomand reteta asta pentru zilele de post si nu numai! :)
 

Ioana  acum 5 ani - 25 Aprilie 2018 10:53  

perfect arata, Mirela :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...